Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-09-16

Val06: Småpartierna

Fi - med återfallsförbrytare i ledningen

Mediehypen kring partiet som kapade feminismen kom av sig rejält. Kanske var det inre stridigheter orsakade det, kanske var det fågelinfluensans härjningar som blev skatornas fall.

Partiets politik liknar den Schyman alltid drivit: kvotering, större offentlig sektor, detaljreglera människors privatliv osv. Finansiering och sånt trivialt skiter man högaktningsfullt i. Pengarna får männen hosta upp får man väl anta.

Jag kan nu dessutom avslöja att partiledaren och skattefifflaren Gudrun Schyman är en återfallsförbrytare. Detta eftersom hon vid flera väl dokumenterade tillfällen bakat bullar vilka hon och hennes medsystrar sålt på bl.a. Kiviks marknad, i Jönköping och i Nässjö (se nedan för dokumentation). Att i hemmet tillaga livsmedel för försäljning är ohygieniskt och således förbjudet.

Info från (fi) själva om 2006 års möten i Kivik (14/7), Jönköping och Nässjö.



Junilistan - ger ett splittrat intryck

Fortfarande drygt ett decennium efter anslutningen till EU spelar Europasamarbetet en perifer roll i svensk politik. Den diskuteras tyvärr ofta som en helt fristående fråga och inte sällan förminskas debatten till samma spörsmål som ställdes 1994: Ja eller Nej, stanna kvar eller lämna organisationen.

I riksdagen driver de två små vänsterpartierna en tydlig nej-linje, centern en lite otydlig nja-linje och de övriga en tydlig ja-linje. Eftersom opinionen i Sverige är mycket negativ till Bryssel innebär det stora politiska risker för Alliansen och (s) att dryfta EU i allmänhet och i synnerhet i en valrörelse. Allt detta sammantaget ledde till Junilistans framgångar i det senaste EU-parlamentsvalet.

Men då svenska valrörelser är visionslösa anrättningar med plånboksfrågor i fokus har (jl) haft mycket svårt att nå ut. Tyvärr innebär partiets sammansättning med personer från de flesta politiska läger även praktiska problem - vilken regering kan (jl) stödja? Kan man enas i några viktiga inrikesfrågor? Arbeta fram en gemensam budget? Sitta med i en regering? I riksdagen betyder helt enkelt ett enigt parti mer än i Europaparlamentet.



Övriga småpartier

Sen finns det ju några andra småttingar också som inte heller de lär ha någon chans på söndag. Det Liberala Partiet är värt att uppmärksamma för sin ädla kamp. Men det känns i år som man borde prioritera maktskifte framför det riktiga i att välja ett sympatiskt parti utan chans på fyra procent. En röst på dom får vänta tills Alliansen sitter säkert.

Till blåbären i årets skörd torde Unika Partiet och den f.d. kristdemokraten Gert Fylkings i dagarna insomnade RIX-parti räknas. Med udda krav såsom varningstexter på retuscherade modellfoton, slopande av körkortsprov och större rökrutor är de mer medieflugor utan substans än riktiga partier. Men kunde Bert Karlsson ta sig in i riksdagen så vore det väl inte omöjligt för Fylking att göra samma bedrift och göra politiken lite mer turbulent.

Sydsvenskan gjorde i fredagens tidning en liten inventering över småpartiernas riktiga lingonserie i de senaste valen. Följande partier fick inte många röster var - men deras respektive valmanifest torde vara mer läsvärt än regeringspartiet.

  • Axel Nilssons parti för den nordtyska kaninens överlevnad (1994)
  • Svenska småbils- och rusdrycksförbundet SSBRDF (1998)
  • Gay Nazi-demokraterna (1998)
  • Antioxidantpartiet fria radikaler (2002)

Vi får väl se om Gamla Moderaterna blir 2006 års nyhet i lingonserien.

Etiketter: