Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-02-02

Upplysningens tid är förbi


Det vankas julafton för alla miljövänner med sinne för domedagsprofetior, idag släpper tomten - i form av FN - en ny tegelsten med gissningar om jordens tillstånd och dystra framtid. Det handlar varken om befolkningsfrågan, skogsdöden eller en annalkande istid - nej, självklart är det den globala uppvärmningen som är i fokus.

Miljöalarmisternas nervösa väntan på julklapparna från FN har fyllt medierna de senaste veckorna, låt vara att ingen behövt tveka på varken vad de önskat sig eller vad de kommer att få.

"Uppgiften är gigantisk. Det handlar om att ta temperaturen på Moder Jord för det kommande århundradet."
Sydsvenskan sammanfattar ödesmättat FN:s arbete
under rubriken
"Idag får världen FN:s klimatdom"

Även om det aktuella undergångsscenariot skiljer sig något från de tidigare, är lösningarna ungefär desamma. Vi måste dämpa tillväxten och sänka vår levnadsstandard - blott rejäla försakelser kan rädda planeten.

Många politiker ser i miljölarmen en möjlighet att återta makt över samhället som förlorats till medborgarnas strävanden efter ökad frihet och självständigt tänkande. Med ett ivrigt hamrande på "Spinning Jenny" - det moderna samhället - försöker vänstern stärka sina positioner med det trivialaste av trick, hotet om Ragnarök.

Det franska miljönätverket "Alliance pour la planète" uppmaning att släcka ned all elektricitet i fem minuter för att uppmärksamma den efterlängtade klimatrapporten blev en måhända oavsiktlig men alltjämt symbolisk handling för den bakåtsträvande delen av miljörörelsen.

Utan politiska ingrepp och folkens umbäranden kommer det moderna samhällets upplysning leda till planetens undergång, menar många inom miljörörelsen.

Med sådana resonemang är det inte konstigt att Nordkorea var den förhandstippade vinnaren i nedsläckningstävlingen eller att världens miljövänligaste land enligt Världsnaturfonden är Kuba. Båda är länder där politiker bestämmer fritt och medborgarna dagligen gör uppoffringar.

Etiketter: , , ,

1 Comments:

Blogger Oskar said...

Bra post. Delar dina tankar: Många inom det som Bildt så förtjänstfullt kallade den rödgröna röran verkar se MILJÖN som en stor knölpåk som man kan använda för att slå ner på frihet och kapitalism...

02 februari, 2007 11:49

 

Skicka en kommentar

<< Home