Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-02-28

Littorin varnar byggparterna

I en riksdagsdebatt på tisdagen flaggade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) för att om inte parterna på byggarbetsmarknaden kommer överens om hur Europadomstolens dom om granskningsavgifterna ska följas, tänker regeringen agera. Detta eftersom man måste säkerställa att sådana här brott mot Europakonventionen inte äger rum i framtiden.

–Eftersom det här är en fråga som parterna på arbetsmarknaden i första hand förfogar över utgår jag ifrån att de tar sitt ansvar och ger domen genomslag i kollektivavtalen. Löses inte frågan den vägen tvingas jag överväga andra lösningar, sade Littorin, utan att närmare gå in på vad det innebär.

Med tanke på moderaternas kursändring i arbetsmarknadspolitiken lämnar formuleringen "andra lösningar" fältet fritt för tolkningar.

Etiketter: , ,

2007-02-27

Härdsmälta på Dagens Media

Dagens Media skriver idag att "Expressens tidigare stjärnreporter Niclas Rislund nekas prövningstillstånd i Högsta domstolen". Nyhetsartikeln är skriven av – Niclas Rislund, eftersom "den som snabbaste kunde skriva om detta var Niclas själv" säger Rolf van den Brink, chefredaktör Dagens Media.

Den före detta Expressen-reportern Niclas Rislund fälldes i september för att ha uppgivit sig vara polis i samband med kidnappningen av Sibas vd. Varken Rislund eller Expressen har accepterat domen, som idag fastställdes i och med att HD inte beviljar prövningstillstånd.

"Idag skriver journalister om varandra, och de bevakas som stora stjärnor. Det vi vill ta fasta på."
Rolf van den Brink

Men, att journalister skriver om varandra är ofta oundvikligt - såvida man inte ska hyra in någon annan yrkesgrupp som skriver om mediefrågor. Trots det finns en viss kollegialitet journalister emellan så är det trots allt en viss skillnad mellan att skriva om andra - och sig själv. Och det är bara Kungen som talar om sig själv i tredje person, även om många "stjärnreportrar" tror sig stå ovanför statschefen i hierarkin.

"Vi vill naturligtvis prova om man kan göra något sådant här och se vad det väcker för reaktioner. Den biten fanns förstås också med."
Rolf van den Brink

SvD funderar på om det i själva verket är ett PR-trick, och det får man sannerligen hoppas. För inte kan en chefredaktör på en mediebranschtidning vara så korkad att han låter en dömd brottsling skriva om sitt eget brott bara för att han ville "se vad det väcker för reaktioner".

Vill Rolf van den Brink spola trovärdigheten och bara ha annonsklick borde han välja ett annat område än just mediefrågor, ty det ämnet kräver lite mer fingertoppskänsla än vad chefredaktören på Dagens Media uppvisade idag.

Etiketter: , ,

Lästips: Ingerö om kulturstödet

Johan Ingerö om kulturens verkliga dödgrävare - de som vill reglera den sönder och samman i ett moln av skattepengar.

Skrev om saken i oktober, Kulturvänsterns ångest.

Etiketter: , ,

TV4 erkänner förtal

I oktober sände kanalen ett nyhetsinslag där man hävdade att Erica Lejonroos (m), kommunpolitiker i Sundbyberg, utnyttjat sin styrelsepost i Kriminellas revansch i samhället, Kris, för att få privat tandvård betald.

Kanalen insåg ganska snabbt att man var helt fel ute och och lyfte ut reportaget ur senare sändningar - men det var försent. Nyheten rullade vidare i andra medier och TT skickade ut telegram med felaktigheterna. Lejonroos, medieovan nybliven politiker, orkade inte med drevet och valde att avgå trots att hon hade rätt i sak.

TV4 har envist vägrat be om ursäkt för felaktigheterna, men efter att Lejonroos stämde kanalen för grovt förtal erkänner företaget nu förtalsbrott för att kanske nå en förlikning och därigenom slippa en långdragen rättsprocess. Lejonroos och hennes advokat är dock inställda på att fallet ska prövas i domstol.

Etiketter: , ,

2007-02-26

Fackets solidaritetshandlingar

  • 25/1. Efter hot och trakasserier kände sig en småföretagare i Kristianstad tvingad att skriva på kollektivavtalet. Länk.
  • 30/1. Företaget Skandro Trade i Smålandsstenar, satt i blockad av Skogs- och träfacket, valde att flytta en stor del av produktionen till Tjeckien. Länk.
  • 6/2. Ägaren av salladsbaren Wild'n Fresh i Göteborg gav upp sin hårda kamp mot facket och säljer nu företaget. Länk.
  • 13/2. Europadomstolen förbjöd LO-förbundet Byggnads att ta ut avgifter från oorganiserade byggarbetare. Länk.

Även i Danmark kämpar facket mot de som väljer att inte organisera sig.

Efter en dom i Europadomstolen för mänskliga rättigheter 2006 förlorade LO möjligheten att kunna tvinga arbetsgivare att utan skäl avskeda anställda som inte är medlemmar i anvisat fack. Skrev mer om det här.

I årets avtalsförhandlingar driver man kravet att arbetsgivarnas inbetalningar för alla anställda till en nyinstiftad utbildningsfond endast ska komma LO-medlemmarna till godo. Dansk Arbejdsgiverforening kallar kravet oetiskt och menar att facket bara är ute efter att försöka stoppa den stora medlemsflykten.

- Vi vil aldrig udvælge ansatte, der har brug for uddannelse efter deres medlemsforhold af en fagforening. Vi vil udvælge dem efter deres behov for at få nye kvalifikationer i en globaliseret verden, säger Kurt Larsen, chef för åkeriet DSV (f.d. DFDS), til DR Nyheder.

Fackets metoder liknar alltmer maffians, där de oorganiserade hotas med nekad utbildning, arbetslöshet, "Go home!"-mobbar och blockader. Eller solidaritetshandlingar, som Rörelsen kallar det. Alternativet, att ovillkorligt vika sig för alla fackliga krav - blir "an offer they can't resist".

Etiketter: , ,

2007-02-24

Bildt om avgångskraven

"Jag ser att det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU med anledning av Expressens olika skriverier nu kräver min avgång.
Kravet framförs dock inte av SSU:s ordförande. Hon har avgått."
Carl Bildt

  • Avgått, bloggen Alla dessa dagar, 22/2 2007

Etiketter: , ,

När kommunikation kallas vapen

Expressens kulturchef Per Svensson har insett att utrikesminister Carl Bildts (m) bloggande, där han ostört kan ge sin syn på politik och medier, riskerar att underminera de ofta hårt vinklade bilder som förmedlas av bl.a. slasktidningen Svensson själv jobbar på.

"Carl Bildt tassar i utkanterna av [andra politiska traditioner än den liberala demokratins] när han utnyttjar sin blogg som ett vapen mot en av den liberala demokratins institutioner - den granskande journalistiken."
Per Svensson, Expressen/Kultur, 23/2 2007

När information och debatt kallas vapen mot "den liberala demokratins institutioner" inser man hur förskräckt den tredje statsmakten blivit av att ledande politiker söker nya vägar för direkt kommunikation med medborgarna. I Svenssons värld är det journalisterna som ska ha monopol på informationsflödet mellan stat och folk, allt annat är "odemokratiskt".

Tillägg: Kom att tänka på en lite klokare Expressen/Kultur-text om bloggandet och journalistiken jag tipsade om ifjol.

"Med rätt inställning till läsarna, tittarna och lyssnarna kommer journalistiken att kunna utvecklas och bli bättre. Däremot är den elitistiska idén att journalister oemotsagda ska ha privilegiet att leverera 'sanningen' både förlegad och överspelad. I alla fall i den fria världen."
Anders Mildner, Expressen/Kultur, 20/6 2006

Etiketter: , , , ,

2007-02-23

Med pippi på andras pengar

Schyman med väninnor tilldelades i veckan 400.000 kronor av den statliga "Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt". Pengarna fick inte gå till partier, varför Feministiskt initiativ under 2007 titulerar sig "folkrörelse".

En "folkrörelse" är en vänsterorganisation som institutionaliserats och medelst skattemedel gjorts oberoende av både medlemsantal och -engagemang. Första delen av ordet, "folk-", signalerar att det är folket som tvingas svara för finansieringen.

Efter nederlaget i september råkade (fi) in i en ekonomisk kris, valarbetet hade tömt hela kappsäcken med guldmynt från donationer och Schymans år som högavlönad politisk vilde i riksdagen. Precis som det är "tillfället som gör tjuven" var det frånvaron av val 2007 som gjorde att partiet kunde lova att inte ställa upp i något. Några hinder för att som tidigare utlovat ställa upp i nästa val, till EU-parlamentet 2009, föreligger inte enligt partiet.

I förra veckan önskade sig Gudrun Schyman sagofiguren Pippi Långstrump på mynten istället för Kungen, eftersom han "rimmar illa med demokratiprocessen". Hon lär inte få sin vilja igenom i den frågan, istället kan hon glädja sig åt "Feministiskt initiativ" textat på en fet check från staten. Att bidraget kanske inte rimmar med demokratiprocessen har Schyman nog överseende med - har man pippi på andras pengar så har man.

Skrev i oktober 2006 om den statliga delegationens miljonrullning (se längst ned i texten).

Etiketter: , , ,

2007-02-22

Odenbergssamhället möter motstånd

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén kritiserade igår regeringens förslag att tillåta FRA massavlyssna tele- och datatrafik som korsar landets gränser. Hon menar att den omfattande övervakningen underminerar källskyddet och meddelarfriheten, som båda skyddas av grundlagen.

Bloggen Pawal avslöjade igår att all e-post till och från den statliga televisionen skickas via en brittisk underleverantör - och därmed kan bli tillgängliga för FRA.

Den utländska servern är dock inte det stora problemet, eftersom försvarsminister Odenberg (m) vill ge Kontoret för särskild inhämtning, KSI, rätt att även inom landets gränser använda "särskilda metoder" (läs: olagliga) för informationsinhämtning om brottslighet eller verksamhet som kan bli brottslig (läs: allt). Konfliktforskaren Wilhelm Agrell menar att militären är i färd med att bygga upp en ny spionorganisation riktad mot svenskar, ett slags parallell hemlig polis a la IB som avslöjades för drygt 30 år sedan.

Skrev i januari om Odenbergs kontroversiella lagförslag, Säpo sågar svenskt stasi.

Fler kritiska röster

Etiketter: , , ,

2007-02-21

Sänkta utsläpp bättre än höjda miljöskatter

Om myndigheter världen över gör vad de kan för att förbättra flygledningen - vilket kortar flygtiden samt köerna på både marken och i luften - kan flygets samlade bränsleåtgång minska med 12 procent, och därmed reducera utsläppen med 73 miljoner ton koldioxid årligen.

"Regeringar är snabba på att göra semestern dyrare med nya skatter i miljöns namn. Men de är långsamma på att förbättra infrastrukturen. [...] Tiden för ursäkter är över. Nu handlar det bara om politisk vilja."
Giovanni Bisignani, ordförande för
International Air Transport Association, IATA

Det är som konstaterats tidigare, politikerna ser miljöalarmismen som en genväg till beskattning, kontroll och reglering. Istället för effektiviseringar och bättre teknik är politikernas lösningar fler begränsningar och sänkt levnadsstandard.

Etiketter: , ,

2007-02-20

Selektiv filmkritik

Igår avslöjade Computer Sweden att en agent från FBI och en företrädare för den amerikanska filmindustrin hållit ett föredrag för svenska poliser om upphovsrätt och piratkopiering.

Genast slog fildelningslobbyn bakut - att utländska brottsoffer ("amerikanska intresseorganisationer") oemotsagda fick vara kunskapstörstande poliser behjälpliga var "skandalöst" och "helt uppåt väggarna" menade Piratpartiets ordförande.

Av den omfattande mediebevakningen att döma var det tydligen sensationellt att en amerikansk lobbyist under någon timme medverkade i utbildningen av totalt sex svenska poliser.

Det är lustigt, för när klimatlobbyisten Al Gores skrämselpropaganda till film häromveckan köptes in till samtliga medarbetare vid polisen i Stockholms län hördes inga röster om att "man har gått över gränsen om man överlåter utbildningen i ett ämne åt en intresseorganisation" (Mats Melin, chefsjustitieombudsman) eller att "det finns uppenbara problem med att ta in sådana som man vet har ett partsintresse" (Göran Hellstrand, kammaråklagare).

Etiketter: , , , , ,

2007-02-16

Farligt med nytänkande

Man får ge den hårdföra svenska narkotikapolitiken rätt i en sak - det räcker med en något mer nyanserad hållning i frågan för att offer ska krävas.

Etiketter: ,

2007-02-15

Industrifonden jam session

Förlusttyngda Stockholm Jazz Festival hotas än en gång av nedläggning enligt festivalens styrelseordförande Sven-Åke Johansson, tillika styrelseordförande i en av de tre delägarna - statliga Industrifonden.

Det har inte hjälpt att man de senaste åren bjudit in kända artister utan tydlig jazzprofil som lockat en större publik. Istället hoppas Sven-Åke Johansson att politikerna ska skjuta till ytterligare skattemedel - och lovar att i så fall bara välja renodlade jazzartister i framtiden, vilket i praktiken kommer göra festivalen ännu mer beroende av skattepengar.

Så kan bara en jazzälskare med bidragstycke resonera, vilket väcker nästa fundering - varför satsar Industrifonden på Stockholm Jazz Festival?

Stiftelsen Industrifonden som idag förfogar över 3,5 miljarder kronor bildades av staten 1979 för att på marknadsmässiga villkor agera riskkapitalbolag. Investeringskriterierna är hårda, fonden får endast satsa på "produktorienterade företag med teknisk höjd och exportpotential" vilka har en "stark ledning, en unik affärsidé och goda utsikter till lönsamhet på en internationell marknad".

När Industrifonden trots reglerna gick in med flera miljoner som delägare i Stockholm Jazz Festival visste man med all säkerhet att det skulle bli en stor förlustaffär, eftersom inga andra jazzfestivaler i världen någonsin gått med vinst. Är det vad man definierade som "på strikt affärsmässiga grunder"? Och kan det kallas riskkapital när det aldrig fanns en chans till avkastning?

Eller påverkades beslutet möjligen av att Industrifondens ledning - både VD:n och styrelseordförande - hyser ett stort jazzintresse, och den senare även är ordförande i föreningarna Jazz Club Fasching och Mer Jazz i Sverige vilka båda drar nytta av festivalen?

"[...] vi har sagt i styrelsen att det ligger inom ramen för våra stadgar."
Industrifondens styrelseordförande om hur jazzmiljonerna stämmer med uppdraget från staten och de hårda investeringskriterierna.

Nu hör det till saken att slöseri på makthavares fritidsintressen inte är ovanliga företeelser inom den offentliga sektorn, det må vara i form av spektakulära kulturprojekt vilka skänker stjärnglans, eller mer direkta belöningar - som t.ex. Folktandvården i Landskrona vilka blev "Guldpartner" till fotbollsklubben och fick gratis säsongskort och flotta resor.

Glädjande nog vill politikerna inte höja bidragen, utan anser att det borde räcka med vad festivalen inkasserar från Industrifondens "koncernsyskon" - de likaledes skattefinansierade institutionerna som redan är sponsorer - Kulturförvaltningen, Stockholm Visitors Board, Länsstyrelsen, Sveriges Radio, Rikskonserter och Konserthuset.

Etiketter: ,

2007-02-14

Till vänster om lagen

Efter valet i höstas avslöjades att flera allianspolitiker av politiska principer brutit mot lagen. Desto fler rödgröna toppar är det de senaste åren som avslöjats med att ha brutit mot sina politiska principer - några även i kombination med lagbrott.

Stopplagen för sjukvården drevs igenom skyndsamt, men när statsministerns egen hälsa sviktade var det tryggt att arbetsgivaren inte litade till den allmänna sjukförsäkringen utan hade kontrakt med privatkliniken Feelgood - som kunde remittera vidare till Sophiahemmet.

Folkhemmets klassiska egnahemsrörelse är sedan länge begravd, och nuförtiden bekämpar vänstern efterföljaren - omvandlingen av hyreslägenheter till bostadsrätter. Men det är ingen lätt kamp - många är det som vill göra en god affär, t.ex. Laila Freivalds (s), Lars-Erik Lövdén (s) och Anitra Steen (s).

Vad aversionen mot friskolor än bottnade i, tvivel om utbildningskvaliteten kan det inte ha varit - annars hade väl Ohly (v) inte låtit sin egen dotter välja ett privat alternativ?

Rörelsens självutnämnda paradgren var arbetsmarknadsfrågor, men oron för att oorganiserade med bättre villkor än kollektivavtalet krävde for illa var uppenbarligen djupare än att byggnadsarbetarna på Perssons herrgård gjorde det - trots att den dåvarande statsministern anmäldes för brott mot arbetsmiljölagen.

Enligt vänstern skulle en valseger för Alliansen förvandla LAS till rundningsmärken för arbetsgivarna. Om den nya regeringen fick vänstern fel - moderaterna blev genast den gamla svenska modellens främste försvarare. Rätt fick man däremot i att flera arbetsgivare som en följd av valresultatet skulle försöka kringgå LAS - nämligen socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Det verkar som om vänsterblockets regleringsiver faktiskt har vissa gränser - de själva vill inte omfattas av alla inskränkningar. Inte heller vill de rödgröna vill stå över lagen - bara lite till vänster om den.

Etiketter: , , , , , , ,

2007-02-12

Den politiska korrekthetens pris

DN meddelar stolt att reseredaktionen numer ska vara "klimatneutrala". För att klara resor till destinationer utanför tullarna kommer det bli mindre flyg och mer alternativa färdmedel, t.ex. som då man tog tåget till Hanoi (14 dagar enkel resa) och båten till Egypten (en månad t/r utan landstigning).

Men ibland går flyg inte att ersätta, och för sådana resor tänker DN köpa sig ett gott samvete med hjälp av den brittiska organisationen Climate Care (CC) - som i sin tur investerar i olika koldioxiddämpande åtgärder. Försäljningen av koldioxidkrediter är växande, inom tre år beräknas branschen omsätta drygt fyra miljarder kronor.

Av pengarna som CC drar in från sina samarbeten med över 200 företag går 40 procent till administration. Man må kalla sig "non-profit-fund", men hela tio procent av intäkterna utbetalas som "royalties" direkt till grundaren - en ganska hyfsad avkastning även för ett kommersiellt företag. Något svenskt 90-konto skulle organisationen således aldrig få, för det krävs att minst 75 procent av de insamlade medlen går till ändamålet för insamlingen.

Vilka projekt är det då som Climate Care satsar på?

"Men brittiska BBC 1 har uppmärksammat kopplingar mellan Climate Care och diskutabla projekt i Afrika. När en flygresenär 'neutraliserar' en flygresa genom att betala Climate Care, köper i sin tur Climate Care koldioxidkrediter från organisationen FACE. Både biståndsorganisationen Oxfam i Holland och brittiska organisationer, som World Rainforest Programme, pekar i kritiska studier på vad som händer när FACE driver trädplanteringsprojekt i Afrika.
I östra Uganda har lokalbefolkningen fått flytta från områden vid nationalparken Mount Elgon, eftersom deras närvaro ansågs slita på trädplanteringarna. Jordbrukare har blivit beskjutna och misshandlats av beväpnade vakter, och fått sin boskap konfiskerad. I Uganda får projektet kritik av miljöorganisationer för att det skjuter upp omställningen från fossila bränslen och förvärrar landkonflikter."
ur "Våga granska miljöns heliga kor" av Erika Bjerström

Exemplet ovan visar på faran i att granskande medier samarbetar intimt med de man också ska bevaka. Skriver DN kritiskt om CC:s vinstmarginaler och tvivelaktiga arbetsmetoder saboterar man också tidningens stora miljösatsning.

DN menar att miljöansvar måste få kosta. Men de som verkligen får betala för den politiskt korrekta miljöprofilen - Ugandierna - instämmer nog inte i att Sveriges största morgontidning kan ha ett gott samvete.

Etiketter: , , , , , , , ,

2007-02-10

Lästips: Att välja sin strid/Wild'n Fresh

Om fackets agerande mot salladsbaren Wild'n Fresh i Göteborg fanns att läsa på Sydsvenskans Kultursida igår.

"Det står nu alltså klart att de anställdas villkor aldrig var fackets motiv. I så fall hade ju Hotell- och restaurangfacket kunnat välja någon annan av de 400 icke anslutna restaurangerna. Men det var kanske lite tacksammare att ge sig på en 24-årig nykomling, snarare än någon med mer rutin, muskler och pengar. Facket valde noga.
Min spontana instinkt är att solidarisera mig med den svage. Det är intressant att se att den instinkten i dag leder bort från facket."
ur "Att välja sin strid" av Andreas Ekström

Etiketter: , ,

2007-02-09

Dansk chockfilm upprör forskare

Svenska Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI), ett gäng skattefinansierade trafikmoralister som bl.a. vill förbjuda motorcyklar, drabbades häromdagen av kollektiv överhettning när den danska delegationen på ett nordiskt seminarium visade sin nya kampanj: en film i vilken halvnakna modeller står längs vägen och håller upp vägskyltar toppless. Eller som Aftonbladet beskriver den, "bröstchock" i "sexfilm".

- Det blev alldeles tyst och sedan kom reaktionerna. Att man på 2000-talet kan göra en sådan här kampanj är för mig ofattbart, säger Helena Sederström, informatör på VTI till SvD.

Med kinder rödblossiga av indignation gjorde den svenska seminariedelegationen det enda raka - man författade ett brev till danskarna i vilket man bestämt tog avstånd från kampanjen.

Som om nu ett avståndstagande från en utländsk kampanj man aldrig varit involverade i behövdes, annat än för att trygga PK-stämpeln - och framtida anslag.

Etiketter: , , , , ,

2007-02-08

"SCB: Allt färre män läser böcker"

Enligt SCB har andelen män som överhuvudtaget inte läser böcker ökat kraftigt de senaste 25 åren, från 22 till 31 procent.

Folkpartisten Cecilia Wikström tror att hennes gamla käpphäst litteraturkanonen kan vända den negativa trenden, men männen kanske behöver lite mer handgriplig hjälp för att komma igång med den svåra litteraturen än vad en topplista kan ge.

Etiketter: , ,

Noterat: Medicinska rön

För att minska antalet nyfödda med skador orsakade av mödrarnas alkoholintag vill den danska regeringen införa ett slags frivilligt "kontrakt" som ska hjälpa kvinnor i riskzonen att ta det lugnt med spriten.

En överläkare vid Hvidovre Hospital anser dock att förslaget inte är tillräckligt, istället bör det i folkhälsans namn vara möjligt att hålla kvinnor fängslade under hela graviditeten för att förhindra alkoholkonsumtion.

Det senaste genombrottet inom den medicinska forskningen kommer från Gambia, vars president Yahya Jammeh låter meddela att han nu medelst örter kan bota både aids och astma på blott tre dagar.

Huruvida presidenten kan bota landet från sitt vanstyre framgår dock inte av telegrammet. Den bästa kuren hade antagligen varit hans avgång, men att så sker är nog lika sannolikt som att hans aids-medicin fungerar.

Etiketter: , , , , ,

2007-02-07

"Bara" 59.000 lämnade kyrkan 2006

Glädjen är stor inom Svenska Kyrkan, ifjor lämnade "bara" 59.000 medlemmar organisationen, jämfört med 79.000 under 2004. I Stockholm är man extra glada, då "många" yngre blivit nya medlemmar. I Stockholms stift gick 1.168 medlemmar med 2006, 9.730 gick ur.

För att bättra på siffrorna kommer kyrkan intensifiera sitt varumärkesbyggande. En gemensam grafisk profil med ny logotype, en bättre webbplats och utökad service, själavård online samt en effektivare helpdesk redo för livets svårigheter är några av nyheterna som ska stärka relationen till kunderna.

- Frågan är inte vad vi ska kommunicera - utan hur vi ska göra det, säger Ingrid Andersson, informationschef på Svenska Kyrkan, till DN.

Problemet är nog det omvända, det handlar inte om hur kyrkan kommunicerar - utan vad kyrkan är. Spektakulära reklamkampanjer i mångmiljonklassen hindrar inte medlemsflykten, när grunden för samfundet är en förnuftsvidrig sagobok, och dess nutida företrädare predikar alltifrån extrem konservatism till grov socialism.

Etiketter: ,

2007-02-06

Statsmediernas ledarskribenter

Programmen inom de statliga medierna ska enligt sändningsavtalet präglas av saklighet och opartiskhet. Efter Cecilia Uddéns blamage häromåret, då hon erkände det alla visste redan - att åsiktsdriven journalistik ofta praktiseras inom SVT och SR - har de båda mediebolagen jobbat intensivt på att förbättra sin image samt rensa ut åtminstone de som tycker "fel". PR-kampanjen "Fri television" är ett exempel, ultimatumet mot högerbloggaren Gudmundsson ett annat.

Fortfarande finns det dock många knep att ta till för journalisten som har något på hjärtat.

Mannen på gatan. Det mest klassiska tricket för reportern på fältet är att leta upp en person - gärna "mannen på gatan" - som kan ge uttryck för de åsikter journalisten driver.

Exempelvis är samtliga USA-korrar på TV & radio stationerade i New York och Washington DC, vilket gör det synnerligen enkelt att finna "mannen på gatan" med för reportagevinklingen passande åsikter.

Kommentator. En annan möjlighet, om journalisten inte orkar ta sig utanför betongkuvöserna på Gärdet, är att kalla sig kommentator och istället berätta om människor med "rätt" åsikter.

Exempel på detta är den f.d. Nya Norrland-medarbetaren Björn Elmbrants (s) inrikespolitiska kommentarer och programserie "Hyperkapitalismen", eller den f.d. Arbetet-skribenten Bo-Inge Anderssons (s) utrikeskommentarer i Rapport som bjuder på både detaljerade inblickar i världshändelserna samt en aldrig sinande ström av Bush-sågningar.

Krönikör. Ett tredje alternativ är att vara krönikör, ty sådana räknar SR inte som permanenta medarbetare och kan därför inte anses vara underordnade kraven på opartiskhet och saklighet - och därmed inte möjlig att fälla i Granskningsnämnden. Se SR:s försvar i GRN ärende 646/01, vars fällning dock var felaktig.

Här finner vi - förutom redan nämnde hr Elmbrant och hans fredagskrönikor - även Ekots kulturkrönikör Johannes Ekman, som sist i Lunchekot varje söndag avhandlar det mesta i avdelningen "det var bättre förr - utan valfrihet, globalisering och ifrågasatt kulturstöd".

Hr Ekman har för vana (se här t.ex.) att prata kring ett par debattböcker eller tidningsartiklar han har kär, varva egna sammanfattningar med högläsning, innan han avrundar med en rad ur en tidskrift eller låttext, som ett slags kulturalibi.

I helgen ägnades hela inslaget åt en bok av globaliseringskritikern Joseph Stiglitz. I den noggranna redogörelsen för bokens olika delar blandades rena faktafel och allmänna antiglobaliseringsmantran med kritik mot USA:s miljöpolitik vilken är "ett slags krigshandling". Som en markering av krönikörens åsikt i frågan avslutades inslaget med ett citat ur en recension av Stiglitz bok, hämtad från tidningen Observer.

I försöken att kringgå de betungande inskränkningar som sändningsavtalet innebär anställs kommentatorer och krönikörer som ett slags ledarskribenter. Det är kanske inte helt fel, men då måste urvalet spegla det politiska landskapet - och tydligt varudeklareras för publiken.

Det bästa alternativet - att skrota statsmedierna - är som bekant, tyvärr, inte nära förestående.

Etiketter: , , , ,

2007-02-02

Upplysningens tid är förbi


Det vankas julafton för alla miljövänner med sinne för domedagsprofetior, idag släpper tomten - i form av FN - en ny tegelsten med gissningar om jordens tillstånd och dystra framtid. Det handlar varken om befolkningsfrågan, skogsdöden eller en annalkande istid - nej, självklart är det den globala uppvärmningen som är i fokus.

Miljöalarmisternas nervösa väntan på julklapparna från FN har fyllt medierna de senaste veckorna, låt vara att ingen behövt tveka på varken vad de önskat sig eller vad de kommer att få.

"Uppgiften är gigantisk. Det handlar om att ta temperaturen på Moder Jord för det kommande århundradet."
Sydsvenskan sammanfattar ödesmättat FN:s arbete
under rubriken
"Idag får världen FN:s klimatdom"

Även om det aktuella undergångsscenariot skiljer sig något från de tidigare, är lösningarna ungefär desamma. Vi måste dämpa tillväxten och sänka vår levnadsstandard - blott rejäla försakelser kan rädda planeten.

Många politiker ser i miljölarmen en möjlighet att återta makt över samhället som förlorats till medborgarnas strävanden efter ökad frihet och självständigt tänkande. Med ett ivrigt hamrande på "Spinning Jenny" - det moderna samhället - försöker vänstern stärka sina positioner med det trivialaste av trick, hotet om Ragnarök.

Det franska miljönätverket "Alliance pour la planète" uppmaning att släcka ned all elektricitet i fem minuter för att uppmärksamma den efterlängtade klimatrapporten blev en måhända oavsiktlig men alltjämt symbolisk handling för den bakåtsträvande delen av miljörörelsen.

Utan politiska ingrepp och folkens umbäranden kommer det moderna samhällets upplysning leda till planetens undergång, menar många inom miljörörelsen.

Med sådana resonemang är det inte konstigt att Nordkorea var den förhandstippade vinnaren i nedsläckningstävlingen eller att världens miljövänligaste land enligt Världsnaturfonden är Kuba. Båda är länder där politiker bestämmer fritt och medborgarna dagligen gör uppoffringar.

Etiketter: , , ,