Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-05-22

Att göra kidnappning lönsamt

Sedan USA:s eliminering av Baath-regimen i Irak 2003 har ca 250 västerlänningar kidnappats, varav 44 har dödats. Brittiska tidningen The Times har nu kommit över dokument från myndigheter i Bagdad som visar att europeiska regeringar i strid med internationella överenskommelser betalat stora lösensummor. Tyskland, Italien och Frankrike har totalt erlagt ca 318 miljoner kronor. Även Sverige, Rumänien, Turkiet och Jordanien misstänks ha betalat pengar till kidnappare.

  • Tyskland ca 58 miljoner SEK för tre kidnappade medborgare
  • Italien ca 80 miljoner SEK för två medborgare
  • Frankrike drygt 180 miljoner SEK för tre medborgare

Naturligtvis förnekar samtliga regeringar att man överfört pengar till kidnapparna. Enligt The Times har lösenpengarna i vissa fall dolts som betalning för "medling" om frigivning av gisslan.

Prisspannet på den Irakiska kidnappningsmarknaden är i dagsläget från ca 17 till drygt 60 miljoner kronor för en västerlänning. Kan tänka mig att opinionsläge och medietryck i hemlandet påverkar politikernas betalningsvilja.

Många europeiska regeringar har upprörts över "kidnappningsvågen" i Irak. Hur tror man att "vågen" ska minska om man samtidigt betalar ut hundratals miljoner i lösensummor?

Etiketter: