Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-01-03

Rösta rätt - eller omval

I ett antal kommuner runtom i landet spelar små missnöjespartier, främst Sverigedemokraterna, en vågmästarroll, vilket skapat ett politiskt dödläge. Ett exempel är Upplands-Bro, där de etablerade partierna bara hade en sak gemensamt, viljan att stänga ute (Sd). Den cementerade blockpolitiken och personlig prestige har sedan lett fram till nuvarande situation - med en högerallians som tvingas genomföra vänsterns politik.

"Summa summarum - alliansen ska genomföra oppositionens budget med hjälp av oppositionens nämndordföranden - och utan någon given majoritet i kommunfullmäktige. Eller omvänt, oppositionen ska genomföra sin budget med hjälp av en kommunstyrelse som har alliansmajoritet. Det är alltså en mycket komplicerad och unik situation."
Från kommunens hemsida, under rubriken
"Undrar du vad som händer i Upplands-Bro?"

För att lösa dessa dödlägen kan, enligt SVT, kommunminister Mats Odell (kd) tänka sig en ändring av grundlagen för att möjliggöra extraval i kommuner. Lena Hjelm Wallén (s), ledamot i grundlagsutredningen, är inte helt avvisande till idén utan vill studera frågan mer ingående.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är dock kritisk, bl.a. med hänvisning till exemplet Upplands-Bro.
-I det här fallet handlar det om de etablerade partiernas misslyckande och det är bättre att de avgår i stället för att ställa till med en grundlagsändring. Partierna får i stort sett hela sina verksamhet betald av skattebetalarna och att är absurt att de ska lägga på sin kostnad på medborgarna en gång till, säger Ljunggren till SVT.

Om grundlagen ändras för att några småpåvar i de etablerade partierna inte kan diskutera fram en lösning men bildar kartell och utestänger nykomlingarna, får vi en situation som kan urarta till värsta EU-valsfasonerna. Röstar väljarna "fel" arrangeras omval tills de godkända partierna - eller nykomlingarna - får majoritet och kan styra ostört.

Etiketter: , ,