Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-04-29

Sharialag - "Nej,tack"

Kritiken mot Sveriges Muslimska Förbunds förslag om införandet av sharialagstiftning i landet har varit hård. Inte bara från ett par riksdagspartier, utan även från andra muslimska organisationer.

Abd al Haqq Kielan från Svenska islamiska samfundet säger att:"- Det är otroligt ogenomtänkt att kläcka ett sånt förslag... [...] Jag känner inte till några muslimer som står bakom det här förslaget."

"-I Sverige ska vi inte ha någon särlagstiftning. I Sverige ska vi vara lika inför lagen. I Sverige har vi kämpat rätt länge för att få en könsneutral lagstiftning" säger integrations- och jämställdhetsminister Jens Orback (s) till SVT.

Nyamko Sabuni från Folkpartiet säger att organisationen (SMF) "inte stöder samhällets grundläggande värderingar och därför inte har rätt till stöd för trossamfund". Fp har anmält SMF till Riksrevisionen, då organisationen är en stor bidragstagare - 10,6 miljoner kronor sedan år 2000.

Men det finns åtminstone två personer i Sverige som vill ha Sharialagstiftning. Dels SMF's ordförande Mahmoud Aldebe, dels hans fru Ebtisam Aldebe, tredjenamn på Centerns riksdagslista i Stockholm. Hon säger till SVT att hon tycker makens förslag är bra och tillägger att hon bl.a. vill förändra arvsrätten, så att sonen ärver dubbelt så mycket som dottern. "Mannen måste ta hand om kvinnan, om det så är bröder, pappa, hennes man eller hennes son".

Vi hade sluppit mycket av den här debatten om inte två ting gällt i Sverige:

  • Särintressen kan fixa lagar och förordningar. Det må vara fack, miljöorganisationer eller allehanda "utsatta" grupper regeringen vurmar för. Får ett särintresse något privilegium står övriga och avundsjukt formulerar sina krav.
  • Stöd och bidrag till olika former av intresseorganisationer. Sveriges Muslimska Förbund har de senaste fem åren inkasserat 10,6 miljoner kronor. Vad exempelvis stat och kommuner pytsar ut till obskyra föreningar som Revolutionär Ungdom ska vi inte tala om. Noll kontroll, men mycket pengar.

1 Comments:

Blogger Magnus A said...

Hej!

Detta blir lite "spam" i upplysningssyfte (men på ett upplysande och bra inlägg förstås!).

Jag skrev om den föreslagna imam-utbildningen här.

Det intressanta med Kielans ståndpunkt att vi intae ska ha sharia här är ju att från en del så kallade moderata muslimer har sagt att felet med Aldebes förslag om sharialagar var att det var för tidigt att uttrycka dem (även en tänkbar ståndpunkt hos Kielan, som ju nyligen t ex sökte gå i bräschen för att förbjuda läromedel med avbildadningar av både Muhammed och Jesus).

Jag har skrivit en del om problemen med det mångkulturella samhället och islam i väst (t ex om att arbetarpartiets ledare i Holland varnade för att hans partis många muslimer införde gynnande av de egna i de politiska församlingar där de får majoritet) på min blogg Magnus Orerar.


Jag tror inte att problemet är större än oförmågan att hålla ögonen öppna och se till att svenska lagar gäller. Att säga att åroblem finns är inte detsamma som att inte acceptera andra -- men att acceptera andra synsätt på samhälle och människa i det som är vår samhällsväv, det måste vi fråga oss vilka det gagnar och vi har goda argument försvara vår syn och vårt samhälle.

15 maj, 2006 10:35

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home