Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-03-30

Ladda bössan och rädda världen

Inför frälsarens - Al Gore - Sverigebesök har en bok med den föga anspråkslösa titeln "100 sätt att rädda världen" lanserats. I pr-syfte ska de första exemplaren överräckas till kungen och statsministern, dessutom kommer samtliga riksdagsmän föräras varsitt ex.

I likhet med den välgödde husägaren Gore nyttjar bokens författare, Johan Tell, flyget flitigt i sitt arbete. I en intervju i tidningen Privata Affärer (nr 4/2007) poängterar Tell att han "klimatneutraliserar" sitt resande genom att skänka pengar till "en organisation som planterar träd".

Man anar en stolthet över denna kostsamma uppoffring, men det högsta priset för våra skogsodlande miljövänners rena samveten betalas av de som tvingas ge plats för träden. För att "skydda" marken hyr planteringsföretagen in vaktstyrkor som fördriver lokalbefolkningen, beskjuter bönder och konfiskerar boskap.

Det, i kombination med tvivel kring trädplanteringens effektivitet ur miljösynpunkt, har fått brittiska och holländska miljöorganisationer att reagera och brittiska myndigheter överväger en kvalitetsmärkning för att få bort den här typen av företag från marknaden.

Miljöorganisationer har genom åren framgångsrikt påvisat de negativa följderna av skogsskövlingen i Amazonas för människor, flora och fauna. Nu gör några miljögrupper/företag stora pengar på skogsplantering i Afrika med förödande konsekvenser för lokalbefolkningen och djurlivet. Trots att fakta finns fortsätter bl.a. svenska miljövänner och medier att skriva okritiskt om trädplantering som klimatneutralisering.

Tyvärr är det inte bara de grönas krav på genomgripande politiska åtgärder som påminner om socialismens, tydligen hyser de båda också uppfattningen att "man måste knäcka ägg om man ska göra omelett".

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home