Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-10-12

Övergrepp ett "arbetsmiljöproblem"

Brott mot funktionshindrade som bor i gruppboenden polisanmäls sällan. Allt från stölder till sexuella övergrepp som en anställd eller någon annan som jobbar med funktionshindrade på boenden gör sig skyldig till anses ibland främst - eller enbart - vara ett arbetsmiljöproblem.

På grund av detta kan kriminaliteten ibland fortgå under lång tid vilket skapar onödigt lidande för brottsoffren, som då inte heller får det brottsofferstöd och försäkringsskydd som övriga medborgare har. I vissa fall kanske den boende inte ens uppfattar att han eller hon varit utsatt för något brottsligt när personalen inte tar det inträffade på allvar.

Enligt utländska studier utsätts funktionshindrade för brott i större utsträckning än befolkningen i stort. Med detta i åtanke är det märkligt att kommuner och landsting inte har ett tydligare regelverk för att skydda de boende, ty det är sannerligen inget "arbetsmiljöproblem" att bli utsatt för sexuella övergrepp.

En av forskarna i den svenska undersökningen har helt rätt när hon säger att synen på funktionshindrade som brottsoffer "befinner sig i ungefär samma situation som det var när det gällde barn- och kvinnomisshandel på 1950-talet".