Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-06-16

Sosseadelns egnahemsrörelse

Stiftelsen Allmänna Barnhuset är åter i blickfånget, senast handlade skandalen om sossar som gick förbi bostadskön - nu ska dessa pampar få köpa ut sina eleganta Östermalmslägenheter till fyndpris. Att en regeringskontrollerad styrelse säljer ut stiftelsens (i praktiken skattebetalarnas) egendom för halva marknadsvärdet till de sina är inget annat än en skam för Persson. Dessa pengar - 15-20 miljoner - som skulle gått till forskning om barn överförs nu till köparna, vilket blir miljonbelopp för var och en.

Och Lövdén för onekligen det socialdemokratiska hyckleriet och dubbelmoralen till nya nivåer, tydligen utan att själv riktigt förstå varför. Som minister kämpade han år efter år mot att folk skulle få köpa sina egna lägenheter genom att bl.a. införa följande lagar:

  • 2/3 av de boende ska rösta ja
  • Kommuner som säljer ut sina bostadsbolag måste betala 50 % av vinsten till staten om inte pengarna gick till bostadsändamål (tillfällig lag)
  • Folkbokföring på adressen för rösträtt
  • Tillstånd från länsstyrelsen vid försäljning av allmännyttan

Lagkravet från 2003 om att man måste vara folkbokförd på adressen för att ha något att säga till om är särskilt intressant då Lövdén inte varit skriven i sin Östermalms-lägenhet sedan just år 2003. Försvårande är också den omständighet att man måste vara stadigvarande boende i lägenheten för att man inte ska riskera mista rätten till hyreskontraktet - med vissa undantag som knappast omfattar Lövdén (t.ex. förväntas flytta dit inom kort). Se här för ett uppmärksammat vräkningsfall.

Regeringen genom en stiftelse säljer lägenheter till vrakpris och överför därigenom 20 miljoner från forskning om barn till sossepampar på Östermalm. Däribland en f.d. (s)-bostadsminister vars hyreskontrakt kanske skulle förverkats för flera år sedan. Om detta inträffade i något annat land hade det kallats korruption - men i Sverige är det bara en i raden av socialdemokratiska skandaler.

Göran Perssons kommentar är obetalbar, värdig den elit han tillhör:
- Han måste ha någonstans att bo, karln.
Vad sägs om det luxuösa residenset i Halmstad? Men det duger väl inte med blott en bostad för dagens sosseadel - en överklass med sin egen version av "egnahemsrörelsen".