Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-04-30

Republik eller monarki?

Kungen fyller som bekant år idag, och evighetsdebatten om monarkins vara eller icke vara ångar på. Har aldrig förstått varför frågan engagerar så. Visst är det galet att statschefsposten ärvs, men å andra sidan är kungafamiljen mäkta populär hos den delen av befolkningen som inte läser tidningarnas kultursidor. För en del republikaner verkar det som om det är vanligt folks åsikter angående kungen som upprör mer än styrelseskicket i sig.

Inför vi republik med folkvald president är risken stor att vi får en överstepolitiker. En opolitisk folkvald statschef är föga troligt, traditionen att genompolitisera höga ämbeten i statens tjänst torde efterhand sprida sig även till presidentposten.

Om statschefen istället skulle utses av riksdagen/regeringen dröjer det nog inte länge förrän (s) ser även presidentposten som en intern yttersta belöning för lång och trogen tjänst.

Kan föreställa mig hur Göran Persson efter pensionen tar av sig doktorshatten och hämnas på den populäre Carl XVI Gustav. Han Som Bestämmer rafsar åt sig spiran och äntrar tronen - Kung Göran I Persson, Solkungen - med sin fagra drottning Anitra.

"- Det finns arbetare som lider i Ert rike, med låga löner under höga skatter de dignar ner - och har knappt om mat och vatten!" berättade tjänaren bekymrat.
"- Då får dom väl fälla en älg med sitt gevär och jaktlag" svarade den kloke Kung Göran.
"- Och dricka månadens röda bag-in-box till!" kvittrade drottning Anitra.

1 Comments:

Blogger Joacim Persson said...

med sitt gevär och jaktlag

Han(s) maje(s)tät skulle näppeligen tillåta undersåtarna att inneha vapen. Det vore ett privilegium som enbart tillföllo rörelsefrälset.

Varenda socialdemokratisk riksdagsledamot är väl medveten om att om denne skulle gå emot regeringen/statsministern/partiledningen, särskilt i någon viktig fråga, skulle ledamoten obönhörligen flyttas ned från valbar plats vid nästkommande val. (Se exemplet EMU-omröstningen)

Detta innebär att dessa ledamöter de facto sitter på mandat av regeringen, inte valkretsarna. Alla bråkstakar sorteras bort genom naturligt (nåja) urval.

08 maj, 2006 13:38

 

Skicka en kommentar

<< Home