Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-05-23

EU-fiske på ockuperat vatten

EU:s jordbruksministrar röstade på måndagen med klar majoritet igenom ett fiskeavtal med Marocko. Det innebär att båtar från EU får fiska utanför det av Marocko ockuperade Västsahara. Sverige var ensam om att rösta mot avtalet.

Med bidrag håller man storleken på EU:s fiskeflotta uppe vilket leder till utfiskning av våra vatten. Hellre än att stöta sig med näringens medietränade lobbygrupper betalar man dyrt för att skicka våra trålare till fattiga områden i andra världsdelar. Vilket i sin tur skapar än värre problem där genom att slå ut den lokala fiskeindustrin och spä på fattigdomen för ett redan utsatt folk. Då tvingas vi lösa det - med omfattande biståndsinsatser som sällan leder nån vart.

EU:s konsumenter och skattebetalare samt västsaharaierna är de som får betala priset för vår groteska jordbrukspolitik.

“The government solution to a problem
is usually as bad as the problem.”
Milton Friedman

Uppdatering 1: Förhandlingarna om EU:s framtida fiskepolitik har brutit samman. Man kunde inte enas om hur fonden för modernisering av fiskeflottan på ca 37 miljarder kronor (!) ska användas. Förslaget innehöll bl.a. kompensationer för minskade fångster och stigande bränslekostnader. Fiskeavtalet med Marocko står dock kvar.

Uppdatering 2: Allt fler flyktingar försöker ta sig in i EU från Västafrika. Slår man ut den största industrin i området lär väl fattigdomen inte minska.