Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-05-31

Glassofob får äntligen sparken

Den statsstödda organisationen Centrum mot rasism (CMR) är mest känd för att man ifjol anklagade lakritsglassen Nogger Black för att vara rasistisk, anmälde den till DO och manade folk till bojkott av GB Glace. Även sextrakasserier och en omfattande pengarullning har orsakat rubriker. Verksamhetschefen Amina Ek har nu äntligen fått sparken. Enligt källor till nyhetsmedierna därför att hon bl.a. köpt dyra konsulttjänster som hon inte haft rätt till och åkt taxi till jobbet.

- Vi har flera allvarliga skäl, men vi tänker inte gå ut med dem, säger styrelseordföranden Yvonne Ruwaida (Mp) till DN.

Särskilt CMR-chefens många taxiresor betonades i SVT Rapport, vilket ju är lite småkul med tanke på Ruwaidas återkommande taxi-affärer.

Fakta/Centrum Mot Rasism

  • CMR är registrerat hos Skatteverket med adress hemma hos ordförande, socialdemokraten Stig Wallin i Härnösand. Någon verksamhet sker dock inte där.
  • Organisationen hyr ett kontor i centrala Stockholm, på 180 kvadrat arbetar tre personer. Trots att man redan köpt möbler lade man efter mindre än ett år ut 330.000 kr på ett andra komplett möblemang - nu av exklusivare sort. Dessutom budgeterade man 140.000 kronor för 2005, pengar kassören motiverade med: "Om toaletterna går sönder eller så".
  • På kontoret har man ett nyinrett sammanträdesrum, trots detta förlägger man ofta styrelsemöten på hotell- och konferensanläggningar. CMR bekostar då mat, vin och övernattning - även till de deltagare som bor i Stockholm. Bl.a. har man besökt Radisson SAS i Frösundavik där de enklaste rummen kostar 2.200 kr per natt.
  • Den nu sparkade chefen disponerade också en "handkassa" på 10.000 kronor per vecka som hon kunde använda helt fritt. Önskades mer fick hon detta utan att behöva redovisa vad det användes till.
    Statliga bidrag slösas bort, SvD Inrikes 16/7 2005
  • CMR:s revisor och rösträknare, socialdemokraten Saied Tagavi, har i både tingsrätt och hovrätt dömts för valfusk. Flera avhoppade styrelseledamöter hävdar att styrelsens arbete präglas av vänskapsband, därför får den dömde revisorn sitta kvar. En f.d. ledamot säger:
    – De hjälper varandra fram. Ordföranden, sekreteraren och revisorn är socialdemokrater. Då förstår du.
    Antirasistrevisor fälld för valfusk, SvD Inrikes 17/7 2005
    ”Stig Wallin är inte tillräckligt aktiv”, SvD Inrikes 17/7 2005
  • Enligt stadgarna ska CMR vara en oberoende ideell organisation. Man ska dessutom kritiskt granska statens arbete mot rasism - något som inte skett i nämnvärd omfattning.
    - Det här är ett sätt för regeringen att köpa lojalitet för sin politik. Staten får en organisation som har folklig förankring, men som är beroende av bidrag från staten och därför blir lojal, säger Bo Rothstein, professor i statsvetenskap.
    Kampen mot rasism toppstyrs, SvD Inrikes 18/7 2005
  • De flesta föreningar som från början utgjorde CMR har nu hoppat av. Från början var man 359 föreningar, hemsida talar om drygt 100 medlemmar men i själva verket har man endast 57 betalande medlemmar. Flera av dessa utreds av myndigheter för olika former av fusk med medlemssiffrorna.
    Tre av fyra har hoppat av, SvD Inrikes 17/7 2005
  • CMR skakas av anklagelser om sexuella trakasserier.
    S-politiker medger sextrakasserier, SvD Inrikes 19/7 2005
  • CMR har motarbetat en organisation som sedan 32 år arbetat mot rasism, Immigrantinstitutet. Med fula knep har CMR-ordföranden bl.a. försökt komma över en domänadress.
    Hur blev det så? (scrolla ner till rubriken "Stig Wallin lägger skulden på massmedia")

Bo Rothstein sammanfattar väl det sjuka i att regeringen startar och bekostar ideella organisationer som ska driva maktens egna åsikter:

- I stället för frivilliga organisationer som driver opinion mot regeringen får vi förstatligade organisationer som driver opinion neråt. Det blir ett samhälle där folket ska göra som staten vill istället för tvärtom. Jag anser att det är ett brott mot andan i grundlagen.

2 Comments:

Blogger Joacim Persson said...

Det lär dessutom finnas två organisationer som båda heter "Centrum mot rasism".

Fast i fjol somras upptäckte jag i Åmål av alla platser att de där hade ett "centrum för rasism". Vet inte riktigt vad det var för något och var alltför solbränd för att våga fråga.

01 juni, 2006 19:42

 
Blogger Johan J said...

Japp, det finns en organisation som heter "Immigrantinstitut - Ett centum mot rasism" sedan 32 år. Det var deras .se-domänadress CMR-chefen Wallin försökte fiffla till sig. Nu aktuella CMR har ju en .nu-adress. (se sista punkten i listan)

----

Det är som den där gamla Hassan-sketchen med "Föräldraföreningen för narkotika"...

01 juni, 2006 21:24

 

Skicka en kommentar

<< Home