Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-06-15

Splittring över efter 30 år

Genom att tona ned centerns krav om avveckling och fp:s önskan om nybyggnation av kärnkraften fixade Alliansen igår något man misslyckats med i 30 år - enighet i energifrågan. Profilfrågorna får stryka på foten när en tillfällig vapenvila kan ge borgarna segern i höst.

Men om inte Alliansen vinner i höst kan överenskommelsens resultat bli katastrofalt - sossarna och vänstern kan tvingas vända sig till mp för en uppgörelse. Miljöfundamentalisterna kräver ju en stängning av alla kärnkraftverk inom 15. Frågan är vad mp väljer - principfasthet och opposition eller att släppa sina krav och kanske få ministerposter. För övrigt godkänner inte något av stödpartierna en effekthöjning av nuvarande kraftverk, vilket skulle kompensera stängningen av Barsebäck.

En fjärde problematisk part för sossarna att ta hänsyn till är fackföreningarna, då deras linje är minst lika kärnkraftsvänlig som Alliansens nya program. En enig höger kan leda till oanade konflikter på andra håll och kanske en energikris i framtiden - eller en socialdemokrati som också vill åka med i Alliansens båt.