Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-05-24

Demokratiskt arbetssätt?

I dagens Resumé skriver man att vinnaren av Toppkandidaterna, Petter Nilsson, som även är storfinansiär av Osynliga Partiet (Op), fått anställning på SVT Syd. Op är en organisation som använder våld och attentat som politisk arbetsmetod för att tvinga myndigheter, organisationer och andra partier till lydnad.

Nilsson skulle "bistå [SVT] med omvärldskunskap" i arbetet med att ta fram nya samhällsprogram för unga. Det var en s.k. "mångfaldsanställning".

"- Vi har märkt i samtal med Petter att han har kunskap som vi saknar. Det handlar om strömningar hos unga, hur de engagerar sig och hur man driver opinion - bland annat på internet" berättade Mikael Sterner, programchef på SVT Syd för DN.se.

Min första tanke var - vilken uppfattning har SVT egentligen om ungdomar och demokrati? Att "strömningen hos ungdomar" idag är att våld och attentat är okej? Att unga mest vill lata sig och få livets godsaker serverade på silverfat? Att unga i gemen tillhör avgrundsvänstern?

Min andra tanke var - här finns det fina jobbmöjligheter för Ytterbyskolans underkända elever. Ni vet, de där som inte får något betyg eftersom de har "bristande kunskaper i att kunna tillämpa ett demokratiskt arbetssätt".

Centerpartiet, som råkat särskilt illa ut för Op, ryckte genast ut och fördömde anställningen av Nilsson, "oerhört provocerande" sade Centerns gruppledare Åsa Torstensson. Hon tillade att SVT:s agerande är "hånfullt mot de ungdomar som jobbar med demokratiska metoder för att engagera andra ungdomar politiskt". CUF-ordförande Federley tyckte att en bojkott av TV-avgiften var en lämplig motåtgärd. Tja, livet blir väl inte lättare av att ha Radiotjänst och fogden efter sig.

I afton fick dock SVT kalla fötter, programchefen och enhetschefen enades om att Hr Nilsson inte skulle få utföra några arbetsuppgifter. Men behålla sin anställning och lön fram till kontraktstidens utgång i oktober får han göra.

Som förklaring till varför SVT backar i elfte timmen säger programchefen Mikael Sterner:
"- Risken är att vi hade fått en debatt som hade skadat SVT:s trovärdighet. Den risken är vi inte beredda att ta."

Den debatten har ni väl redan fått? Men var inte oroliga för trovärdigheten - man kan inte skada något som inte finns.

Mer information om vad Osynliga partiet är för något

Mycket skrivet om Op, men vad säger sympatisörerna själva? Så här skrev man i samband med ett attentat i Hässleholm mot bl.a. polishuset:

"Fler rutor kommer att krossas fram till dess
vi får leva våra liv utan krav på motprestation."

Uppdatering: Det är faktiskt lite lustigt att en anhängare av Op nöjer sig med en projektanställning och inte väljer att strejka, demonstrera eller stenkasta sig till en fast tjänst. De skulle ju totalvägra att bli "utsugna av arbetsgivarna"... Men ett jobb med full lön utan några arbetsuppgifter ligger väl i linje med Op:s sysselsättningspolitik.