Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-10-31

Alliansen so far

Bloggar ska ju "fördjupa", därför blir det inget om mediedrev och ministeravgångar när regeringens första veckor ska summeras. Istället kikar vi på detaljerna som Gud - och Expressen - glömde.


Gunilla Carlsson (m) vill höja biståndets kvalitet, de 30,1 miljarderna ska spenderas väl. På vilket sätt slantarna till Ryssland och Nordkorea gör det lättare "för den svenska allmänheten att veta att våra biståndsmedel verkligen gör nytta" förtäljer dock inte det floskelfyllda pressmeddelandet.

Man satsar särskilt på demokrati och mänskliga rättigheter, säkerhet och utveckling, ekonomisk tillväxt, en hållbar utveckling av miljön, handel och utveckling, hiv och aids samt kvinnors villkor och jämställdhet. Hade det inte varit enklare att skriva vad man inte prioriterar?


Vid årsskiftet tillträder den gamle bunkermoderaten Per Unckel som landshövding i Stockholms län. Om kompetens eller partibok avgjorde är okänt, men den nyvunna maktens berusning har skänkt ytterligare ett argument för en snabb reformering av utnämningsförfarandet.


Två nya ambassadörer har utsetts. Till ansvarig för Irak men stationerad i Amman utsågs Niclas Trouvé. Om det varit stationering i Bagdad hade väl moderaterna utsett antingen Nuder, Bodström eller Sahlin.

Till Angola skickar regeringen Erik Åberg, som tidigare tjänstgjort i bl.a. Mocambique. Mest omtalad blev han under sin tid i Uganda, efter ett reportage i Uppdrag Granskning om svenskt bistånd. Pengarna - 65 miljoner i form av budgetstöd - skickas helt utan kontroll till ett av världens mest korrumperade länder, en diktatur som sedan 20 år för ett brutalt inbördeskrig. Halva landets statsbudget utgörs av bistånd.
- I själva verket finansierar budgetstödet kriget, sade parlamentsledamoten och oppositionspolitikern Reagan Okumu till SVT.

Men den dåvarande ambassadören, Erik Åberg, var mycket nöjd.
- Det beskrivs till och med som ett av de mer framgångsrika fattigdomsprogrammen i Afrika, berättade han i TV-programmet.

- På pappret satsar man på vettiga saker, men det kommer inget ut av det hela. Pengarna kan lika gärna gå till Mercedesbilar åt regeringsmedlemmarna, sade Peter Svedberg, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, som också konstaterade att fattigdomen i Uganda har ökat de senaste åren.


Inte utan stolthet mottog statsministern, redan 19 dagar efter sitt tillträdande, en inbjudan till Vita Huset. Norska tidningar konstaterade syrligt att Stoltenberg efter 952 dagar ännu inte inviterats av Bush.

I december åker forskningsminister Leijonborg till Florida för att beskåda astronaut Fuglesang när denne går till väders.


Nya utgifter har man också beslutat om. Till demokratiarbetet i Vitryssland skickas 4,6 miljoner kronor som "ett uttryck för regeringens ambitioner att förstärka stödet till de krafter som verkar för en demokratisering av Vitryssland" enligt ansvarigt statsråd.


Många nya fina bollar och pjäxor kan det bli när svensk idrott får 500 miljoner kronor extra under 2007.

"Regeringen understryker den viktiga roll som idrotten spelar i många människors liv, såväl för aktiva idrottsutövare som intresserade åskådare."


"Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt" har fördelat totalt 5,7 miljoner kronor till en rad föreningar och stiftelser.

  • Bland de lyckligt lottade finns "Gröna kvinnor" som för de tilldelade pengarna ska informera om "patriarkala strukturers påverkan på val av energisystem".
  • "Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet" ämnar utbilda om europeisk säkerhetspolitik ur ett genusperspektiv.
  • "Kvinnor för Fred" ska dokumentera kunskaperna från seminariet "Feminismens syn på patriarkatets militarism, fundamentalism och miljöförstöring".
  • "Svenska Kvinnors Vänsterförbund" beviljades bidrag för att kunna delta i Kvinnornas Demokratiska Vänsterförbunds kongress i Hugo Chavez Venezuela.