Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-10-07

Flygskatten lever!

Till min häpnad ser jag att den insomnade flygskatten fortfarande lever och frodas, om än blott i privat regi. Det är danska Sterling som på alla resor från Sverige bokade efter den 1 juli tagit ut en extra skatt på 96 kronor.

Luftfartsverket anser att flygbolaget gjort sig skyldigt till bedrägeri när man tagit ut en skatt som inte finns.
- Det är höjden av fräckhet! Vi vet ju alla att EU hade synpunkter på skatten som gjorde att den aldrig gick igenom. Och alliansen har sagt att det inte blir någon flygskatt, säger Nils-Olof Dahlin, kreditchef på LFV, till Flygtorget.

Som skäl till att man tagit ut en skatt som aldrig införts säger bolagets talesman först att det beror på ett brev man fått från finansdepartementet. Senare ändrar han sig - det fanns aldrig något brev. Istället hade man läst om flygskatten på regeringens hemsida, dels det preliminära lagförslaget från 2005, dels Lagrådsremissen angående skatten.

Sterlings märkliga rutiner ger inte ett seriöst intryck. Det svårt förlusttyngda bolaget gör nog bäst i att betala tillbaka pengarna till de resenärer som så önskar, kanske kan man då slippa en process i marknadsdomstolen.

Etiketter: