Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-10-18

Lästips: Rätten att vara idiot...

Den uppenbarligen traumatiserade chefredaktören på tidningen Stureplan skrev häromdagen ett måttligt intelligent inlägg om senaste besöket på Grands veranda. Alltmedan han inmundigade sin kaviar bevittnade han hur en funktionshindrad man med "slangar i varenda kroppsöppning" anlände till restaurangen, vilket fick skribenten att tänka på döden.

Texten är väl på sin höjd fördomsfull, men beskrivningen av mötet med världen utanför innegänget liknar mest en ordinär fallbeskrivning i nån terapeuthandbok.

Detta beaktat framstår det som obegripligt att De Handikappades Riksförbund (DHR) anmält honom för hets mot folkgrupp. Hur organisationen lyckas tolka in något hetsande eller diskriminerande i texten övergår mitt förstånd, och det gagnar definitivt inte landets funktionshindrade att DHR tar efter andra intresseorganisationers ovana att "känna sig kränkta" i tid och otid. Sådant trams förringar verkliga fall av hets.

Om man skriver om en synål finns det alltid någon enögd jävel som blir förbannad.
Fritiof Nilsson Piraten

Förresten, hade det inte varit bättre om organisationen bjudit in chefredaktören och hjälpt honom bota sina fördomar? Istället för ett ordinärt minoritetsgnäll och slöseri med skattepengar hade historien vänts till en perfekt pr-grej för DHR.

Läs mer på subjektiv.se om att yttrandefriheten bör ge utrymme för folk att få vara idioter.

Etiketter: