Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-06-25

EU:s miljardrullning kritiseras

Unionens revisorer har riktat hård kritik mot EU-kommissionen för hur den har skött ett stödprojekt för Bulgarien och Rumänien. Kritiken berör hälften av det s.k. Phare-programmet, ett investeringsstöd på ca 10 miljarder kronor, under åren 2000-2004. Själva granskningen berör dock enbart ca 500 miljoner.

Bland annat nämns följande:

  • Man finansierade en bro mellan Rumänien och Moldavien. Efteråt upptäcktes det att det inte fanns några tillfartsvägar till bron. Misstaget rättades till först flera år senare.
  • Ett turistprojekt bekostade en väg och en swimmingpool mitt ute på den öde landsbygden. Något annat som ska locka turister finns överhuvudtaget inte.
  • Den bulgariska gränspolisen fick nya fyrhjulsdrivna bilar. Men de används inte då de är alltför tekniskt komplicerade för de lokala verkstäderna och reservdelarna för dyra. Polisen föredrar de enklare ryskbygda bilarna, men sådan får inte införskaffas - det bryter mot investeringsstödet som kräver att bilarna måste köpas från ett EU-land eller en blivande medlem.

Ibland undrar man hur de borgerliga kan vara så oreserverat positiva till EU. Visst ger unionen oss vissa begränsade friheter - men samtidigt ett av världens mest omfattande bidragssystem av Sovjetisk karaktär med femårsplaner, aktiv fördelningspolitik (må vara att syftet inte alltid är glasklart) och detaljregleringar.

  • EU:s miljardstöd får hård revisorskritik, L. Larsson,
    Sydsvenskan/TT, 23/6 2006