Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-01-09

Säpo sågar svenskt stasi

Lagrådsremissen En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet rör förslag om att Försvarsmaktens underrättelseorgan - bland annat den hemliga enheten Kontoret för särskild inhämtning (KSI) - även i Sverige ska få befogenhet att agera förebyggande mot brottslighet eller verksamhet som kan bli brottslig.

Säkerhetspolisen lämnade häromdagen in sitt remissvar.

"[Förslaget ger KSI] ett avsevärt utrymme att bedriva underrättelseinhämtning avseende verksamheter som bedöms väsentliga för landet, men som i traditionell mening knappast kan förknippas med hot mot rikets säkerhet. Det föreslagna mandatet är så ingripande och har sådana konsekvenser för samhället och enskilda att det bör grundas på en parlamentarisk översyn och inte på en promemoria upprättad av tjänstemän vid Försvarsdepartementet."
Ur Säpo:s remissvar

KSI kommer, om förslaget går igenom, ges möjlighet att använda s.k. "särskilda metoder" i sitt arbete, vilket innebär metoder som normalt är olagliga.

Idag får KSI endast bedriva operativ verksamhet i utlandet, men kan i framtiden få verka även i Sverige. Någon granskning av tillämpningen av de "särskilda metoderna", eller några "rättsskyddsgarantier", finns inte. Lagförslaget ger KSI helt fria händer att välja arbetssätt utifrån vad som bäst tillgodoser försvarsunderrättelseverksamhetens syfte.

KSI lyder under Försvarsmakten, som i sin tur lyder direkt under försvarsdepartementet. Förslaget ger således regeringen direkt inflytande över operativ verksamhet inom områden som inte ens polisen kan följa eftersom det inte är fråga om brottslig verksamhet.

"Som Justitiedepartementet konstaterar i sin promemoria är det helt främmande för vårt statsskick att ge regeringen eller Regeringskansliet befogenheter att i politisk ordning fatta de avgörande besluten om avlyssning av telekommunikationer."
Ur Säpo:s remissvar

Säpo konstaterar att förslaget "innebär en kränkning av enskilds integritet som vida överstiger den kränkning som förslagen om buggning och preventiva tvångsmedel sammantaget innebär".

Förslaget, som togs fram av förre försvarsministern Leni Björklund (s) men stoppades efter hård kritik från Thomas Bodström (s), har plockats fram ur gömmorna av nuvarande försvarsministern Mikael Odenberg. Han har dock inte fått med sig sin partikamrat justitieminister Beatrice Ask, men partiledarna i regeringen har beslutat att lägga fram det ändå.

Polisens varningsklockor - gissningsvis aktiverade av rädsla för konkurrens snarare än omtanke om medborgarna - blir förhoppningsvis dem som kan väcka opinionen mot en regeringsstyrd kontrollapparat med i det närmaste obegränsade befogenheter.

Etiketter: , ,