Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-02-24

När kommunikation kallas vapen

Expressens kulturchef Per Svensson har insett att utrikesminister Carl Bildts (m) bloggande, där han ostört kan ge sin syn på politik och medier, riskerar att underminera de ofta hårt vinklade bilder som förmedlas av bl.a. slasktidningen Svensson själv jobbar på.

"Carl Bildt tassar i utkanterna av [andra politiska traditioner än den liberala demokratins] när han utnyttjar sin blogg som ett vapen mot en av den liberala demokratins institutioner - den granskande journalistiken."
Per Svensson, Expressen/Kultur, 23/2 2007

När information och debatt kallas vapen mot "den liberala demokratins institutioner" inser man hur förskräckt den tredje statsmakten blivit av att ledande politiker söker nya vägar för direkt kommunikation med medborgarna. I Svenssons värld är det journalisterna som ska ha monopol på informationsflödet mellan stat och folk, allt annat är "odemokratiskt".

Tillägg: Kom att tänka på en lite klokare Expressen/Kultur-text om bloggandet och journalistiken jag tipsade om ifjol.

"Med rätt inställning till läsarna, tittarna och lyssnarna kommer journalistiken att kunna utvecklas och bli bättre. Däremot är den elitistiska idén att journalister oemotsagda ska ha privilegiet att leverera 'sanningen' både förlegad och överspelad. I alla fall i den fria världen."
Anders Mildner, Expressen/Kultur, 20/6 2006

Etiketter: , , , ,