Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-01-24

När gatans parlament får bestämma

Sedan kraven på ett nytt ungdomshus i Köpenhamn urartade till regelrätta upplopp på Nörrebro och vandalisering av en kyrka i Rödövre tvingades kommunen febrilt söka en lösning. Efter flera veckors letande fick överborgmästaren Ritt Bjerregaard (s) höra talas om den kommunägda fastigheten "Stevnsgade Skole", och skickade stolt ut ett pressmeddelande om att ungdomshusfrågan var löst.

Men det fanns en hake, Bjerregaard hade missat att den tilltänkta byggnaden som bäst höll på att byggas om till en skola för multihandikappade barn.

Då hot om mer våld från stenkastarvänstern vägde tyngre än några barn som saknade möjlighet att tala - än mindre misshandla poliser - för sin sak valde den politiska vänstermajoriteten att kasta ut de funktionshindrade och lotsa in de hotfulla våldsverkarna i värmen.

- Men måske er problemet, at de unge udviklingshæmmede ikke har været på barrikaderne og angrebet politiet. Det virker i hvert fald som om, at det er brostenene, der taler her, säger ordföranden för en av handikapporganisationerna till DR.

- Overborgmester Ritt Bjerregaard har nu bevæget København ud på en kurs, hvor der åbenbart er politisk lydhørhed, hvis man stiller sig nede på Jagtvej og kaster med brosten efter politiet og ind igennem butikkernes vinduer, menar Martin Geertsen (V).

De köpenhamnska politikerna har satt ner foten och visat att medelklassungdomarnas våld ger resultat. Vänstern har också tydliggjort att det är på den skränande mobbens sida man står, inte de röstsvagas.

Politiker som Bjerregaard m.fl. har skänkt gatans parlament makt utan ansvar, ett privilegium som det utnyttjar genom att på andras bekostnad hänsynslöst tilltvinga sig vadhelst det önskar.

Etiketter: ,