Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-05-30

Noterat: EU samt röster i radio & TV

Få har engagerat sig mot det nya betänkandet om globalisering och fattigdom som EU-parlamentet ska ta ställning till på torsdag. Texten ska bli vägledande för EU-kommissionens och hela unionens agerande i framtiden - och det är starkt präglat av antiglobaliseringsvänstern. Fattigdomen har nog ändå ökat iallafall, ekonomiska strukturer måste ändras och fördelningspolitik prioriteras. Läs mer hos HAX.


Borde ha vant mig vid det här laget. Det finns ett par inslag i Sveriges Radios programtablå man av mentalhygieniska skäl bör avstå. Främst är det Ring P1, där skogstokiga människor ringer in och vädrar det som inte borde vädras för andra än möjligen en psykolog. Ett annat inslag man bör undvika är Kulturkrönikan i lunchekot på söndagarna, där en och samma person vecka efter vecka tillåts framföra sitt rödgröna flum. Objektivitet är inte hans starka sida, milt sagt.

I söndagens krönika redogjordes för två böcker som beskrev hur hemskt det blir när folk själva får bestämma. Hur problemet skulle lösas, vem som ska bestämma åt folket vad som är "lagom", gick han dock inte in på. Alltihopa blev istället en nästan skrattretande sörja av flummig öststatsromantik.


Slutbetänkandet av Radio- och TV-lagsutredningen kom i förra veckan. För att få lov att sända från Sverige föreslår utredningen att man måste "iaktta återhållsamhet vid sändning av program som innehåller våldsskildringar eller avancerade sexuella framställningar". Det blir en viss skärpning av straffskalan jämfört med tidigare.

Etiketter: