Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-02-07

"Bara" 59.000 lämnade kyrkan 2006

Glädjen är stor inom Svenska Kyrkan, ifjor lämnade "bara" 59.000 medlemmar organisationen, jämfört med 79.000 under 2004. I Stockholm är man extra glada, då "många" yngre blivit nya medlemmar. I Stockholms stift gick 1.168 medlemmar med 2006, 9.730 gick ur.

För att bättra på siffrorna kommer kyrkan intensifiera sitt varumärkesbyggande. En gemensam grafisk profil med ny logotype, en bättre webbplats och utökad service, själavård online samt en effektivare helpdesk redo för livets svårigheter är några av nyheterna som ska stärka relationen till kunderna.

- Frågan är inte vad vi ska kommunicera - utan hur vi ska göra det, säger Ingrid Andersson, informationschef på Svenska Kyrkan, till DN.

Problemet är nog det omvända, det handlar inte om hur kyrkan kommunicerar - utan vad kyrkan är. Spektakulära reklamkampanjer i mångmiljonklassen hindrar inte medlemsflykten, när grunden för samfundet är en förnuftsvidrig sagobok, och dess nutida företrädare predikar alltifrån extrem konservatism till grov socialism.

Etiketter: ,