Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-09-28

Utred haverierna

Inatt - 23 minuter över midnatt - var det 12 år sedan Estonia fick slagsida och förliste i hårt väder, 137 personer räddades och 852 personer omkom. De första dagarnas förvirring följdes av en usel politisk hantering som gav grogrund till en mängd spekulationer och konspirationsteorier. Om den bristfälliga haveriutredningen och mörkläggningen berodde på inkompetens eller onda avsikter råder det delade meningar om, men alltför många frågetecken kring hur färjan gick under är fortfarande obesvarade.

Socialdemokraternas hårdnackade motstånd mot vidare utredningar har snarast stärkt miljöpartisten Lars Ångström som fortsatt kämpa för att få fram sanningen. En liten seger fick han för några veckor sedan när JK valde att för första gången inleda en utredning om de förmodade illegala dykningarna vid vraket dygnen efter förlisningen.

"Det står nu höjt över varje tvivel att regeringen Persson aktivt medverkar till att mörklägga omständigheterna kring 'Estonias' förlisning 1994 som likt tsunamikatastrofen kostade drygt fem hundra svenska medborgare livet."
Lars Ångström (mp), DN Debatt, 12/9 2006

För Alliansen finns det ingen prestige i frågan, varför inte tillsätta en ordentlig utredning - gärna med oberoende experter - som kan genomlysa den svenska hanteringen av katastrofens efterspel? Ta tillvara möjligheten att en gång för alla reda ut frågetecknen kring en av de största fartygskatastroferna i fredstid.

En fråga Alliansen också borde utreda är regeringens hantering av tsunamin, att söka svaren på de frågor som kvarstår kring kommunikationen mellan departementen. Går det att få klarhet i vad Danielsson gjorde och inte gjorde? Finns det hemligstämplat material? Inpasserings- och/eller telefonlistor?

Om inte (s) har vett att lägga korten på bordet om några av vår tids största katastrofer får väl Alliansen göra det åt dem.