Eliasson stolt och nöjd?

Han framhöll också att det är Kuba som är en auktoritet på området eftersom landet valts in i FN:s råd för mänskliga rättigheter, medan Sverige inte förtjänar en plats.
De svenska socialdemokraterna stödjer för en gångs skull regeringen. Urban Ahlin, vice ordförande för riksdagens utrikesutskott, sade till SR att "det är riktigt och rätt av Carl Bildt att kritisera de oförskämdheter som har sagts mot Sverige".
Gott så, men desto intressantare hade det varit att höra en annan socialdemokratisk politiker - Jan Eliasson, arkitekten bakom FN:s råd för mänskliga rättigheter - om hur det känns att "hans" råd missbrukas och skänker legitimitet åt tyranner.
I föregångaren, FN:s kommission för mänskliga rättigheter, kunde några av världens värsta diktaturer härja tämligen ostört. Kritik mot Kina sopades under mattan med benäget bistånd av bl.a. Sudan - allt under överinseende av ordförandelandet Libyen.
För att förhindra en ny impotent kommission med diktaturer drev Eliasson igenom att alla medlemsländer måste "lämna skriftliga åtaganden om mänskliga rättigheter" och att en ny "'preventionsklausul' förpliktigar länder att ingripa vid människorättskriser".
- Politiseringen i MR-kommissionens arbete lär försvinna. Nu får alla länder räkna med att bli granskade, sade Eliasson i februari 2006 när han presenterade "sitt" rådsförslag. (Länk)
- Det finns en möjlighet att häva medlemskapet i rådet om ett land allvarligt bryter mot mänskliga rättigheter, framhöll han i maj 2006. (Länk)
- Den svåraste förhandling jag varit med om. Men det känns bra med så massivt stöd. Det ger rådet stor legitimitet, sade han när rådet invigdes i juni 2006. (Länk)
- Rådet är ett skarpare instrument för att skydda mänskliga rättigheter. Det är också viktigt för FN:s moral, förklarade han vid samma möte. (Länk)
Till de 47 medlemsländerna i FN:s råd för mänskliga rättigheter hör Kuba, Kina, Saudiarabien, Pakistan, Ryssland och Azerbajdzjan.
- Mänskliga rättigheter får inte splittra FN - de är ju hela organisationens själ, sade Jan Eliasson i februari 2006. (Länk)
Nej, det hade varit hemskt om man skulle låta petitesser som mänskliga rättigheter förstöra den fina stämningen och goda maten. Men om FN inte får tala om MR-frågor - vad är då "hela organisationens själ"?
- Diplomatisk kris med Kuba, SvD, 21/3 2007
- Ambassadör vill inte kommentera diplomatkris,
SvD, 22/3 2007 - EU-stöd för Bildt mot Kuba, SvD, 22/3 2007
- Diplomatbråk med Kuba fortsätter, SvD, 23/3 2007
Etiketter: FN
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home