Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-10-20

CMR bara första steget

Integrationsminister Nyamko Sabuni beslutade i veckan att fr o m årsskiftet stoppa bidragen till den "ideella organisationen" Centrum Mot Rasism (CMR). Mest känd blev CMR för kampanjen mot Nogger Black, men även ekonomiskt slöseri samt sextrakasserier placerade organisationen på tidningarnas förstasidor. Vad jag vet har man dock inte kritiserat begreppet "svart barnflicka" ännu.

Då CMR är helt beroende av staten kommer organisationen sannolikt att självdö när de 5,5 miljonerna uteblir.

Bo Rothstein, professorn i statsvetenskap, har studerat CMR och kopplingen mellan staten och det civila samhället.
- Det här är ett sätt för regeringen att köpa lojalitet för sin politik. Staten får en organisation som har folklig förankring, men som är beroende av bidrag från staten och därför blir lojal.

Bo Rothstein säger att den här typen av semimyndigheter funnits länge, men blivit allt vanligare. Han jämför med arbetet för nykterhet på 1920-talet.
- Då grundades ett organ som på många sätt liknar CMR. Då som nu bytte man statliga resurser mot att bli ett instrument för den statliga lösningen och marknadsföra deras lösningar.

När Alliansregeringen tänker försöka avpolitisera olika skattefinansierade organ får man inte glömma de förment oberoende organisationerna som förpestar samhällsdebatten genom att under falsk flagg driva regeringens eller olika myndigheters hjärtefrågor.

Ett annat exempel på en "statens förlängda arm" är Gröna Bilister (GB), som trots att man bara har 1.100 medlemmar erhåller hundratusentals kronor i verksamhetsstöd från Vägverket - utöver projektbidragen.

När organisationer av den här typen väl lyckats träffa rätt i åsiktsfaunan blir det centrala för dem att hålla korrekt kurs och styra debattfokus så att bidragen fortsätter trilla in. Gröna Bilisters åsikter är i hög utsträckning Vägverkets - och tvärtom. Denna symbios blev extra tydlig när GB igår nominerades till Vägverkets "Årets Miljöpris", prissumman är på 50.000 skattekronor.

Framgångsrikt arbete med att påverka politiker, tjänstemän, tillverkare och trafikanter så att fler miljöbilar används i Sverige.
Motiveringen till nomineringen.

Skickligheten att påverka trots ett obetydligt folkligt stöd har i veckan även gett dem en nominering till "Årets lobbyist".

- Istället för frivilliga organisationer som driver opinion mot regeringen får vi förstatligade organisationer som driver opinion neråt. Det blir ett samhälle där folket ska göra som staten vill istället för tvärtom. Jag anser att det är ett brott mot andan i grundlagen, säger Bo Rothstein till SvD (i en äldre intervju om CMR).

Därför bör CMR vara den första i raden av förstatligade organisationer att förlora sina privilegier. Lobbyister får naturligtvis försöka påverka opinionen - men det får inte ske på skattebetalarnas bekostnad.

Tips: läs Alrik Söderlinds sågning av Gröna Bilister.

Tillägg 21/10: Även Mikael Stjerna på Teknikens Värld/Privata Affärer skriver om GB, apropå organisationens åsikter om paret Reinfeldts bilinnehav.

Mer att läsa på friedmans epistlar