Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-05-14

Lojalitet har sitt pri(s)

Två tunga organisationer inom Rörelsen har samma vecka släppt sitt profilkrav, 6-timmars arbetsdag. Först Kommunal och nu S-kvinnorna. Men varför släpper man detta krav just nu?

Arbetstidsförkortningen var ju universallösningen som skulle lösa alla framtidens problem:

  • Arbetslösheten. Fler skulle anställas.
  • Sjukskrivningarna & stressen. Kortare arbetstid och mer ledig tid ger friskare anställda hoppades man, dock utan tunga belägg för att det verkligen är så.
  • RUT-avdraget. Kraven på skattesänkning av hushållsnära tjänster skulle minska i takt med mer ledig tid.

Sen skulle nog också miljön bli bättre, vädret soligare och barnen gladare. Det fanns ett tag ingen hejd på allt som skulle lösas med 6-timmarsdagen.

Arbetstidsförkortningen har varit ett evigt krav som är nästan omöjlig att uppfylla utan att skjuta ekononim i sank. Kanske behövde (s) bättra på sin profil som arbetarparti när "Nya Moderaterna" försöker sno den rollen.

Och är det därför S-kvinnorna just nu höjer tonläget om kvoterad föräldraledighet? Man vill ha betalt för att släppa 6-timmars-kravet.

En sak är säker, Göran Persson är beredd att betala dyrt för att vinna valet. Att göra det med en arbetstidsförkortning med sänkt lön har han insett är en dålig idé, kvoterad föräldraledighet är det sannolikt också. Frågan är vad s-kvinnorna ska få för sin lojalitet?

Etiketter: