Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-01-06

Freivalds inte först på grundlagen

I februari förra året försökte en UD-tjänsteman, och lyckades tillfälligt, få ett webbhotell att stänga ner Sverigedemokraternas Sd-kuriren, sedan tidningen publicerade en karikatyr av profeten Muhammed.

Att påtryckningarna sanktionerades av utrikesministern Laila Freivalds (s) förnekades naturligtvis ihärdigt av både henne själv - och statsministern Göran Persson (s).

– Jag vet inte vad alla tjänstemän gör, sade Freivalds till SR Ekot.

– Jag tycker att det är olämpligt och det har aldrig sanktionerats av utrikesministern. [UD-tjänstemannen] kan ha hur starka personliga uppfattningar som helst men han har en ställning som politiskt sakkunnig i regeringskansliet och därmed ska han hålla sig borta från den typen av aktiviteter, sade Göran Persson, och tillade att "Ibland är viljan till insatser större än omdömet".

En månad senare avslöjade tidningen Riksdag & Departement sanningen, UD-tjänstemannen hade kontaktat webbhotellet först "efter samråd med utrikesministern". Laila Freivalds tvingades avgå och Nils Funcke på Riksdag & Departement belönades med Stora journalistpriset 2006 i klassen "Årets avslöjande".

Men, det var inte första gången den socialdemokratiska regeringen kontaktade medier i syfte att påverka eller stoppa publicering.

Väl känd är Jan Schermans påstående att Persson hotade honom i september 2002 med svåra konsekvenser om inte TV4:s valbevakning genast blev mer vänligt inställd till (s).

I fredagens DN Debatt-artikel avslöjade Lars Adaktusson att statsministern Göran Perssons närmaste man kontaktade SVT för att förhindra utsändningen av en debatt mellan Sten Andersson (sd) och Lars Leijonborg (fp) i programmet Agenda, eftersom TV-debatten bidrog till att "legitimera främlingsfientligheten".

Freivalds grundlagsvidriga agerande var uppenbarligen inte en engångsföreteelse för den socialdemokratiska regeringen, Göran Persson hade redan praktiserat det vid sannolikt flera tillfällen. Som han själv sade, "Ibland är viljan till insatser större än omdömet".