Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-09-20

Kroppräkningsfeministen Maud?

När man äntligen trodde att tokfeminismen röstats ut så kommer detta. Maud Olofsson (c) kräver hälften damernas i regeringen och vill dessutom utbilda samtliga statsråd i "jämställdhet och könsmaktsordning".
- Vi måste få ett genusperspektiv på våra förslag, säger centerledaren till SvD.

Kvinnoförbunden från (fp) och (kd) anger också en önskvärd könsfördelning medan Moderatkvinnorna utmärker sig och menar att kompetensen är viktigast.

Andelen kvinnor under Bildt-regeringen var förvisso lägre än under den senaste Persson-perioden, men tre av de tyngsta statsrådsposterna hölls av kvinnor.

  • Margaretha af Ugglas, utrikesminister
  • Anne Wibble, finansminister
  • Gun Hellsvik, justitieminister

Det fanns såklart även en del andra kvinnliga statsråd, av vilka alla inte var lika klart lysande stjärnor. Exempelvis regeringens egen Kjell Lönnå, Birgit Friggebo.

Det är ytterst väsentligt att Alliansen bryter med vänsterns linje - att kön, släktskap eller partilojalitet går före kompetens vid tillsättningar. Under mandatperioden bör man införa offentliga utfrågningar av blivande ministrar och övriga ledande personer inom statsförvaltningen, samt en öppen anställningsprocess för den sistnämnda gruppen enligt norsk modell.

Efter tolv år med (s)kandalpartiets inkompetenta ministrar, svågerpolitik och maktarrogans röstade folket för förnyelse. Nu är det upp till Alliansen att visa att man verkligen vill städa bort gammal smuts i maktens korridorer och etablera en miljö präglad av öppenhet och kompetens.