Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-06-12

Volvo kritiserar Gröna Bilister

Har tidigare berättat om lobbyistgruppen Gröna Bilister (här), deras verksamhet och stora bidrag från staten. På Vägverkets bekostnad producerar de bl.a. en förteckning med de miljövänligaste bilarna. Listan bygger på GB:s egna märkliga miljökriterier (i år är etanol bäst - ifjol gas) och tar heller ingen hänsyn till om bilarna har usel säkerhet.

Vägverket råder alltså folk att köpa bilar livsfarliga vid en krock - men som kanske är något lite mer miljövänliga än andra bilar. På listan förekommer bilar vilka saknar utrustning som anses vara måsten i dagens bilar, bl.a. antisladdsystem (se fakta längst ner).

Dessa märkliga kriterier ställer inte Volvo upp på och uteblir därför helt vid prisceremonin för bilarna högst upp på listan.
- Vi deltar inte i ett sådant arran­gemang. Vi ställer oss inte bakom grunderna för bedömningen av vad som är bra miljöbilar, säger Bo Larsen, presschef på Volvo Personbilar Sverige.
- Dessutom vill vi inte förknippas med de säkerhetsbedömningar som gjorts i listorna, tillägger han.

- Det är djupt olyckligt att lyfta fram sådana bilar. Det finns inte längre någon konflikt mellan hög säkerhet och låg miljöpåverkan, Det finns en hel rad femstjärniga bilar att välja bland, menade Vägverkets säkerhetsexpert Anders Lie.

Men snälla Vägverket - varför finansierar ni då listan? Varför pumpar ni år efter år in pengar i en lobbygrupp som struntar fullständigt i era riktlinjer och rekommendationer? Ni är skattebetalarna svaret skyldig.

Fakta / Antisladdsystem (kallas ofta för ESP)

Enligt flera vetenskapliga studier minskar ESP risken för personskador med ca 40 % vid dåligt väglag och antalet singelolyckor med dödlig utgång med ca 30 %. Vägverket har rekommenderat ESP sedan 2004.

"Vägverket rekommenderar dem som köper nya bilar att välja bilar med antisladdsystem. Dessutom uppmanar Vägverket fordonsindustrin, importörer och handel att sluta sälja bilar utan antisladdsystem så snart som möjligt."

2 Comments:

Blogger Joacim Persson said...

Ur DN:
- Det mest olyckliga med Gröna bilisters lista är att den motverkar teknikutvecklingen. I stället riskerar den att låsa fast oss i ett bränslespår, säger Bo Larsen.

Ja, precis så är det. Snabbast utveckling får man till stånd medelst evolution (finns ju rent av stöd för det i den högre matematiken vad gäller genetiska algoritmer), vilket förutsätter både mutation och selektion. "Gröna bilister" har snöat in på enbart selektion, från en redan liten genpool. Det marschera taktfast under käcka sånger rakt in i en återvändsgränd.

Nöden är uppfinningens moder. Men friheten dess fader. Här är det åt helvete för lite frihet.

13 juni, 2006 23:18

 
Blogger Johan J said...

Exakt!
Och regeringen lyder sina egna lobbyister - med kravet på bensinstationer att tillhandahålla något miljöbränsle trots minimal efterfrågan. Detta låser fast oss i det billigaste drivmedlet att installera för mackägarna, etanol, för decennier framöver. Om vi sen inte skulle låsa fast oss i etanolen så är det ett sjuhelsikes slöseri med konsumenternas pengar.
Oavsett hur det går för etanolen - dyrt blir det när det är annat än marknaden som styr.
Men slöseri med andras pengar är ju regeringen(s) affärsidé.

14 juni, 2006 00:03

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home