Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-02-12

Den politiska korrekthetens pris

DN meddelar stolt att reseredaktionen numer ska vara "klimatneutrala". För att klara resor till destinationer utanför tullarna kommer det bli mindre flyg och mer alternativa färdmedel, t.ex. som då man tog tåget till Hanoi (14 dagar enkel resa) och båten till Egypten (en månad t/r utan landstigning).

Men ibland går flyg inte att ersätta, och för sådana resor tänker DN köpa sig ett gott samvete med hjälp av den brittiska organisationen Climate Care (CC) - som i sin tur investerar i olika koldioxiddämpande åtgärder. Försäljningen av koldioxidkrediter är växande, inom tre år beräknas branschen omsätta drygt fyra miljarder kronor.

Av pengarna som CC drar in från sina samarbeten med över 200 företag går 40 procent till administration. Man må kalla sig "non-profit-fund", men hela tio procent av intäkterna utbetalas som "royalties" direkt till grundaren - en ganska hyfsad avkastning även för ett kommersiellt företag. Något svenskt 90-konto skulle organisationen således aldrig få, för det krävs att minst 75 procent av de insamlade medlen går till ändamålet för insamlingen.

Vilka projekt är det då som Climate Care satsar på?

"Men brittiska BBC 1 har uppmärksammat kopplingar mellan Climate Care och diskutabla projekt i Afrika. När en flygresenär 'neutraliserar' en flygresa genom att betala Climate Care, köper i sin tur Climate Care koldioxidkrediter från organisationen FACE. Både biståndsorganisationen Oxfam i Holland och brittiska organisationer, som World Rainforest Programme, pekar i kritiska studier på vad som händer när FACE driver trädplanteringsprojekt i Afrika.
I östra Uganda har lokalbefolkningen fått flytta från områden vid nationalparken Mount Elgon, eftersom deras närvaro ansågs slita på trädplanteringarna. Jordbrukare har blivit beskjutna och misshandlats av beväpnade vakter, och fått sin boskap konfiskerad. I Uganda får projektet kritik av miljöorganisationer för att det skjuter upp omställningen från fossila bränslen och förvärrar landkonflikter."
ur "Våga granska miljöns heliga kor" av Erika Bjerström

Exemplet ovan visar på faran i att granskande medier samarbetar intimt med de man också ska bevaka. Skriver DN kritiskt om CC:s vinstmarginaler och tvivelaktiga arbetsmetoder saboterar man också tidningens stora miljösatsning.

DN menar att miljöansvar måste få kosta. Men de som verkligen får betala för den politiskt korrekta miljöprofilen - Ugandierna - instämmer nog inte i att Sveriges största morgontidning kan ha ett gott samvete.

Etiketter: , , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home