Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-01-31

Danska LO får lågpriskonkurrens

De stora fackförbunden har idag i princip oligopol, vilket givit organisationerna frihet att genompolitisera verksamheten till vänster och utveckla en lika omfattande som kostsam administration - utan att behöva oroa sig för stora medlemsras.

Men förr eller senare möter även ineffektiva verksamheter motstånd från uppstickare. I Danmark finns flera s.k. "gula fackförbund", som utan politiska ambitioner medelst låga priser och hög service konkurrerar med LO. En arbetstagare kan spara mellan 1.500 och 5.000 danska kronor årligen på medlems- och A-kasseavgiften genom att lämna LO-förbunden och välja någon av de fria organisationerna istället.

Medlemsraset i Danmark påskyndades under 2006 av att domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg bestämt att föreningsfrihet skall råda även på den danska arbetsmarknaden. Förr kunde anställda vars arbetsgivare tecknat s.k. "exklusivavtal" få sparken om de inte gick med i anvisat fackförbund.

Eftersom LO fortfarande sköter de huvudsakliga löneförhandlingarna centralt har det fristående Det Faglige Hus (DFH) under ett års tid försökt få till ett samarbete, något som var otänkbart enligt organisationssekreteraren i Dansk Metal. Han menade också att LO tar ett större ansvar och därför måste ta mer betalt, ett påstående som genast fick mothugg av DFH.

"Under en treårsperiod blir avgiftsskillnaden mellan 3F (LO) och 2B (DFH) 12.000 [danska] kronor. Så dyrt kan det inte vara att ha en handfull tjänstemän som förhandlar avtalen [vart tredje år]. Förklaringen ligger nog i att ingen vågar föreslå radikala nedskärningar i antalet 3F-avdelningar och antalet avlönade förtroendevalda."
Johnny Nim, verksamhetschef, Det Faglige Hus

Ännu en tid sitter de gamla fackföreningarna trygga i Sverige, men när - inte om - det etableras bra alternativ till unken klasskampsretorik, monopolfasoner och "Go home!"-kampanjer kommer omställningen bli hård för de välgödda fackpamparna.

När kunderna flyr, beror det alltid på att säljarens erbjudande inte är tillräckligt attraktivt. På den fackliga marknaden, precis som på andra marknader.


Fakta

  • "Gula fackföreningar" var ursprungligen de organisationer som arbetsgivarna skapade för strejkbryteri i Frankrike på 1880-talet. Inom Komintern omnämndes även socialdemokratiska fack som "gula". Idag används beteckningen i Danmark huvudsakligen som ett skällsord för organisationer som inte är knutna till LO och de socialistiska värderingarna.
  • De tre största fristående fackföreningarna har ca en femtedel så många medlemmar som LO, men skillnaden minskar stadigt.
  • Ungefär hälften av de nya medlemmarna i "Det Faglige Hus" har inte varit organiserade tidigare.

Etiketter: , ,