Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-01-27

Olle Stenholm, 1942-2007

Olle Stenholm, allmänhetens pressombudsman sedan år 2000, avled i veckan.

Han har varit verksam inom såväl radio, tv som press - som bl.a. utrikeskorrespondent, programledare, redaktionschef och var 1990-94 ordförande i Publicistklubben.

Som journalist hade han en egen vass men saklig stil. Med största respekt för sin publik ställde han de väsentliga frågorna även till intervjuoffer ovana vid att avkrävas ordentliga svar. Särskilt minnesvärda är utfrågningen inför valet 1991 i vilken det visade sig att Bert Karlsson (NyD) inte hade en aning om vad som stod i partiprogrammet, och det sena 90-talets radiointervju med en "Återta gatorna"-talesman som trots flera försök inte kunde ge ett vettigare svar på frågan "Vem har tagit gatorna ifrån er?" än de väl inövade antikapitalistiska nonsensfraserna han redan dragit för alla andäktigt medkännande journalister.

Som pressombudsman drev Olle Stenholm en aktiv debatt om pressen och yttrandefriheten och förespråkade självsanering inom branschen. Särskilt betonade han att större hänsyn måste tas till "vanliga människor" som kan drabbas hårt av att bli utlämnade i medierna.

PO gick våren 2005 till hårt angrepp mot Göran Persson (s) när denne lagvägen önskade begränsa "sexualiseringen av det offentliga rummet". Stenholm menade att en sådan viktoriansk och reaktionär grundlagsändring skulle välsignas av både mullor och påven, men hoppades att Persson hade tänkt högt.

"Emellertid torde det vara helt förenligt med varje regeringschefs politiska egenintresse att befria munnen från detta intellektuella uppdrag och överlåta saken åt det något högre upp belägna kroppsorgan som skött människans tänkande med påtaglig framgång alltsedan neanderthalarens dagar."
ur Mullorna skulle jubla, Olle Stenholm, SvD/Brännpunkt, 25/5 2005

För några år sedan var Olle Stenholm med och drog igång kampanjen för att få den ende svenske journalisten som är politisk fånge, Dawit Isaak, frisläppt från Eritrea. Tyvärr har det arbetet ännu inte nått sitt mål.

Olle Stenholm blev 64 år.

Etiketter: