Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-02-14

Till vänster om lagen

Efter valet i höstas avslöjades att flera allianspolitiker av politiska principer brutit mot lagen. Desto fler rödgröna toppar är det de senaste åren som avslöjats med att ha brutit mot sina politiska principer - några även i kombination med lagbrott.

Stopplagen för sjukvården drevs igenom skyndsamt, men när statsministerns egen hälsa sviktade var det tryggt att arbetsgivaren inte litade till den allmänna sjukförsäkringen utan hade kontrakt med privatkliniken Feelgood - som kunde remittera vidare till Sophiahemmet.

Folkhemmets klassiska egnahemsrörelse är sedan länge begravd, och nuförtiden bekämpar vänstern efterföljaren - omvandlingen av hyreslägenheter till bostadsrätter. Men det är ingen lätt kamp - många är det som vill göra en god affär, t.ex. Laila Freivalds (s), Lars-Erik Lövdén (s) och Anitra Steen (s).

Vad aversionen mot friskolor än bottnade i, tvivel om utbildningskvaliteten kan det inte ha varit - annars hade väl Ohly (v) inte låtit sin egen dotter välja ett privat alternativ?

Rörelsens självutnämnda paradgren var arbetsmarknadsfrågor, men oron för att oorganiserade med bättre villkor än kollektivavtalet krävde for illa var uppenbarligen djupare än att byggnadsarbetarna på Perssons herrgård gjorde det - trots att den dåvarande statsministern anmäldes för brott mot arbetsmiljölagen.

Enligt vänstern skulle en valseger för Alliansen förvandla LAS till rundningsmärken för arbetsgivarna. Om den nya regeringen fick vänstern fel - moderaterna blev genast den gamla svenska modellens främste försvarare. Rätt fick man däremot i att flera arbetsgivare som en följd av valresultatet skulle försöka kringgå LAS - nämligen socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Det verkar som om vänsterblockets regleringsiver faktiskt har vissa gränser - de själva vill inte omfattas av alla inskränkningar. Inte heller vill de rödgröna vill stå över lagen - bara lite till vänster om den.

Etiketter: , , , , , , ,

1 Comments:

Blogger Oskar said...

Hehe... Bra sammanfattning. Jag är måhända något partiskt, men det känns som om det finns mer moral till vänster. Så mycket att det bestämt blir dubbel moral...

14 februari, 2007 09:38

 

Skicka en kommentar

<< Home