Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-05-27

Vägverket gynnar särintressen

Gröna Bilister är en förening som lobbar för att folk ska köpa miljövänligare bilar. Man ger bl.a. ut en årlig lista med miljövänliga bilar. För detta får man pengar av nämnda verk, mycket pengar. För produktionen av listan - som i strid med Vägverkets beställning även innehåller krockfarliga bilar - erhåller föreningen 170.000 kr. Med endast 1.100 medlemmar får man hela 377.000 kr i bidrag för "informationsverksamhet, kansli o. publikt 2006". Gröna Bilister får alltså betalt av staten för att låtsas vara en "fri" opinionsbildare.

"- Jag tycker det är mycket märkligt hur staten öppnar dörren för små särintressen" säger Maria Spetz, vd för Motormännen som har 120.000 medlemmar.

Men - är det konstigt att verket gynnar "små särintressen" i miljöbranschen? Regeringen sysslar ju med sånt dagligen när man samarbetar med Mp.

2 Comments:

Blogger Joacim Persson said...

När jag just hade byggt min första gengasbil, kom en dåvarande granne promenerande förbi och stannade och undrade vad jag höll på med. Jag förklarade i korta ordalag hur tekniken fungerade. Då uttrycker hon hur glad hon blev att någon "gör något för miljön" eller vad det var. Något om koldioxid och "växthuseffekt"... (Manbearpig!)

--Tja man kan väl köra på gengas av den anledningen om man vill, men det är inte därför jag gör det. Jag skiter ju i miljön liksom.
--Skiter du i miljön!!?

Total värdekollision.

Själv körde hon en sur gammal Volvo 245:a. Inte för att jag bryr mig om avgaser.

Gröna bilister tycker att man skall producera etanol från vedmassa. Man kan omvandla cellulosa till socker genom att lösa den med ganska stora mängder koncentrerad svavelsyra, var nu den kommer ifrån. Då har man fått fram socker. Sedan vidtar fermentering med verkningsgrad på högst 50%. Alla vi som har någon praktisk personlig erfarenhet av brännvinskokning vet ju hur jävla mycket energi det går åt för att få fram bara en liten hutting till kaffehalvan. Totalverkningsgraden i det systemet måste ligga väl under under 10%. Gengasaggregatens verkningsgrad låg redan 1945 på över 90%. Man får alltså ungefär tio ggr fler mil med ett gengasaggregat än ett etanolbaserat system. Minst.

Jag sökte på "gengas" på Gröna Bilisters interna sökmotor. Noll träffar. Samma resultat får man om man söker på miljöpartiets websidor. De känner alltså inte till att man kan elda ved -- en teknik som nu har minst en och en halv miljon år på nacken. (fyndet i Swartkrans)

Naturligtvis känner de till att man körde så gott som alla bilar på gengas under beredskapsåren. Det vet varenda vuxen svensk. Det kan inte vara frågan om okunnighet.

Ved kan inte beskattas. Bara bränslen som kräver stora, lätträknade och lättkontrollerade anläggningar, kan beskattas. Däri ligger problemet. "Gröna bilister" är bara beskattningskramande hycklare. Tacka fan att sossarna skickar dem en massa pengar...

27 maj, 2006 12:21

 
Blogger Johan J said...

Gengasbil lät intressant. Men undras om Naturvårdsverket godkänner det på min bil med katalysator. Inte ens det så omhuldade etanol får den ju konverteras för, "miljöfarlig" sägs den bli då...

----

Gröna Bilister (GB) har dessutom de typiska dragen för Folkrörelseindustrin:
- kallar sig "förening" eller dylikt som ger en image av glada amatörer och mycket ideellt arbete. "Företag" eller "PR/event-byrå" är ofta mer passande.
- driver bitvis ganska insnöade krav och ser blott till sin lilla intressesfär (att bilarna man rekommenderar är livsfarliga vid en krock eller att de rostar mer än andra är oväsentligt)
- medialt välexponerade utspel och "rapporter" spelar en betydande roll i verksamheten
- nära band med något parti eller ideologi
- statliga bidrag är viktigare än intäkter från medlemsavgifter. I år bör GB få ca 220.000 kr* från medlemsavgifter vilket kan jämföras med minst 547.000 kr från Vägverket. Dessutom har man en fot inne hos bl.a. Konsumentverket, Naturvårdsverket och Region Skåne.

Nu hymlar ju inte GB med att man är en påtryckargrupp, men arbetssätt och finansieringsform har de gemensamt - GB och Folkrörelsen.

----
* En gissning. Räknat på följande medlemsfördelning:
10 % familjemedlem (40 kr)
45 % medlem i SNS eller WWF (190 kr)
45 % fullpris (240 kr)

28 maj, 2006 02:45

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home