Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-06-28

"De har för låga avgifter"

Förr sålde flygbolagen sina biljetter huvudsakligen genom resebyråer, vilka gavs fina rabatter och tjänade grova pengar på mellanskillnaden mot slutkund. I takt med att flygbolagen byggt upp egna försäljningskanaler och internets frammarsch vill man inte längre ge specialrabatter till byråerna. Förändringen har gjort att hela resemarknaden stöpts om, de flotta affärsresebyråerna har nästan försvunnit nu när vem som helst kan köpa flygbiljetter utan fördyrande mellanhänder. Detta har inte lämnat resebyråorganisationerna någon ro, istället stämmer man flygbolagen - för deras låga avgifter...

2004 fick de skandinaviska byråerna rätt i den danska Högsta domstolen. När SAS säljer biljetter till slutkund måste bolaget numera ta ut lika höga serviceavgifter som en vanlig resebyrå skulle utkrävt - trots att SAS inte har samma omkostnader!

Som ett led i kampen mot de låga avgifterna har den Danska Resebyråföreningen (DRF) i dagarna stämt två flygbolag, dels KLM som har en avgift på endast tio kronor, dels Delta som inte har någon avgift alls och vägrar förhandla med DRF om saken. Continental som i nuläget inte heller har någon avgift väljer att sammarbeta med DRF och slipper därför en stämning tillsvidare. Så generöst.

Men är det verkligen statens och domstolarnas roll att skydda en bransch - borde inte staten se till konsumenternas bästa? Eller ännu bättre - inte lägga sig i alls utan låta marknaden vara ifred? Resultatet av statens agerande är att vi resenärer inte fullt ut kan dra nytta av de prissänkningar som effektiviseringar och den snabba teknikutvecklingen skulle gett oss.

Etiketter: ,

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Upprörande naturligtvis.
Helt vansinnigt att skydda dåliga affärsmodeller på det sättet.

Nu kommer dessutom i skuggan av några få men uppmärksammade flygbolagskonkurser alla att få betala för konkursföräkring
Dyrare för konsumenten i slutänden förstås.

15 mars, 2007 18:33

 

Skicka en kommentar

<< Home