Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-05-28

Åldersrasism ingen framkomlig väg

Svenskan har just nu en omröstning om huruvida det bör finnas en åldersgräns för innehav av körkort. Resultatet ska inte ses som representativt för allmänheten och man bör tolka det med viss försiktighet. Men drygt 53 % anser att vid en viss ålder blir människor oförmögna att köra bil, en hög siffra som förvånar mig. När de svarar ja på frågan säger de ju faktiskt följande:

  • äldre människor och deras läkare är oförmögna att inse när bilkörningen ska läggas på hyllan
  • att det inte endast är medicinska skäl som ska avgöra körkortslämplighet

Att dåligt omdöme i trafiken inte har med enbart ålder att göra har nog de flesta märkt. En något förhöjd olycksrisk ger knappast staten rätten att diskvalificera en hel grupp från den frihet som bilkörning ger.

Undersökningen är kanske mer ett tydligt tecken på att "opinionen" blir uppjagad när något hemskt inträffar. Olyckor med tåg, minibussar, flygplan men även uppseendeväckande brottsfall ger ibland upphov till ett slags panikstämning där de mest egendomliga förslag frodas, med hjälp av mediebevakning och politiker som slåss för att verka mest "bekymrad" och initiativrik.

Uppdatering 29/5: Ett bra exempel på vad en uppjagad opinion kan godta kom idag. Sänkta beviskrav i framförallt sexualbrottsmål har ökat risken för att oskyldiga döms visar en studie utförd på uppdrag av justitiekanslern.

– Det gäller ju särskilt i sexualbrottsmålen, där finns det från 90-talet och framåt en praxis att man kan döma enbart på trovärdighetsbevisning, det vill säga, man har ingen annan bevisning än målsägarens uppgifter, säger utredaren Hans-Gunnar Axberger.