Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-05-01

Sedlighetspolisen på jakt

I februari stoppade SL Lindex behå-kampanj i tunnelbanan. På stora bilder föreställande kvinnobröst hade annonsmakaren skrivit "We love boobs", något som "resenärerna ansåg vara alltför provocerande" enligt SL's pryda tjänstemän. Annonsen godkändes först efter att texten plockats bort. Ett foto med bröst är ok, men lägger man till en bildtext som berättar vad bilden föreställer är det förnedrande och sexistiskt!

Andra som också lider av moralpanik är kommunernas kroginspektörer. Gaystället Patricia (Sthlm) har efter påpekande från socialförvaltingens tillståndsmyndighet tvingats förbjuda sina gäster att ta av sig på överkroppen. I rapporten från myndigheten inser man verkligen hur illa berörda de stackars inspektörerna blev vid sitt besök: "Det smeks och det nafsas på underkroppar och man tar av sig på överkroppen". Huh vad hemskt! "Den normbildande effekt denna miljö har på människors beteende kan inte förringas." Det som bedrevs på Patricia överskred "allmänhetens acceptans". Struntprat för att försvara sina egna unkna ideal.

Även moralens väktare i Göteborg har bråda dagar. Där har kommunen lyckats stänga ner en förenings klubbverksamhet - förlorat i länsrätten som totalsågade kommunens argument - men överklagat och vunnit i Kammarrätten. Föreningen har ansökt om prövningstillstånd i Regeringsrätten, om det inte ges blir fallet prejudicerande. Kommuner landet runt får då full möjlighet att bestämma folks klädsel på ställen där alkohol serveras.

"Nykterheten på föreningens fester är god och generellt sett bättre än på ett genomsnittligt serveringsställe" konstaterar inspektörerna - så inte är det alkoholen som bekymrar Göteborgs-moralisterna. Nej, det handlar enbart om klädsel och snusk. Sex-argumentet sågades dock av Länsrätten: "aktiviteterna i övrigt var annars i sig inte av grövre art än vad man normalt kan se på andra restauranger". I kommunens överklagande till Kammarrätten spetsade man till sina formulingar rejält. Nu kallades den ideella föreningen plötsligt en fullfjädrad "sexklubb" eftersom medlemmarna "har ett sexuellt intresse av att vara medlemmar". Som ett annat kvasiargument för sina åsikter åberopar inspektörerna att man har stöd av Statens Folkhälsoinstitut. Nästa argument blir väl att man också har stöd av Påven, Åke Green & Carola.

Ett gayställe är inte som tisdagsbingo på dagcentralen, det är mer sprit, svett och schlager - och bra mycket roligare. Ska några inspektörers förstockade värderingar, fördomar och regleringsiver styra vad vuxna och fria människor gör?

Låt människor vara ifred, tänka själv och ha kul. Vill byråkraterna ha händerna på täcket måste de inte tvinga alla andra att ha det också.

Uppdatering: Nymoralisterna vann över friheten. Regeringsrätten valde att inte pröva Göteborgs-fallet - vilket innebär att Kammarrättens dom gäller. Nu kan alltså varje pryd kommunpolitker fritt diktera vilken klädsel som krävs för gäster även i slutna sällskap.

Etiketter: ,