Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-09-28

Nu pratar även vänstern jobb...

"Arbetslösheten är inget problem" och därför inte en fråga att diskutera tyckte Persson före valet. Kanske var det just detta uttalande som efter valet tvingat mången vän av Vänsterkartellen i maktens korridorer att tänka på arbetslösheten.

Med insikten om att han sannolikt är iskall på den svenska arbetsmarknaden har statssekreterare Lars Danielsson garderat sig med att söka inte mindre än åtta tjänster - samtliga i utlandet. Sju ansökningar gäller ambassadörsjobb och en som generalkonsul.

Kabinettsekreterare Hans Dahlgren har bara sökt en tjänst, som chef på Sveriges representation i Genéve - ett arbete som även Danielsson sökt.

Ambassadören i Brasilien - Margareta Winberg (s) - önskar nytt jobb rapporterar SVT Rapport (26/9). Hon vill tillbaka till Europa, och då helst till vår nordvästra granne.
- Oslo skulle vara ett bra land, som hon formulerade det i Rapport.

Tröttnat på tillvaron i politiken har storspionen Stig Bergling (numera Sydholt), som gick med i (v) i somras, gjort.
- Det var inte så intressant och roligt som jag trodde med politik. Jag är besviken på valförlusten och har ingen lust att gå och knega i opposition i fyra år, säger Stig Sydholt till aftonbladet.se.

En annan som också slutar frivilligt efter valet är Gustav Fridolin (mp), han gör istället en baklänges Orback och går från politik till granskande journalistik.
- Men med min bakgrund och mina grundvärderingar tror jag att jag har en stor trovärdighet vad gäller samhällsgranskande journalistik, säger den nyblivne Kalla Fakta-medarbetaren Gustav Fridolin till dn.se.
Det går naturligtvis att diskutera hur trovärdig en känd politiker kan vara i rollen som granskande journalist. Men Fridolins karriärväg är betydligt mer lättsmält än minister Orbacks, en tydlig politisk varudeklaration är att föredra framför de förment objektiva.

Både Danielsson och Dahlgren skulle säkert platsa på Kalla fakta, de har ju själva lite kvar att avslöja. Även spionen Berglings talanger kan nog fördjupa den grävande journalistiken en smula. Eller varför inte bli konsult åt Folkpartiet? De kan behöva lite hjälp av ett proffs.

Fundering: Skulle inte Danielsson och Dahlgren kunna slå sig samman och bilda en seniorupplaga av Filip och Fredrik - "Lasse & Hasse"? De kan guida oss genom 100 höjdare i svensk politik, testa cykling i snömodd, smyga sig in på Rosenbad obemärkta, (försöka) minnas pinsamma ögonblick i karriären etc. Kanal 5 är säkert intresserade.

Äsch, nu får jag sluta kritisera s-tjänstemännen. För som hr Forsell konstaterade häromdagen - man ska inte "rikta udden mot de arbetslösa".