Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-10-04

Demokrati i skolan?

Enligt SR Ekot fick eleverna på upp emot var tionde skola inte rösta på andra partier än riksdagspartierna i skolvalet. På de skolor som fick rösta valde tio procent ett annat parti, men på 174 skolor gavs inte den möjligheten.

– För oss var det naturligt att man röstade på de sju riksdagspartierna, för vi har haft debatter med våra elever innan och de har jobbat med de sju riksdagspartierna, säger en lärare till Ekot.

När de inte kan rösta på alla partier så "lär sig [eleverna] massor av demokrati och det är ett fåtal elever som frågat varför de inte får rösta på de andra partierna" tillägger hon.

Med tanke på att de etablerade partierna på alla sätt försöker tiga ihjäl utmanarna så kan jag hålla med om att eleverna lär sig "massor" av skolvalet. Men utfrysningen brukar skötas lite snyggare än så här.

Berodde begränsningen av valfriheten på rädslan att stämplas som en skola med många främlingsfientliga elever så kanske lärarna borde angripa dessa åsikter istället för att spela mörkermännens konspirationsteorier i händerna.