Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-10-11

Profeten och Danmark, del 2

Danmark kan vara på väg in i en ny Muhammed-kris efter att dansk tv - och därefter så tjänstvilligt al-Jazira - sänt en amatörvideo som visar hur några packade ungdomar från Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) iförda turban och "bombbälte" tillsammans ritar Muhammed-teckningar. En ytterst smaklös teckning föreställer en kamel som dricker öl och urinerar.

Tilltaget har fördömts unisont av regeringen och oppositionen. DFU:s moderpartis ledare, Pia Kjærsgaard, ansåg att videon inte var "särskilt elegant" men ganska harmlös, samt tillade att medierna uppförstorat händelsen. Ordföranden i DFU, som inte var närvarande på sommarlägret, kallade teckningarna för opassande.

Visa av erfarenhet har danska ambassadörer och landets utrikesminister de senaste dagarna varit fullt sysselsatta med att försöka gjuta olja på vågorna.

Reaktionerna från Mellanöstern dröjde inte fyra månader den här gången, redan på tisdagen kastades brandbomber in på den danska ambassaden i Teheran.

Förra krisen handlade om yttrandefrihet, om vad som får sägas och tryckas och de som vill inskränka den rätten. Den här potentiella krisen handlar blott om några kraftigt berusade rasistiska tonåringar på en sluten fest - och måttligt begåvade fundamentalister som gärna låter sig provoceras.

Blir man bli kränkt av att kvinnor kör bil så kan man väl bli det även av fulla tonåringar på andra sidan jordklotet. Och när de sen kastar molotov-cocktails för att manifestera sina kränkta känslor kanske de borde fundera på varför en del européer förknippar hårdför islamism med våld och primitivaste fundamentalism.

Rådet till tokskallarna i Iran blir att titta mindre på tv, klippa sig och skaffa ett jobb. Så ska vi nog kunna övertala Kjærsgaard att låsa in kritorna nästa gång barnen ska ha spritfest.

Bilden ovan användes av en dansk Imam för att visa Mellanöstern hur danskarna förlöjligade Muhammed. Bilden hade dock föga med religion att göra, på fotot är fjolårets stolte vinnare i den årliga Pig-Squealing Championship i Trie-sur-Baise, Frankrike.
Foto & bildrättigheter: Bob Edme / AP

Uppdatering 11/10 kl 09:30: Har nu läst mer i dansk press och därför ändrat texten något. Vad som framstod som en provokation från DFU centralt tycks i själva verket ha varit en urspårad tillställning med mycket sprit och dåligt omdöme. Filmade gjorde en "spion" från en antirasistgrupp, vilken även haft filmen på sin hemsida. Genom infiltrationen har de önskat avslöja rasistiska fraktioner inom Dansk Folkeparti och DFU.