Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-03-08

Mer moralism i Gbg, mindre i Sthlm

Göteborgs kroginspektörer uppmärksammades ifjol när de drog in en förenings utskänkningstillstånd för medlemsfesterna. Det berodde inte på fylleri, "nykterheten på föreningens fester är god och generellt sett bättre än på ett genomsnittligt serveringsställe" konstaterade man i utredningen. Beslutet grundades istället på att kommunens pryda tjänstemän sett att flera besökare bar otillständig klädsel.

Kommunen förlorade i länsrätten men vann i kammarrätten, en dom som gav moralens väktare i maktens korridorer rätt att leva ut sin rädsla för vuxna människors fria val av umgängessätt och önskan att ibland bära plagg som inte är heltäckande.

Stärkta av framgången kämpar Göteborgarna oförtrutet vidare. GP avslöjade nyligen att polisen konsekvent nekar danstillstånd till ravefester - trots att nykterhetsrörelsen samarbetar med arrangören, som även vill ha hjälp av polisen. Tillståndsenheten erkänner för GP att ordet "rave" medför direkt avslag utan diskussion och tycker att hederligt folk ska gå och lägga sig tidigt - helt utan förståelse för att en del vill festa längre än till klockan ett på natten.

Efter maktskiftet i Stockholm har snålblåsten mojnat en smula för nöjeslivet, den rödgröna rörans sociala ingenjörskonster känns fjärran när socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) nu öppnar för dygnet-runt-öppna krogar och moderniserade regler för utskänkning av alkohol.

Kristersson ger idag torsdag socialförvaltningen i uppdrag att utarbeta ett förslag till nya regler, anpassade till nya matkulturer och krogvanor i samhället. Exempelvis krävs i nuläget servering av varm mat för att få utskänkningstillstånd, vilket drabbar sushirestauranger.

Vänstern är naturligtvis av en annan åsikt.
- Jag tycker inte att det finns behov för folk att sitta på krogen till klockan sju eller nio på morgonen, säger Jackie Nylander (v) till SvD.

Synd att Kristersson inte väljer att skrota förordningarna helt, men så radikala tillåter väl inte de "nya" moderaterna sig att vara.

Makthavarna oroar sig för dans, droger, snusk och sena kvällar. Låt istället folk få ta ansvar för sina handlingar genom att brott lagförs, oavsett om de sker i hemmet eller på lokal. Men använd inte den lilla klicken kriminella som skäl för att utifrån egna kvällsvanor och åsikter om fritidsnöjen inskränka myndiga, vuxna individers frihet.

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Peter said...

Men det förstår du väl att folk inte kan få lov att vara ute på lokal till tidigt på morgonen, hur skulle det se ut? Alkohol leder ju till våld, och alla vet ju att man är mer benägen att slåss om man kommer ut från krogen klockan 6 istället för klockan 5. Så kan vi inte ha det. Dessutom är det inte lönsamt för krogägarna att ha uppåt längre än till klockan 5, och många vill inte ens ha uppåt längre än till så, därför måste det förbjudas.

Nyktra till nu!

(ironi) ;)

08 mars, 2007 22:39

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home