Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-02-23

Med pippi på andras pengar

Schyman med väninnor tilldelades i veckan 400.000 kronor av den statliga "Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt". Pengarna fick inte gå till partier, varför Feministiskt initiativ under 2007 titulerar sig "folkrörelse".

En "folkrörelse" är en vänsterorganisation som institutionaliserats och medelst skattemedel gjorts oberoende av både medlemsantal och -engagemang. Första delen av ordet, "folk-", signalerar att det är folket som tvingas svara för finansieringen.

Efter nederlaget i september råkade (fi) in i en ekonomisk kris, valarbetet hade tömt hela kappsäcken med guldmynt från donationer och Schymans år som högavlönad politisk vilde i riksdagen. Precis som det är "tillfället som gör tjuven" var det frånvaron av val 2007 som gjorde att partiet kunde lova att inte ställa upp i något. Några hinder för att som tidigare utlovat ställa upp i nästa val, till EU-parlamentet 2009, föreligger inte enligt partiet.

I förra veckan önskade sig Gudrun Schyman sagofiguren Pippi Långstrump på mynten istället för Kungen, eftersom han "rimmar illa med demokratiprocessen". Hon lär inte få sin vilja igenom i den frågan, istället kan hon glädja sig åt "Feministiskt initiativ" textat på en fet check från staten. Att bidraget kanske inte rimmar med demokratiprocessen har Schyman nog överseende med - har man pippi på andras pengar så har man.

Skrev i oktober 2006 om den statliga delegationens miljonrullning (se längst ned i texten).

Etiketter: , , ,