Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-01-04

Noterat: 4 x Danmark

En undersökning utförd av danska fackföreningen HK-Handel visar att 41 procent av alla anställda i de danska matvaruaffärerna är under 18 år. Enligt informationsdirektören på Coop avstår många äldre från den här typen av jobb p.g.a. de skeva arbetstiderna.

Att unga på detta viset ges möjlighet till arbetslivserfarenhet och en bra inkomst under studieåren oroar facket, eftersom de flesta ungdomsarbetarna frivilligt bryter mot det lagstadgade kravet om max två timmars arbetspass. Man beklagar också att få ungdomar inser sitt eget bästa och är med i facket, som därför inte kan kämpa för deras "rättigheter".


Namninsamling för bordell

I samhället Arnborg har den lilla religiösa gruppen "evangelisterna" demonstrerat utanför byns bordell under hela december månad. Nu har dock både bordellmamman och byborna tröttnat, den förra har kontaktat polisen - och de senare arrangerat en namninsamling till stöd för bordellen. Man undrar vilken sida den svenska vänstern hade ställt sig på, å ena sidan extrema nymoralister - å andra sidan antireligiösa.


Nytt lönesystem gynnade kvinnor

En intern genomgång på Nordea i Danmark visar att bankens kvinnliga filialchefer i genomsnitt tjänar 32.000 danska kronor mer per år än sina manliga kollegor.


"Folkhälsa" viktigare än yttrandefrihet

Den danska regeringen, som i sina ljusaste stunder kan misstas för att vara liberal, är nu positiva till att inskränka yttrandefriheten inom området reklam för onyttiga matvaror, godis och läsk. Familje- och konsumentministern tänker ta upp frågan på EU-nivå, samtidigt som Venstres folkhälsopolitiske talesman beklagar att förbudet dröjer.

Etiketter: ,