Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-05-18

"Dagens ungdom" dekadent

En ny rapport har presenterats av Folkhälsoinstitutet (FHI), den här gången om "Ungdomar och sexualitet". Några forskare har studerat ungdomens leverne och funnit en hel generation av förtappade själar som blott tänker på kändisliv, sprit och snusk.

Vi får veta att det har "... skett ett ifrågasättande av heterosexuella relationer som ett självklart normaltillstånd". Ja, sen homosexualitet inte längre klassas som en sjukdom av FHI:s föregångare är det fler som vågar "komma ut". Hur detta skulle vara negativt har jag svårt att se.

Avdelningschefen för levnadsvanor (!) berättar att "Ungdomarna lever i dag i en värld med intryck från såpoperor och förbjudna internetsidor med pornografi". Hon blir också "allvarligt orolig [...] om vi inte uppmärksammar denna utveckling". Den sociala ingenjörskonsten har alltså framtiden för sig spår forskarna: här har man funnit en ocean av livsstilar att dissekera och problematisera.

Men samtidigt, är det inte ett sundhetstecken att den äldre generationen oroar sig för den yngre? Det må ha varit Sokrates på 450-talet f.Kr. eller 1950-talets rädsla för vad Elvis skulle orsaka - "dagens ungdom" har alltid varit mer olydig och dekadent än de äldre. Historien visar att det brukar lösa sig bra ändå, trots - eller tack vare - frånvaron av Folkhälsoinstitut.