Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-06-28

Lästips: Om JK & Mellanöstern

Dilsa Demirbag-Sten skriver om JK Göran Lambertz beslut att lägga ner förundersökningen mot Stockholmsmoskéns bokhandel som sålde videokassetter och cd-skivor med kraftigt antisemitiska budskap och uppmaningar till mord på judar. Hatpropagandan skall enligt Lambertz ses i ljuset av Mellanösternkonflikten.

"Ska vi verkligen låta religiösa och politiska krafter utanför Sveriges gränser sätta ramarna för den svenska lagen? Det är just detta beslutet innebär för judar i Sverige. Lambertz tycker att judar som är födda i Sverige och ibland inte har någon relation till Israel får tåla hetsen mot dem. Bara för att de är judar."

Jag är själv kluven angående lagstiftningen kring hets mot folkgrupp. Fallet i Stockholm är dock värt att uppmärksamma då skivorna som såldes innehöll mer än bara hets - nämligen uppmaning till mord på en viss grupp.

Etiketter:

Något för Råd&Rön att testa?

Lite politisk inkorrekt dansk konsumentjournalistik - man har testat prostituerade.

Och vår JämO, Claes "bojkotta fotbolls-VM" Borgström, reagerar naturligtvis på det sätt en lagom radikal elitfeminist förväntas.

- Skulle vem som helst göra samma sak i Sverige skulle det klassas som brottsligt.

Men, att köp av sexuella tjänster blivit olagligt i Sverige betyder inte att alla andra länder följer efter. De professionellt indignerade ombudsmän och folkhälsotyper vilka lever i det växthus som kallas staten, vattnas med skattepengar och vill beskära medborgarnas frihet torde vara de sista som ännu tror att Sverige är världens centrum - när pappa (s)taten talar lyssnar omvärlden andäktigt.

Uppdatering: Ekstrabladet har nu valt att sluta testa prostituerade. De kanske blev rädda för att Borgström skulle hota med sanktioner - något man säkert inte ville veta av igen (förlaget äger även Jyllands-Posten).

Sänkt flygavgift i sommar

Tack vare fler passagerare på landets flygplatser sänker Luftfartsstyrelsen sin s.k. Myndighetsavgift den 1 juli med hela 80 öre per passagerare (till 7,50 kr). Man aviserar även framtida sänkningar - "i takt med att myndigheten blir effektivare i sitt arbete" och om antalet passagerare håller i sig.

Men avsikten med vänsterkartellens kommande flygskatt är en minskning av resandet, låginkomsttagare ska inte ha råd att flyga. Runt tio procent färre passagerare förväntas om skatten införs - och då höjs Myndighetsavgiften igen!

Den danska nyhetstjänsten Take Off rapporterar alltmer förundrade över den svenska regeringens politik.

"Altså: Hvis miljøafgiften kommer på 100 kr. pr. billet - så er det muligt at passagerafgiften igen stiger med 80 øre! De har det ikke let i Sverige."

Etiketter:

"De har för låga avgifter"

Förr sålde flygbolagen sina biljetter huvudsakligen genom resebyråer, vilka gavs fina rabatter och tjänade grova pengar på mellanskillnaden mot slutkund. I takt med att flygbolagen byggt upp egna försäljningskanaler och internets frammarsch vill man inte längre ge specialrabatter till byråerna. Förändringen har gjort att hela resemarknaden stöpts om, de flotta affärsresebyråerna har nästan försvunnit nu när vem som helst kan köpa flygbiljetter utan fördyrande mellanhänder. Detta har inte lämnat resebyråorganisationerna någon ro, istället stämmer man flygbolagen - för deras låga avgifter...

2004 fick de skandinaviska byråerna rätt i den danska Högsta domstolen. När SAS säljer biljetter till slutkund måste bolaget numera ta ut lika höga serviceavgifter som en vanlig resebyrå skulle utkrävt - trots att SAS inte har samma omkostnader!

Som ett led i kampen mot de låga avgifterna har den Danska Resebyråföreningen (DRF) i dagarna stämt två flygbolag, dels KLM som har en avgift på endast tio kronor, dels Delta som inte har någon avgift alls och vägrar förhandla med DRF om saken. Continental som i nuläget inte heller har någon avgift väljer att sammarbeta med DRF och slipper därför en stämning tillsvidare. Så generöst.

Men är det verkligen statens och domstolarnas roll att skydda en bransch - borde inte staten se till konsumenternas bästa? Eller ännu bättre - inte lägga sig i alls utan låta marknaden vara ifred? Resultatet av statens agerande är att vi resenärer inte fullt ut kan dra nytta av de prissänkningar som effektiviseringar och den snabba teknikutvecklingen skulle gett oss.

Etiketter: ,

2006-06-27

S-politiker för hushållsnära tjänster

Två tunga s-politiker tar nu avstånd från den moraliserande ton angående hushållsnära tjänster som hörs från bl.a. regeringen och diverse elitfeminister på vänsterkanten. Det är en stor händelse när även några ur makteliten tar sitt förnuft till fånga och inser det vettiga i ett sådant skatteavdrag.

"Den mycket moraliserande debatten kring ­hushållsnära tjänster måste bort. Låt fakta tala, i stället för att ­raljera om att det skulle vara fult eller förlegat att ta hjälp i sitt hemarbete."

Etiketter:

2006-06-25

Lästips: Röster till salu

Per T Olsson i Sydsvenskan skriver idag om den svenska demokratins utveckling under de senaste decennierna. Om brister i ansvarsutkrävande och maktdelning samt hur den politiska debatten kretsar kring löften om framtiden snarare än att faktiskt granska hur de som styr skött sig. Maktpartiet vill inte låta sig granskas utan har förvandlat politiken till en fråga om att servera de rätta löftena om bidrag, välfärd och annat som kan köpas.

"En styrelseform där makten lånas ut övergår i en styrelseform där makten köps."

Etiketter:

EU:s miljardrullning kritiseras

Unionens revisorer har riktat hård kritik mot EU-kommissionen för hur den har skött ett stödprojekt för Bulgarien och Rumänien. Kritiken berör hälften av det s.k. Phare-programmet, ett investeringsstöd på ca 10 miljarder kronor, under åren 2000-2004. Själva granskningen berör dock enbart ca 500 miljoner.

Bland annat nämns följande:

  • Man finansierade en bro mellan Rumänien och Moldavien. Efteråt upptäcktes det att det inte fanns några tillfartsvägar till bron. Misstaget rättades till först flera år senare.
  • Ett turistprojekt bekostade en väg och en swimmingpool mitt ute på den öde landsbygden. Något annat som ska locka turister finns överhuvudtaget inte.
  • Den bulgariska gränspolisen fick nya fyrhjulsdrivna bilar. Men de används inte då de är alltför tekniskt komplicerade för de lokala verkstäderna och reservdelarna för dyra. Polisen föredrar de enklare ryskbygda bilarna, men sådan får inte införskaffas - det bryter mot investeringsstödet som kräver att bilarna måste köpas från ett EU-land eller en blivande medlem.

Ibland undrar man hur de borgerliga kan vara så oreserverat positiva till EU. Visst ger unionen oss vissa begränsade friheter - men samtidigt ett av världens mest omfattande bidragssystem av Sovjetisk karaktär med femårsplaner, aktiv fördelningspolitik (må vara att syftet inte alltid är glasklart) och detaljregleringar.

  • EU:s miljardstöd får hård revisorskritik, L. Larsson,
    Sydsvenskan/TT, 23/6 2006

2006-06-23

Sexinvasionen uteblev

Skräckvisionerna som diverse feminister och JämO spred om den kommande gigantiska invasionen av 40.000 tvångsprostituerade i Tyskland under VM har inte besannats konstaterar tysk polis. Ett faktum som knappast är en överraskning för oss andra - vi som inte tror på allt hr Borgström & co häver ur sig.

Uppdatering: Fler har skrivit om den dåliga ruljangsen för bordellerna. Karolika Leppert, ordförande för en tysk sammanslutning av prostituerade, säger att "affärerna är rätt döda och till och med stamkunderna håller sig borta".

2006-06-22

Faktaspäckad analys

Bo-Inge Andersson, utrikeskommentator (som tycker att allt dåligt i världen orsakas av Bush), beskrev i torsdagskvällens 19:30-sändning dagens informella möte i Jordanien mellan Mahmud Abbas och Ehud Olmert.

- Det var väldigt gulligt. De skakade hand, de kramades, de pussades på kind. Eh, ja... mycket gulligt så att säga.

Och så vill SVT spara 30 miljoner på nyhetsredaktionen. Kan de verkligen minska kompetensen ännu mer?

  • SVT Rapport 19:30, 22/6 2006

Lite midsommarpyssel kanske?

Se här vad man kan göra med 200 liter Coca Cola light och 500 Mentos-tabletter - en "kopia" av den berömda Bellagio-fontänen i Las Vegas. Udda hobby...

Fildelning lönsamt - för pirater

Fildelningssajten The Pirate Bay tjänar rejäla summor på annonser och intäkterna har ökat kraftigt sedan tillslaget. Det största annonsformatet kostar 200.000 kr - per dag.

Det där snacket om att de driver sajten som "en hobby" är direkt löjeväckande. Men lägger de korten på bordet kanske bilden av några vanliga killar i ädel och självuppoffrande kamp mot de rika och tröga storbolagen får sig en knäck.

Etiketter:

Lästips: Medier i enpartistaten

Håkan Jacobson skriver intressant om medier, journalisters politiska sympatier och Hans Bergströms idé om "makten över tanken".

Etiketter:

2006-06-21

Skotullar dyrt för konsumenterna

En ekonomisk kalkyl från danska Ehrvervs- och boligstyrelsen visar hur dyrt det är att införa tullar mot lågprisimport för att skydda en inhemsk ineffektiv industri.

De nya skyddstullarna på skor från Kina och Vietnam kommer kosta svenska konsumenter ca 5,95 miljoner euro per år i höjda priser medan vinsten för skotillverkarna uppskattas till endast 135.000 euro.

Invandrare gillar främlingsfientliga

En paradox kan tyckas, att de främlingsfientliga partierna har en "långt mycket större invandrarrepresentation bland sina kandidater till valet i höst än vad de etablerade partierna har". "Av de nominerade på Skånepartiets listor i Skåne har 32 procent utländsk bakgrund, precis som befolkningen över 18 år i stort har. Snittet bland politiker i Skåne är bara hälften, 15 procent."

"Aktiva upphovsmän dåligt"

SVT har grävt lite till i härvan kring Pirate Bay-tillslaget och kommit fram till att "Hollywoodlobbyns mäktiga upphovsrättsorganisation MPA" försökt påverka svenska myndigheters agerande. Detta beskrivs av media som ytterst suspekt och nästintill kriminellt. De gråtmilda fildelarna är också illa berörda av att USA:s regering engagerat sig i saken. Men varför ska USA år efter år godta att ett land med en i övrigt fungerande rättsapparat inte ingriper mot en verksamhet som påverkar en mångmiljardindustri påtagligt? Varför acceptera att Sverige inte uppfyller sina åtaganden? Oavsett om man anser att fildelning borde vara lagligt eller ej - så länge Sverige är en del av WTO får vi snällt följa det vi skrivit under.

Sen är det ett hycklande när man upprörs av MPA:s engagemang samtidigt som det inte hörs tveksamheter kring att vi har lobbyister från fackförbund, religiösa samfund och miljögrupper som inte bara påverkar makten - de bekostas av oss skattebetalare. Lobbyister är bra, men då ska de vara väl synliga (inte kalla sig "förening" eller plantera nyheter), tydliga med vem de arbetar för - och framförallt - aldrig motta statsbidrag.

Etiketter:

Mer om bloggar

"Bloggarna är heller inte längre ett överskådligt fenomen. Folk som uttalar sig generellt om bloggars innehåll borde bemötas med samma respekt som människor som säger att det inte finns något av värde i 'böcker'."

"Med rätt inställning till läsarna, tittarna och lyssnarna kommer journalistiken att kunna utvecklas och bli bättre. Däremot är den elitistiska idén att journalister oemotsagda ska ha privilegiet att leverera 'sanningen' både förlegad och överspelad. I alla fall i den fria världen."

Läsvärt om fenomenet bloggar, av Anders Mildner. (Via HAX)

Etiketter:

2006-06-20

Vänstern vill skapa 200.000 skitjobb

En mycket bra text om det vänstern föraktfullt kallar skitjobb.

  • Skitjobb? Fredrick Federley, blogg, 17/6 2006

2006-06-19

Sommartider & bloggkrönikor

Jobbar just nu febrilt med ett omfattande projekt som ska lämnas inom kort. Tyvärr innebär det att mitt bloggande blir begränsat några veckor framöver - med färre egna inlägg men förhoppningsvis fler lästips till andra bloggar. Ty jag kan inte instämma i SR Ekots åsikt att de "verkligt nyskapande och kreativa tankarna" inte finns i bloggvärlden. Tvärtom kan man där hitta de udda och intressanta vinklarna på politiken, och inte minst läsarnas reaktioner, rättelser och tillägg. Att som SR Ekot försöka överblicka detta under en kort veckokrönika tycker jag var ett hopplöst projekt från start, att i radio skapa ordning och struktur där något sådant inte finns i traditionell mening är omöjligt.

Ekot har sedan tidernas begynnelse haft en tidningskrönika, men jag har aldrig funnit att den återgett några "verkligt nyskapande och kreativa tankar". Tvärtom blir det bara ett eko av landets tidningar, vinklat efter vad Ekots redaktion själva prioriterar. För att inte tala om Kulturkrönikan på söndagar, där samme herre vecka efter vecka tillåts utveckla sin rödgröna åsiktssörja anno 1968. Det inslaget borde vara det första som försvinner ur tablån då den alltid saknar "den relevans som krävs för en regelbundet återkommande krönika", "utan rider mest sina gamla käpphästar".

Etiketter:

Lite av varje: Klöver, olja och Köln

Förmögna arbetare
Det s.k. arbetarpartiets riksdagskandidater toppar inkomstlistan, 40 procent tjänar över 400.000 kronor per år. Man har även minst andel låginkomsttagare, bara 17 procent tjänar under 200.000 kronor. Anledningen är de många proffspolitikerna inom (s).

Jag anser att riktiga "arbetare" är de som jobbar mycket och hårt, snarare än en specifik klasstillhörighet baserad på inkomst. Att (s) fortfarande har kvar den gamla betydelsen är mest en fråga om image, ty man har lämnat den sedan länge.

Bråk om olja och etanol
Perssons marknadsföring av sig själv som miljöguru har fått grus i maskineriet. Volvos vd Leif Johansson vägrar skriva under en del av kommissionens text, och LRF vill att staten enbart ska satsa på etanol och motsätter sig en satsning på naturgas.

Så vackert det blir när staten ska styra utvecklingen och använda sig av näringslivet som sköld. Men det blir en trist stämning runt fikabordet när företagarna inte tackar duktigt för mazarinerna.

Plikttroget i folkets tjänst
Kanske är det en slump, men under tisdagen ska vår flitige näringsminister och den högt aktade finansministern medverka på några möten i Köln. Det är tur vi har så engagerade ministrar som inte tänker på annat än arbete. (Via Moderskeppet)

2006-06-16

Så långt tänkte dom inte...

För första gången på bra länge (?) kommer vi nu få se företrädare för vänstern ångra ett skatteförslag. Allt p.g.a. deras snabba ställningstagande för fildelning av skyddat material - ivriga att locka unga väljare. Som kompensation till upphovsrättsinnehavarna föreslogs en bredbandsskatt. Men mellan 20 och 50 % av allt skyddat material som fildelas är pornografi - stora summor skulle alltså gå till den branschen.

- Det kanske rör sig om hundra miljoner kronor, så Sverige skulle bli en mycket bra marknad för oss, konstaterar Berth Milton, vd Private Media Group.
- Det vore hemskt trevligt. Det finns ju lite för oss att hämta där också. Vi tror att sexbranschen skulle stå för över 50 procent av nedladdningarna, säger Lau Laursen, vd Tre-Mag Sweden AB.

- [suck]... Ja, det har jag faktiskt inte ens tänkt på, säger Hillevi Larsson, riksdagsledamot (s).

Samma vänster som driver nymoralismen, såsom krav på porrfria hotell, strikta klädselregler vid alkoholintag och inskränkningar i yttrandefriheten, var helt plötsligt i färd med att ge porrindustrin den bästa finansieringslösningen i världen. Inget ont om porrbranschen från min sida, men att stödja den via skattsedeln känns lika motbjudande som all annan subvention av olika kulturyttringar.

  • SVT Rapport 19:30, 15/6 2006

Etiketter:

Sosseadelns egnahemsrörelse

Stiftelsen Allmänna Barnhuset är åter i blickfånget, senast handlade skandalen om sossar som gick förbi bostadskön - nu ska dessa pampar få köpa ut sina eleganta Östermalmslägenheter till fyndpris. Att en regeringskontrollerad styrelse säljer ut stiftelsens (i praktiken skattebetalarnas) egendom för halva marknadsvärdet till de sina är inget annat än en skam för Persson. Dessa pengar - 15-20 miljoner - som skulle gått till forskning om barn överförs nu till köparna, vilket blir miljonbelopp för var och en.

Och Lövdén för onekligen det socialdemokratiska hyckleriet och dubbelmoralen till nya nivåer, tydligen utan att själv riktigt förstå varför. Som minister kämpade han år efter år mot att folk skulle få köpa sina egna lägenheter genom att bl.a. införa följande lagar:

  • 2/3 av de boende ska rösta ja
  • Kommuner som säljer ut sina bostadsbolag måste betala 50 % av vinsten till staten om inte pengarna gick till bostadsändamål (tillfällig lag)
  • Folkbokföring på adressen för rösträtt
  • Tillstånd från länsstyrelsen vid försäljning av allmännyttan

Lagkravet från 2003 om att man måste vara folkbokförd på adressen för att ha något att säga till om är särskilt intressant då Lövdén inte varit skriven i sin Östermalms-lägenhet sedan just år 2003. Försvårande är också den omständighet att man måste vara stadigvarande boende i lägenheten för att man inte ska riskera mista rätten till hyreskontraktet - med vissa undantag som knappast omfattar Lövdén (t.ex. förväntas flytta dit inom kort). Se här för ett uppmärksammat vräkningsfall.

Regeringen genom en stiftelse säljer lägenheter till vrakpris och överför därigenom 20 miljoner från forskning om barn till sossepampar på Östermalm. Däribland en f.d. (s)-bostadsminister vars hyreskontrakt kanske skulle förverkats för flera år sedan. Om detta inträffade i något annat land hade det kallats korruption - men i Sverige är det bara en i raden av socialdemokratiska skandaler.

Göran Perssons kommentar är obetalbar, värdig den elit han tillhör:
- Han måste ha någonstans att bo, karln.
Vad sägs om det luxuösa residenset i Halmstad? Men det duger väl inte med blott en bostad för dagens sosseadel - en överklass med sin egen version av "egnahemsrörelsen".

2006-06-15

Lästips: Kamrat rockstjärna

Svenskan hade igår en artikel om Dean Reed med anledning av att det var på dagen 20 år sedan han dog under mystiska omständigheter. Reed var en amerikansk rockstjärna som blev DDR-invånare och förespråkade Berlinmuren. Läsvärt om en av alla dessa nyttiga idioter som förespråkade kommunismen och dess fulländning i form av DDR.

Etiketter:

Splittring över efter 30 år

Genom att tona ned centerns krav om avveckling och fp:s önskan om nybyggnation av kärnkraften fixade Alliansen igår något man misslyckats med i 30 år - enighet i energifrågan. Profilfrågorna får stryka på foten när en tillfällig vapenvila kan ge borgarna segern i höst.

Men om inte Alliansen vinner i höst kan överenskommelsens resultat bli katastrofalt - sossarna och vänstern kan tvingas vända sig till mp för en uppgörelse. Miljöfundamentalisterna kräver ju en stängning av alla kärnkraftverk inom 15. Frågan är vad mp väljer - principfasthet och opposition eller att släppa sina krav och kanske få ministerposter. För övrigt godkänner inte något av stödpartierna en effekthöjning av nuvarande kraftverk, vilket skulle kompensera stängningen av Barsebäck.

En fjärde problematisk part för sossarna att ta hänsyn till är fackföreningarna, då deras linje är minst lika kärnkraftsvänlig som Alliansens nya program. En enig höger kan leda till oanade konflikter på andra håll och kanske en energikris i framtiden - eller en socialdemokrati som också vill åka med i Alliansens båt.

Ännu en bo(s)tadsaffär

Nuvarande landshövdingen i Halland, förre bostadsministern Lars-Erik Lövdén (s), gör ett miljonklipp när han för halva marknadsvärdet nu köper ut sin lägenhet från regeringskontrollerade Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Den uppmärksammades för några år sedan när ett antal andra sossar fick lägenheter utan att behöva gå via bostadskön.

L-E Lövdén fick sitt hyreskontrakt för 12 år sedan när han var riksdagsledamot, men har behållit lägenheten trots att lämnat sina politiska uppdrag och nu bor i Halmstad. När borgarna styrde i Stockholm 2002 sade han följande:
- Och jag hoppas att de kommuner som bara har byggt exklusivt, som i Stockholm, som bara har byggt exklusiva bostadsrätter nu tar ett ansvar för att få fram hyresrättsproduktion, till rimliga kostnader för unga människor.

Jag kan förstå varför regeringen kan fortsätta blunda för hyresregleringens nackdelar - man behöver aldrig drabbas av dem. Istället får man låga hyror i city och kan göra miljonklipp vid en omvandling till bostadsrätt.

Etiketter:

2006-06-14

Flygskattebesked dröjer

Det har i medierna rapporterats att EU-kommissionen på torsdag ska lämna sin syn på det glesbygdsundantag från skatten som regeringen vill ha. Så är dock icke fallet, beskedet om huruvida man anser att undantaget anses innebära en snedvridning av konkurrensen eller ej kommer först i början av juli. Först därefter beslutar vänsterkartellen när skatten ska träda i kraft.

Det har också felaktigt skrivits att Ryanair ska halvera antalet avgångar fr.o.m. oktober. Det är hälften av alla svenska destinationer som läggs ned. Västerås och Malmö är relativt små Ryanair-flygplatser med totalt ca 34 avgångar per vecka. Göteborg City har ca 35 avgångar och Stockholm-Skavsta ca 108 avgångar per vecka. De båda sistnämnda kan dock komma att beröras av neddragningar som ännu inte aviserats.

Mer att läsa på Friedmans epistlar

Etiketter:

Vem sköt egentligen?

I fredags dödades en familj på strandutflykt i Gaza. Snabbt lades skulden på Israel och både PLO och Hamas var snabba med att i tv och radio utnyttja den överlevande dottern å det grövsta för att stärka sin egen ställning. Nu finns det dock tecken som tyder på att det kanske inte var Israel som sköt - utan palestinierna själva.

2006-06-13

Lössläpta byråkrater

Brittiska politiker involverade i sexskandaler har man hört talas om - men en hel avdelning byråkrater ansvariga för utbetalning av jordbruksbidrag?

På Rural Payments Agencys kontor i Newcastle gick personalen omkring nakna, idkade intimt umgänge på toaletterna, hade slagsmål i receptionen och arrangerade breakdancetävlingar på arbetstid. Det hela avslöjades vid en kontroll av övervakningskamerorna.

Vem vet vad som döljs bakom Jordbruksverkets grå fasad? Med tanke på den tråkiga arbetsmiljön man haft kanske mer "nöjen" och färre bidragansökningar att expediera skulle göra susen.

Alliansen för miljarder till landsbygd

Tillsammans med sina små gröna och röda stödtrupper berättar jordbruksministern i dagens SvD stolt att man fixat ihop ett paket som ska framtidssäkra landsbygden. Man tänker spendera 4,8 miljarder kronor av våra skattepengar på "alla områden: mer pengar till miljö, djurvälfärd, levande landsbygd och livskraftiga småföretag". En hel hop politiskt korrekta fraser utan annan mening än att få Vänstern att verka "goda" och "omtänksamma". Det är lätt att vara generös med andras pengar.

Borgarna har blivit mäkta upprörda över jordbruksministerns utspel. Men inte på det sätt man kunde hoppas - utan snarare tvärtom. Man är förbaskade på att Vänsterkartellen tar åt sig äran för något Alliansen "i allra högsta grad varit delaktiga att kamma hem från EU"!

- Det är med andra ord lite komiskt att de försöker ta åt sig äran [från Alliansen] på det här sättet, säger Sven-Gunnar Persson (kd) till SvD.

Var finns egentligen skillnaden mellan vänstern och högern? Är den inte större än frågan om vem som ska få ta åt sig äran när staten slänger ut miljardbelopp på "djurvälfärd" och "levande landsbygd"?

Uppdatering: Nyheten om det gigantiska stödpaketet presenterades dagen innan 19 av 22 ministrar besöker Norrland. Mer om Norrlandsresan finns här.

2006-06-12

Volvo kritiserar Gröna Bilister

Har tidigare berättat om lobbyistgruppen Gröna Bilister (här), deras verksamhet och stora bidrag från staten. På Vägverkets bekostnad producerar de bl.a. en förteckning med de miljövänligaste bilarna. Listan bygger på GB:s egna märkliga miljökriterier (i år är etanol bäst - ifjol gas) och tar heller ingen hänsyn till om bilarna har usel säkerhet.

Vägverket råder alltså folk att köpa bilar livsfarliga vid en krock - men som kanske är något lite mer miljövänliga än andra bilar. På listan förekommer bilar vilka saknar utrustning som anses vara måsten i dagens bilar, bl.a. antisladdsystem (se fakta längst ner).

Dessa märkliga kriterier ställer inte Volvo upp på och uteblir därför helt vid prisceremonin för bilarna högst upp på listan.
- Vi deltar inte i ett sådant arran­gemang. Vi ställer oss inte bakom grunderna för bedömningen av vad som är bra miljöbilar, säger Bo Larsen, presschef på Volvo Personbilar Sverige.
- Dessutom vill vi inte förknippas med de säkerhetsbedömningar som gjorts i listorna, tillägger han.

- Det är djupt olyckligt att lyfta fram sådana bilar. Det finns inte längre någon konflikt mellan hög säkerhet och låg miljöpåverkan, Det finns en hel rad femstjärniga bilar att välja bland, menade Vägverkets säkerhetsexpert Anders Lie.

Men snälla Vägverket - varför finansierar ni då listan? Varför pumpar ni år efter år in pengar i en lobbygrupp som struntar fullständigt i era riktlinjer och rekommendationer? Ni är skattebetalarna svaret skyldig.

Fakta / Antisladdsystem (kallas ofta för ESP)

Enligt flera vetenskapliga studier minskar ESP risken för personskador med ca 40 % vid dåligt väglag och antalet singelolyckor med dödlig utgång med ca 30 %. Vägverket har rekommenderat ESP sedan 2004.

"Vägverket rekommenderar dem som köper nya bilar att välja bilar med antisladdsystem. Dessutom uppmanar Vägverket fordonsindustrin, importörer och handel att sluta sälja bilar utan antisladdsystem så snart som möjligt."

Flygskatten orsakar nedläggning

Dagen då vänsterkartellens flygskatt införs kommer allt närmre. Exakt datum är inte bestämt ännu men Ryanair förbereder sig redan nu - om bara sex veckor kan man börja dra in linjer och i oktober läggs verskamheten i Västerås och Malmö ned.

Se även min genomgång av flygskatten och dess konsekvenser.

Etiketter:

2006-06-10

Vad vänstern vill

I vänsterpartiets nya plattform för ekonomisk politik som antogs idag är det höjda skatter och förstatligande av företag som dominerar.

Är detta Vänsterkartellens alternativ till den Borgerliga alliansen? Om inte framstår den senare gruppens interna tvister som obetydliga jämfört med den förra.

Om upphovsrätt och fildelning

Det har nu gått en dryg vecka sedan tillslaget mot Pirate Bay (PB). Det mesta (se länkar här) har sagts om tillslaget - debattörer har nött studiosoffor, pirater snyftat över sin uteblivna gratismusik och Antipiratbyrån firat sin fångst i triumf. Men en pyrrhusseger är vad Pontén & co fick, ty politikerna har detta valår naturligtvis snabbt lyssnat av de högljudda piraterna och kritiserar nu nästan samtliga det nedladdningsförbud man införde för ett år sedan.

Det var också förutsägbart att förra lördagens evenemang i Stockholm inte blev en demonstration för rättssäkerhet - istället var det för Pirate Bay och gratis film & musik man manifesterade.

SVT Rapport 3/6 intervjuade några av demonstranterna.
- Det är så dyrt med film å så där, så det är väldigt bra att man kan ladda ner det.
Anna
- Det är helt sjukt, så sjuka priser. Det är kultur, det ska inte kosta - det ska vara gratis och lyssna på musik. Sara

Jag anser att myndigheternas agerande i PB-fallet är ett grovt övertramp utan rimliga proportioner, en gigantisk polisinsats där man i det närmaste trakasserat PB-folk samt orsakat stor skada för oskyldiga. Därmed inte sagt att jag gillar Pirate Bay eller fildelning.

Om lagar och avtalsbrott
Oavsett upphovsrättslagen så gäller det faktum att innehavaren av skivan, filmen eller programvaran genom köp och bruk av produkten godkänt ett avtal (som vanligen säger att man inte får kopiera och sprida materialet). Duger inte avtalet - köp inte varan. När musiken finns på nätet så är det efter att ett avtalsbrott ägt rum. Vad PB gör är att underlätta för tredjepart att hitta och få hem stöldgodset. Denna förmedlingsroll är måhända inte olaglig - men moraliskt är den förkastlig enligt min mening. Efter förra årets skärpning av upphovsrättslagen är det olagligt att ladda hem skyddat material från nätet, frågan om medhjälp har mig veterligen inte diskuterats.

Enligt SCB har 1,2 miljoner svenskar någon gång använt ett fildelningsprogram. Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, anser att när makthavarna har en annan syn än "folket" på saken kan det leda till minskat förtroende för politiker. Jag anser att det argumentet kan man ha - om det används konsekvent. Många är för dödsstraff, minskad invandring och billigare sprit, en hel del har provat att röka på och ännu fler kör för fort. Varför använder inte Demker & co förtroende-argumentet i dessa fall?

Om lagen skrotas -
hur ska artisterna tjäna pengar?
Mp:s valmanifest vill göra det lagligt att tanka hem illegalt kopierad film och musik (dock ska uppladdning vara olagligt). Man tänker sig även någon sorts statliga fonder som ska dela ut pengar till upphovsmännen.
– Jag kan också tänka mig en form av liknande system som man har haft med kassettbandsavgifter eller en fond som pengar går till från sahmhällets sida, säger Maria Wetterstrand till SR.

Några styrelseledamöter från SR (se här) har föreslagit en särskild skatt på internetuppkoppling. Idén presenterades ursprungligen av Frankrike och diskuteras även i flera andra länder. I Sverige stöds internetskatten av (v). Även (s, mp och c) tycker att den verkar intressant och vill tillsätta en utredning om saken. Skatten sågas av både Pirat- och Antipiratbyrån.

Hur fördela pengarna?
Men oavsett vilken av ovanstående finansieringsformer man väljer måste storleken på artistersättningen bestämmas. Dagens kassettersättning baseras på skivförsäljningen vilket gör att små och oetablerade artister - eller de som inte är med i någon branschorganisation - inte får några pengar alls.

Internetradiostationer betalar idag in till Stim - som fördelar pengarna efter vad som spelas i FM-radion. Stim-avgifter från specialnischade nätradiokanaler går till mainstreamartister som spelas i skvalkanalerna - pengar vilka egentligen skulle tillfallit artisterna som hörs i nischkanalen.

Det lockar inte med en lösning som tvingar in artister, skådespelare och bolag i branschorganisationer för att få ut sin lön - vars storlek baseras på en trubbig schablon vilken gynnar de redan berömda. En lösning där artisterna ersätts proportionerligt efter antalet nedladdningar är i praktiken omöjlig, dels kräver det en enorm övervakningsapparat, dels följer filerna inte någon lätt identifierbar namnstandard.

En del pirater verkar inte ha funderat någon längre stund på varför man skulle ha rätt till gratis nedladdning - åter till Rapport-sändningen 3/6.
- Borde inte de här filmbolagen ha betalt för det de har producerat?
- Det är inte riktigt vårt problem. Den här tekniken har kommit fram till att vi kan multiplicera filerna utan att det kostar någonting och då måste det utnyttjas. Hur dom ska lösa sin försörjning det är faktiskt upp till dom själva. Christian

Okej, om "tekniken" "kommit fram till" något måste det utnyttjas? En synnerligen tanklös teknikoptimism.

En sammanfattning
Är för egen del inte helt säker på vad jag anser om upphovsrätten, det har sin poäng att kultur och kunskap sprids men samtidigt måste det gå att tjäna pengar på sitt arbete - om marknaden vill betala. Anser marknaden att priset är för högt kan den rimligen inte kräva att få stjäla materialet istället.

Om nedladdningen släpps fri så krävs det något sätt för artisterna att tjäna pengar - varken internetskatt eller statliga fonder är lösningen på det problemet. Båda dessa alternativ skulle dessutom ge staten stor makt över kulturen när den bestämmer priset på varorna samt storleken på ersättningen till musiker och författare. Alternativen skulle även krossa alla idag befintliga sajter som säljer film, musik etc.

Klart är att musik- och filmbolagen har viss skuld i fildelningens snabba tillväxt. Man satsade på att genomdriva ett förbud mot fildelning som inte kunde bevakas av staten - samt att med höga priser och gamla distributionsformer erbjuda marknaden en oattraktiv produkt.

Texten ovan berör enbart fildelning samt upp- och nedladdning av material som sprids mot upphovsmannens vilja. De flesta bloggare har under veckan skrivit om Pirate Bay-fallet, se länklistan till höger.

Missa inte tidningen Säkerhet & sekretess geniala beräkning av samhällskostnaden för Pirate Bay-affären.

Etiketter:

2006-06-08

SR: Beskatta bredband

Några ledamöter i Sveriges Radios styrelse vill att staten ska lägga en licens eller avgift på bredband för att kompensera upphovsrättsinnehavare för fildelningen. Inte nog med kassettersättningen på elektronik för inspelning och lagringsmedia - nu ska även en potentiell tillgång på olagligt material avgiftsbeläggas.

Min konspirationsteori är dock att SR helt enkelt ser ett "moment of opportunity". På ett oblygt sätt använder man kriminell fildelning som förevändning för att skapa en internetskatt - så att de själva en dag kan begära att få pengar via därifrån. När man i framtiden tittar på tv via bredband kommer tv-licensen ha spelat ut sin roll.

Och förresten - licens för att få ha en internetuppkoppling. Det är väl sånt som bara finns i Kina eller på Kuba?

Etiketter:

Motgångar för Djurskyddsmyndigheten

Två prestigeförluster har under veckan drabbat Djurskyddsmyndigheten (DSM) och regeringen.

I måndags sågade länsrätten i Mariestad DSM:s förbud mot ranchdrift på en gård utanför Lund. Rätten konstaterade att djuren mår utmärkt och att en ligghall inte skulle förbättra deras situation.

Igår kom nyheten att Frankrike ifrågasatt Sveriges höjda krav på minknäringen, om förslagen vilar på vetenskaplig grund. EU-kommissionen ska nu utreda frågan under tre månader, under tiden får inga beslut fattas i Sverige.

Etiketter:

2006-06-07

Flygskatten snart här

I fredags klubbade riksdagen igenom flygskatten, dess negativa effekter har jag berört lite mer ingående här, läs även Svenskt Flygs generalsektreterares krönika. Datum för när skatten införs är ännu ej bestämt.

"Det kommer att bli ohyggligt
mycket dyrare att flyga lågpris i framtiden."
Göran Persson, DN, 9/5 2006

I omröstningen deltog 249 riksdagsledamöter, 99 var frånvarande och 1 avstod (v) att rösta. 137 röstade för (s+v+mp) och 112 röstade mot förslaget (m+fp+kd+c). 40 borgerliga var frånvarande, och - rätta mig om jag har fel - men med 26 av dessa Allians-ledamöter närvarande hade flygskatten inte röstats igenom i fredags.

Mer att läsa på Friedmans epistlar

Etiketter:

2006-06-06

LO Ung-Nicklas i farten igen

Har tidigare skrivit om en "31-årige sosse och fackklubbsordförande" tillika bloggare på LO Ung som givit uttryck för en mycket nedsättande människosyn (här och här). Nu är han i farten igen, denna gången är det en CUF-företrädare och studerande från en medelklassbakgrund som beskrivs som en snorrik nyliberalist, som iklädd Diordräkt och med välmanikyrerade händer framför sin nya Audi - och om hon blir arbetslös får jobb i sina föräldrars företag.

Att fritt ur sin egen fantasi tillskriva andra människor egenskaper och roller för att få sin världsbild att stämma tycks ligga för denna kille. När ungsossarna analyserar sin omvärld är det med "samma verklighetsförankring som Marie Antoinette".

För ett roligt replikskifte från debatten - se nedersta länken.

Jag länkar inte till LO Ung-bloggen, länkar finns på nedanstående sidor.

2006-06-05

Tre röster om skolan

Debatten om skolan handlar väldigt mycket om vad som är fel, mindre om vilka åtgärder som behövs. Vänsterkartellen önskar mer av dagens modell, Alliansen å sin sida hävdar att dagens skolideologi nått vägs ände.

I förra veckan presenterade kd och luf varsitt förslag på åtgärder för att främja en kunskapsskola. Kristdemokraternas Inger Davidson förespråkar en möjlighet för skoltrötta högstadieelever att ta ett friår. Dessa skulle då få lust att lära när de kommer tillbaka, samtidigt som de under friåret sysselsätts genom en praktikplats. Förslaget kan vara bra, så länge det inte blir en "allmän" förlängning av grundskolan ett år, utbildningstiden är redan idag mycket lång.

Luf följer i sitt moderpartis fotspår och föreslår hårdare tag. De anser att skolk bör skrivas in i betygen, något som kommer drabba främst svaga elever som redan tycker att skolan är botten. Det gränsar till naivitet att tro att eleverna vänder tillbaka för vad som kommer stå i slutbetyget de får om 2-3 år. När de då förhoppningsvis inser sitt misstag är kan ingen kunskapsinhämtning i världen stryka anmärkningen om skolk. Låt betygen endast omfatta kunskaper - skolkar eleven syns det antagligen även på ett kunskapsbetyg.

Betydligt intressantare analys och förslag presenterar Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef hos akademikerna i Saco, i sin skrift Ny kurs för gymnasiet och högskolan. Han synar ungdomsarbetslösheten, förtidspensioneringarna samt skolans och statens roll i det hela. Mer mångfald, satsning på yrkesutbildning, bättre myndighetsstruktur samt kvalitet framför kvantitet när det gäller de högre utbildningarna. Även en möjlighet för personer som inte har högre utbildning att skaffa sådan när motivationen infinner sig. Herr Wetterberg borde vara självskriven som rådgivare för en borgerlig regering - hellre det än luf:arnas batongviftande.

Ahmadinejad högerextremas idol

I samband med fotbolls-VM planerar tyska nynazister att demonstrera till stöd för Iran och dess ambition att skaffa kärnvapen. Skälet är naturligtvis Ahmadinejad, som ju både förnekar förintelsen samt önskar utplåna Israel, och därför blivit mäkta populär bland de tyska högerextremisterna.

Något för Vägverket att ta tag i

Den senaste trenden inom folkhälsa och trafik är att förbjuda prat i mobiltelefon när man kör. Men det finns mer för våra folkhälsofascister att ta tag i - införa varningstext på mejerivaror t.ex, "Osthyvling i samband med bilkörning kan allvarligt skada din hälsa".

2006-06-02

Piratrazzia på hal is

Tillslaget mot Pirate Bay (PB) har förvandlats till en skandalartad fars. Lagar - som YGL exempelvis - är uppenbarligen inte så viktiga när det kommer till kritan. Justitieministern misstänks ha varit pådrivande för att polis och åklagare skulle agera. Webbhotellets 130 servrar beslagtogs - även sådana som tillhör andra ägare - servrarna kopierades samt genomsöktes utan husrannsakningstillstånd, en tidning med utgivningsbevis stängdes, PB:s juridiska ombud häktades och tvingades lämna DNA-prov, andra häktade nekades offentlig försvarare osv.

Välkommen till Bodströms Sverige.

Etiketter:

"Upptagen" polischef fick böter

Bilden av poliser som ständigt upptagna av ett intensivt och noggrant arbete för samhällets bästa krackelerar alltmer för varje kontakt man tvingas ha med myndigheten.

Igår fälldes en polischef som försökt bättra på den imagen. Han ringde upp sin privata mobiltelefon från tjänstetelefonen så att det tutade upptaget, och ville på så vis ge intrycket av att vara en mycket upptagen person. Tänk om de använde kreativiteten till att lösa brott istället.

Domstolen tyckte polischefens förklaring var "synnerligen märklig". Straffet för olovligt brukande blev 30 dagsböter á 200 kr plus 15.000 kronor för att täcka telefonkostnaderna.

2006-06-01

Sveriges Berlusconi

Ministern och mångmiljonären Leif Pagrotsky (s) har av tidningen Resumé utsetts till Sveriges mäktigaste personen i medievärlden. Men han är inte riktigt nöjd ändå.

– Det är klart att man ibland kan tycka att det är trist att man inte har mer kraft att göra saker på det område som är min spelplan, säger han till Resumé.

- Han är en mer agerande minister än Marita Ulvskog var, hon var så defensiv, säger chefredaktör Viggo Cavling om valet.

Lite till om LO Ung-affären

Det har skrivits lite till om affären kring vad en "31-årige sosse och fackklubbsordförande" tillika bloggare skrev häromdagen.

"Rent patetiskt blev det när de rullade in en gubbe i rullstol samt en dvärg. Jodå, det är sant. Det var som att de ville säga: Kolla här, vi har också några minoriteter!!!"

Han har i efterhand ångrat sitt tilltag och även bett om ursäkt - samt lovat en debatt om handikappfrågor med en av de utpekade. Gott så.

Nu tvärvänder han dock angående debatten med motiveringen "Jag är inte någon mediatränad person och är inte van vid såna här saker". Nej, det har man nog märkt. Att skriva så nedsättande om någon gör inte en medietränad "valarbetare".

Sen vad man snackar om kring fikabordet eller i korridorerna hos (s) - det kan vi bara gissa. En bättre inblick i det än den omtalade bloggposten ges nog inte på denna sidan valet.

Aftonbladets Lena Mellin har skrivit om affären i en artikel som i huvudsak tycks fokusera på hur hemskt det är när amatörer ger sig in på de proffesionella journalisternas område. Ja, tänk om någon blogg skulle publicera bild och intervju på ett 13-årigt våldtäktsoffer bara två dagar efter brottet begicks. Sånt strider ju mot pressens fina etik.

LO räknar fel, igen

I sin iver att utmåla Alliansen som välfärdsstatens banemän har LO-ekonomerna nu räknat fel igen, denna gången om pensionerna.