Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-10-16

Välfärd för alla

Enligt vad TV4 erfar är en nedläggning av den omstridda Djurskyddsmyndigheten (DSM) en av punkterna i Alliansens budget som presenteras under måndagen. DSM bildades efter en lyckosam utpressning av Miljöpartiet för några år sedan, generaldirektör blev det f.d. språkröret Matz Hammarström (mp).

För några år sedan tillsatte den dåvarande jordbruksministern en utredning med uppdraget att utforma ”en sammanhållen hästpolitik”. I januari i år presenterades den och innebär bl.a. att staten bidrar med 15 miljoner kronor till forskning inom hästområdet samt företagsstöd. Till detta kommer EU:s reformerade gårdsstöd som gynnar hästgårdar. I somras följde DSM upp hästpolitiken med en lång kravlista - vilken dock inte togs emot lika väl som miljonregnet.

DSM kämpar nämligen inte bara för djurskydd, utan också s.k. "djurvälfärd". Därför innehöll sommarens utspel bl.a. en begränsning av rätten att ha häst i spilta samt göra det olagligt att ha enbart en häst. Man ska hysa flera hamburgare tillsammans så att de kan ha ett socialt nätverk, umgås och fika ihop.

Det höjs ibland upprörda röster om de många äldre som bor på vårdhem, med duschning varannan vecka och en kort vallning utomhus första tisdagen i november jämna år. Med DSM-förslaget skulle alltså hästar säkras något som vårdhemspatienter inte får. Nåja, Jens Orbacks mormors systers sambo i Kanada skulle väl vara nöjd åtminstone.

"Djurskyddsmyndighetens chef hävdar att förslaget om att hästar inte ska få vara ensamma kan leda till bättre åldringsvård."
Sydsvenskan, 26/5 2006

Även inom sjukvården finns det problem - för människor alltså. Långa köer orsakar onödigt lidande. Läget är nu så illa på sina håll att man tvingas ta hjälp - av djursjukhusen. I Skara kan husse och matte i framtiden bli remitterade till samma klinik som Fido. Man undrar varför nästan ingen reagerat på att vi kanske är ett systemfel på spåret när en typ av sjukhus kan ta emot direkt medan en annan har väntetider på månader.

DSM:s motsvarighet för människor, Folkhälsoinstitutet, betraktar befolkningen som en skock barn man kan fösa framför sig på sin väg mot den fulländade människan.

Medborgarna utgör en fara för sig själva, och måste därför tyglas och tämjas. Allt ohälsosamt bör elimineras ur massans medvetande, så vi kan vaggas in i den sociala ingenjörskonstens trygga maddraserade rum. Om den mjukgjorda lokalen är ett paradis eller helvete ligger i betraktarens ögon.

Arbete och allt annat hemskt på en arbetsplats studerar man också noga. I boken "Den lekande arbetaren" har institutets skarpaste hjärnor samlat all sin kunskap i ämnet.

"Hälsan hänger intimt samman med ohälsan. Hälsa är den direkta motsatsen till ohälsa." (Sid 10)

”Vad vi gör under den fria tiden bestämmer vi själva över. Den fria tiden kan vi naturligtvis använda på olika sätt beroende på läggning." (Sid 15)

Det finns antagligen ingenting som FHI inte kan vara "oroade" över eller önska förbjuda. Sök på någon tidnings hemsida och du får upp digra listor på olika utspel, förbudsförslag och bluffrapporter.

"Ytterst handlar folkhälsa om i vilket samhälle vi vill leva. Det finns ett nära samband mellan demokrati, delaktighet, jämlikhet och social trygghet å ena sidan och en bra folkhälsa å den andra."
Gunnar Ågren, generaldirektör Folkhälsoinstitutet

FHI-tjänstemännen har ett närmast religiöst förhållande till sin arbetsplats och dess betydelse för medborgarna. Att myndigheten kanske tar sig själv på ohälsosamt stort allvar har inte föresvävat dessa guds gåvor till mänskligheten.

"Målet för den nya folkhälsopolitiken är att människors hälsa ska ses som ett av de allra mest angelägna övergripande målen för hela samhällspolitiken."
Gunnar Ågren, generaldirektör FHI

Med Ågren (v) på FHI och Hammarström (mp) på DSM har folkhälsofascism och djurrättsflum i en salig röra varit statens melodi de senaste åren. Därför är det glädjande att Alliansen lägger ner Djurskyddsmyndigheten omgående.

Men eftersom DSM & FHI äger många idéer gemensamt och gärna lagt sig i varandras områden undrar man varför regeringen dröjer med skrotningen av Ågrens lekstuga?

Etiketter: , ,