Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-07-27

På tur

Nu lämnar jag datorn för några dagar på varmare breddgrader - ett 35-gradigt Centraleuropa. Till på köpet är det inte semester utan arbetet som kallar.

Nåväl, om inte SAS vill annat är jag åter på svensk mark på söndag - och mailen kommer inte kollas innan dess. Väl mött!

Uppdatering 31/7: Jorå, jag kom hem i söndags - något försenad dock. Men vad annat kan man förvänta sig när man reser med vårt Skandinaviska flygbolag?

2006-07-26

Statens fondmarknad

Finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg presenterade häromdagen ett förslag för att råda bot på den bristande konkurrensen bland fondbolagen. Genom en kraftig utökning av PPM-myndigheten ska det bli möjligt att placera även sitt vanliga privata fondsparande i statens försorg. Myndigheten skulle alltså skapa ett fondtorg a la pensionssparandet där kunderna kan välja och vraka bland olika fonder - utan att behöva kontakta varje fondbolag för sig. Österberg tror även att privatspararna skulle få samma rabatt på förvaltningsavgiften som PPM får, något som Fondbolagens förening avvisat.

Men, det finns ett par invändningar mot Österbergs förslag.

Tjänsten finns på marknaden redan. Identiska tjänster erbjuder exempelvis Fondmarknaden med 1200 fonder och Nordnet med drygt 800. PPM - vars urval man vill krympa ytterligare - erbjuder idag bara 760 fonder. De privata alternativen kostar någon hundralapp i avgift, men kan även erbjuda oberoende rådgivning och rekommendationer. Med en skattefinansierad gratistjänst skulle alltså staten ge sig in på en väl fungerande marknad och slå ut allt och alla.

Utbudet eller avgifter inte problemet. Att högljutt diskutera förvaltningsavgifter på 0,5 eller 1,5 procent när staten redan tagit uppemot 65 procent av inkomsten är lite komiskt. Problemet med den usla konkurrensen beror dock i stor utsträckning på reavinstbeskattningen. Är man missnöjd med sin förvaltare och vill byta måste skatt betalas på vinsten - det går inte att skjuta upp skatten på inkomst av kapital. Detta ger en stor inlåsningseffekt, man väljer att stanna kvar och fortsätta hos en dålig förvaltare hellre än att betala skatt och därefter placera pengarna på annat håll. P.g.a. skatten krävs det mycket bättre avkastning i den nya fonden för att bytet ska löna sig.

Är man konspiratoriskt lagd kan man tro att förslaget är ett sätt för staten att ta kontroll över även det privata sparandet. Plötsligt "vill folket" att staten ska erbjuda ett urval egna fonder, man kräver insyn i andra förvaltares arbete och något i stil med "gröna elcertifikat" införs under rubriken "etiska krav" osv. Till slut är det Socialdemokraterna som företräder spararna på bolagsstämmor och allt privatsparande måste gå genom PPM för att "underlätta" Skatteverkets arbete. Då, om inte förr - inför PPM egna höga avgifter, begränsar kundservicen och minskar fondutbudet - som det monopolbolag man blivit.

Uppdatering: DN:s huvudledare idag bl.a. om regeringens vilja att statliga bolag ska förbättra konkurrensen på marknaden - trots att aktiva konsumenterna är mycket bättre prispressare än staten.

Uppdatering 2: Tidningen Privata Affärer lovprisar regeringens förslag att i praktiken använda skattepengar för att subventionera tjänster som privata företag redan erbjuder. Som exempel på hur fint regeringens politik fungerar nämner man Vattenfall och SBAB. Vattenfalls prispolitik, rekordvinster, uppköp av konkurrenter och utlandssatsning på smutsig el är väl kända. Likaså SBAB:s pressade räntor som misstänks vara en bidragande orsak till den överhettade fastighetsmarknaden. Slopandet av topplånen som gör att man kan belåna upp till 95 procent av fastighetens värde till låg ränta lanserades på en marknad med rekordlåg ränta och kraftigt stigande bopriser.

Få se - vilka övriga statliga prispressare finns det? SAS? Telia?

2006-07-25

Alliansfriheten en chimär

En forskare vid Försvarets forskningsinstitut skriver i sin doktorsavhandling att Sverige bedrev ett intimt samarbete med Nato ända fram till mitten av 1980-talet. I viss mån har det varit känt sedan tidigare, men kanske inte hur väl insatt den socialdemokratiska regeringen var i detaljerna. Samtidigt som man lät militärledningen intensifiera samarbetet med Norge och Danmark bedyrade Erlander att "förberedelser och överläggningar om militär samverkan med medlemmar av en stormaktsallians är [...] uteslutna".

Vice statsminister Bosse Ringholm avfärdar naturligtvis avhandlingens teser som spekulationer. Han tillägger att det "inte vid något tillfälle varit regeringens ambition att inarbeta någon form av öppet Natosamarbete eller öppet militärt samarbete". Men forskaren hävdar ju att samarbetet var hemligt?

Jag vet inte huruvida disputationen redan ägt rum, om inte ska det bli spännande att se när Bosse Ringholm på plats ifrågasätter avhandlingen. Ty inte ska väl någon disputera på felaktiga fakta? Det borde väl särskilt Ringholms chef vara mån om, doktor som han är.

Kommunfinansierade hakkors?

Som vanligt när det protesteras mot Israels politik vädras jämförelser mellan judar med nazister samt oreserverade hyllningar av terrorister. Dock lär inga flaggor ha bränts den här gången - alltid något att glädjas över.

Medarrangör till demonstrationerna i Malmö är Palestinska föreningen (samma grupp som inbjöd Hamas i våras). De erhåller under året 460.000 kronor i kommunalt stöd. För att vara bidragsberättigad i Malmö måste man "öppet ta ställning för demokratin" och bidra till "goda etniska relationer". Jag undrar hur väl Hizbollahflaggor och hakkors stämmer överens med de kraven. Visst, det var kanske inte Palestinska föreningens företrädare som bar flaggorna - men man stoppade inte heller de som gjorde det.

Uppdatering 26/7 2006: Det kanske bör tilläggas att jag är för en mycket vid yttranderfrihet. Sålunda bör det vara fritt fram för Palestinska föreningen att tycka och tänka som de önskar - även s.k. hets mot folkgrupp. Men - de måste räkna med att få kritik för sina inskränkta idéer och jag vill inte i någon omfattning vara med och finansiera deras verksamhet.

Nedan en intressant text om Hizbollah.

2006-07-21

Lästips: Framtiden och dess fiender

Gertkvist på Moderskeppet har skrivit två intressanta texter om det vådliga i att skriva detaljerade förutsägelser om en framtid vi inte vet så mycket om. Det kan inte bli mer än gissningar grundade på den värld vi har idag. Farorna i profetiorna blir därför ofta bara skräckscenarier av det vi oroar oss över idag. Men samhället, tekniken och vetenskapen utvecklas ständigt - en risk med domedagsprofetiorna är att vi förbjuder det som kan utvecklas till något positivt.

Etiketter:

Brigitte Bardot ett hot

Den franska filmstjärnan och f.d. sexsymbolen Brigitte Bardot, nuförtiden mer omtalad som inkrökt djurrättsaktivist och rasist, överväger att flytta till Sverige. Anledningen är Frankrikes försök att stoppa det svenska lagförslaget om att reglera minkfarmer till ruinens brant. DN skriver att hon "hotar" med att flytta hit, ett synnerligen träffande ordval när det gäller den 71-åriga Front National-anhängaren.

Efter spionen Berglings beslut häromdagen att gå med i (v) kanske (mp) rekryterar Bardot? Djurrättsaktivister och främlingsfientliga har de ju redan.

"Jag skulle vilja flytta till ett land där de inte tar emot invandrare."
Ett äldre citat av Brigitte Bardot

2006-07-18

Nöjda men inte stolta

Flygskatten. Kan inte låta bli att undra varför miljöpartisterna ännu inte stoltserat med en av sina största framgångar någonsin - flygskatten? De brukar ju alltid vara snabba med att ta åt sig äran efter budgetförhandlingarna med sossarna. Med flygskatten har man fått önskad effekt redan innan den införts - och det precis innan ett val. Målet är ju att de priskänsligaste (låginkomsttagare, ungdomar och pensionärer) ska få det svårare att resa ut i världen.

Med Persson et al vid rodret styr vi sakta men säkert mot förr, till en tid utan prisvärt flyg och en växande turistindustri. Sen att färre av kartellens kärnväljare får möjlighet att vidga vyerna och kanske upptäcka myten om Sverige som det bästa landet på jorden är nog inget vänstern beklagar.

Låt äran falla på Mp och låt de sedan falla ur riksdagen. Amen.

Dansk krönikör om vår flygskatt

En krönikör i danska Take Off skrev förra veckan om flygskatten.

Til stor glæde for især danske lufthavne har flertallet i Rigsdagen i sverige besluttet et regulært selvmål i kampen for at sikre arbejdspladser og udvikling i vort naboland.

Flyskatten får naturligvis mange af konkurrenterne i sveriges nabolande til at klappe i hænderne, fordi en del af aktiviteten holder flyttedag.

Ryanairs beslutninger om at drosle ned hinsidan illustrerer perspektivet.

Lavprisselskabet har taget konsekvensen af de svenske planer, som savner enhver fornuft.

Krönikören konstaterar slutligen att flygskatten får tydliga konsekvenser som "kanske kan förhindra danska regeringar - nu och i framtiden - att återupprepa Sveriges misstag".

Etiketter:

LO Ung-Nicklas del 4

Fredrik R Krohnman på Blog Dizz! uppmärksammar LO Ung-Nicklas senaste tangentbordsfajt.

"Krig är vidrigt och speciellt de som har sin grund i övermänniskoideologier som nazism och sionism."

Han erkänner senare att nazismen nog är värre än sionismen, men den senare "kommer säkert snart ikapp". Att han inte nämner sin egen ideologi beror på att han "inte anser att det har existerat någon kommunism utan bara diktatur". Ah, så bekvämt för honom!

Att det blev som det blev i östländerna, med Stalin, Pol Pot och Ceausescu m.fl. framkallade svältkatastrofer etc, förklarar Nicklas med att "de unga kommunistiska staterna utsattes för en hel världs aggression och fann sig tvingad" att spendera alla slantar på militären som sedan förtryckte folket. Att jag inte tänkt på det förut.

Jag länkar inte till LO Ung-bloggen, länkar finns på nedanstående sidor.

Mer att läsa på Friedmans epistlar

2006-07-13

Politiskt korrekt drogforskning

Glada berättade några forskare vid Karolinska institutet igår att man efter försök på råttor funnit "vetenskapliga" belägg för att hasch är en inkörsport för tyngre droger. Om det stämmer blir testresultatet det första vetenskapliga belägget för grundbulten i den svenska narkotikapolitiken - nolltoleransen även mot lätta droger.

Det är vanligtvis i tonåren man testar droger (precis som mycket annat: klädstilar, sprit, sex, musik etc). I djurförsöket injicerades en grupp tonårsråttor en period med cannabis medan en grupp inte fick något. Därefter fick samtliga råttor fri tillgång till heroin genom självservering.

Resultatet blev att samtliga råttor serverade sig heroin. De cannabis-vana tog dock högre doser heroin.

– Slutsatsen man kan dra är att cannabisanvänding i så här unga år när hjärnan är känslig och under utveckling så ger det långvariga effekter på hjärnan, säger Maria Ellgren, doktorand i neurovetenskap vid Karolinska institutet, till SR.

Men kan man verkligen dra den konklusionen? Nej, den enda rimliga slutsatsen torde vara att råttor med drogvana är kapabla att ta högre doser - och gör så för att erhålla motsvarande "kick" som de oerfarna får. Jag finner det mycket vanskligt att överföra forskarnas resultat på råttor till människor som befinner sig i en helt annorlunda situation: med jobb/studier, bostad, familj/vänner och medvetenhet om droger.

Vilar svensk nolltolerans på så dålig grund att man måste gripa varje halmstrå för att få "vetenskapligt stöd" är någonting riktigt sjukt med narkotikapolitiken. Att narkotika blivit politik är kanske felet.

Etiketter: ,

Skrämmande rubriker tradition

När solen steker som mest och tidningsredaktionerna går på sparlåga dyker de upp - de svarta larmrubrikerna. Det är nu de skrämmande rapporterna, varningarna och farhågorna syns i pressen, lika lösnummersäljande som överdrivna.

Igår rapporterade Sydsvenskan att antalet unga lätt hörselskadade ökat dramatiskt, en dubblering sedan 1981. Efter en genomgång av pliktverkets hörselprov gjorda vid mönstring framträder dessa chocksiffror.

Det finns bara ett krux med larmrapporten - för att få det till en "dramatisk ökning" måste man exkludera det första decenniet i undersökningsperioden. Kollar man hela materialet så visar det sig att ökningen i själva verket är en minskning med 6,5 procent (1 procentenhet).

  • 1971: 15,3 % av de mönstrande med lätta hörselskador
  • 1981: 7,7 %
  • 1991: 12,5 %
  • 1995: 14,3 %

Med tanke på att 1981 avviker kraftigt hoppas man att forskarna uteslutit alla eventuella felkällor. Under alla omständigheter - larmrubben var enormt överdriven.

2006-07-11

Ryanair skär ned i Sverige

Som en följd av flygskatten har Ryanair beslutat sig för att fr o m 28 oktober skära ned trafiken från Sverige. Regeringens slutliga beslut att införa skatten väntar på EU-kommissionens besked om huruvida den är laglig. Ryanair planerar just nu vinterns tidtabeller har ingen möjlighet att invänta regeringsbeslutet.

  • Västerås läggs ned helt
  • Malmö, antalet London-flighter halveras
  • Göteborg, antalet avgångar till Glasgow minskas från fem till tre per vecka

Totalt 21 avgångar per vecka från Sverige läggs ned. De 13 nya linjer som ingick i en expansionsplan för Sverige är helt skrinlagda.

- Nu har det gått som Miljöpartiet vill – flygningarna minskar. Men det är väldigt negativt för Västerås. Det skapar arbetslöshet och drabbar alla här. En stor del av passagerarna kommer från regionen och det här innebär ju att småföretag och människor med små kassor inte kommer att kunna resa, säger VD:n för Västerås flygplats till SvD/N24.

Mer att läsa på Friedmans epistlar

Etiketter:

En prioriteringsfråga

En man kom i förra veckan in akut till Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm för stroke, en propp i hjärnan, som orsakat en delvis förlamning. Han togs genast omhand men när det var dags för operation så tog det stopp.

"Jag tittade NN i ögonen och så sade jag att 'Jag är väldigt ledsen, men vi kan inte ge den behandling vi hade hoppats'." säger professorn till SVT Rapport. Orsaken var att det inte fanns någon ledig plats på eftervårdsavdelningen, "brist på resurser" således.

"Jag tänkte att 'Är det så dåligt?'. Det finns ju [pengar] till annat också, som är mindre viktigt. Jag menar det här blir ju en belastning för samhället det här också om han behöver ligga så här." säger patientens fru.

Jag kan inte släppa tanken på att det beror på sjukhuset självt. Här fick man en chans att statuera exempel och "nå fram" i mediebruset med sitt krav på mera pengar. Alla sjukhus måste ge akut vård, det ska inte finnas någon resursbrist eller semesterstängd period. Kan man inte ge vård ska man skicka vidare patienten. Vårdplatser i Stockholm finns det - och naturligtvis i landet i övrigt.

Att patienter prioriteras lågt beror på att inkomsterna i huvudsak bestäms av politikernas välvilja, ty så fungerar vårt planekonomiska system med minimal konkurrens.

I ett väl fungerande marknadssystem skulle sjukhuset aldrig våga underlåta att ge adekvat akutvård. Den dåliga publiciteten hade gjort att patienterna - kunderna tillika inkomstkällan - valt något annan vårdgivare.

Karolinska tjänar antagligen på strokepatienten eftersom man nu "med fog" kan kräva en större budget. Politiker som är mitt i en valrörelse har svårt att inte "göra något" och därmed låta oppositionen ta poäng.

Nekandet av vård kan förstås också orsakats av usel planering och då borde nämnda ledning avskedas omgående varandes en fara för allmänheten. Varför man inte skickade vidare patienten kan bero på att man får en faktura tillbaka, högre än om man gör operationen själv - och framförallt - om den inte görs alls.

Måhända har jag fel, det är iallafall vad jag hoppas. Men när ansvarig läkare så kort tid efter incidenten sitter bekvämt tillbakalutad i tv och förklarar varför man låter en patient bli förlamad och samtidigt är mycket noga med att poängtera orsaken – brist på resurser – blir man lite misstänksam.

Hursomhelst, med ett lite mer "amerikaniserat" förhållande till skadestånd hade den stackars patienten nu kunnat stämma skiten ur professorn, Karolinska och SLL. Som det är idag tar inte ens ARN upp sjukvårdsfrågor.

Observera: Har valt att utelämna namnen på de inblandade. Reportaget i SVT Rapport finns på webben, svt.se.

Spektaklet i Visby över

Den politiska motsvarigheten till Kiviks marknad - Almedalen - är som bekant över för denna gång. Alliansens uppgörelse om att ha som målsättning att på lång sikt ersätta fastighetsskatten med en fastighetsavgift får väl anses vara den största händelsen under veckan. Det säger ganska mycket om den låga nivån på de politiska händelserna - särskilt med tanke på att det är valår. Istället var det ett par andra företeelser som fångade mitt intresse.

  • Mediefokus. Mycket handlade om att "nå fram", "sätta agendan" och "väcka debatt". Politikerna fokuserade på medierna, organisationerna på makten (politiker & medier) och journalisterna flöt med i floden av floskler, B-kändisar och champagne.
  • Politiska event/happenings. Det mesta förvandlades till välregisserade mediehändelser. Vältajmade debattartiklar och rapportsläpp, demonstrationer, hyllningskörer och debatter - allt planerat in i minsta detalj. Det blev också många riggade event som vanligt, exempelvis hade målarförbundet en del på gång och så naturligtvis MUF-monstret som jag skrivit om tidigare. Monstret har förresten en egen blogg.
  • Pladder. Under hela veckan har bloggosfären nedlusats av ointressanta observationer på damtidningsnivå: vem har pratat/supit/haft sex med vem. Sanningar blandas med skrönor och skryt, här gäller det att synas och "vara där det händer när det händer". Men i Visby hände inget omtumlande - och det som hände krävde knappast uppdateringar minut för minut.

Exempelvis Expressens blogg är en provkarta för detta pladder. Rubriker som "Viggo hånglar i parken", "Anders E Borg skrattar", "Therese delar ut ballonger" och "Jöran sitter längst fram" berättar inte bara att skribenten är där, han vet också vem alla i flocken är och säger till oss - men främst sig själv och sina kompisar - "Titta på mig, jag tillhör dem!". Under någon timme i lördags skrev man om Maud:s tal, 15 poster blev det med "'Statsministern väljer att blunda', säger Maud Olofsson nu." klockan 14:17:26 som en faktaspäckad höjdare.

Folkpartiets tidning NU ger följande råd inför nästa år. (Via Almedalsbloggen)

Ta inte med datorn om du inte måste. Det är verkligen väldigt kufigt med alla dessa låtsas-analytiker som tar med den bärbara för att sitta i parken och analysera talen på sina bloggar. Dessutom är alla deras kompisar på typ samma ställe, som vem de skriver för är outgrundligt.

Självfallet fanns det en del intressanta händelser och bra analyser, kolla in bloggar och tidningarna i länklistan till höger.

2006-07-07

Hur går det här ihop?

På en ny video från al-Qaida hotar en av självmordsbombarna från London ifjol med nya attentat.

Vad jag inte hajjar är hur killen ska lyckas självmordsbomba en andra gång. Finns det månne returbiljetter från det där stället med alla oskulder?

Muf-maskot greps, vänstern upprörd

ALMEDALEN. Igår presenterades MUF:s maskot som man ska använda under valrörelsen, ett monster med röd päls. Enligt ordf Johan Forsell symboliserar monstret huvudfienden, den svenska ungdomsarbetslösheten.

Under Reinfeldts tal buade monstret, vilket gjorde att han greps av polis i tron att han representerade Osynliga partiet.
- Det var väldigt roligt att se representanter från vänsterrörelsen, såsom Ali Esbati, protestera när polisen grep monstret. De trodde verkligen att han var en av dem, säger Forssell till Dagens Media.

I Almedalen blir politiken en happening, en cirkus inte utan märkliga förvecklingar, men likväl - en cirkus.

Fjellner om rättvis handel

Moderaten och EU-parlamentarikern Christofer Fjellner har hållt ett mycket bra anförande om s.k. rättvis handel. (Via HAX)

  • Rättvis handel, anförande av Christofer Fjellner (m),
    blogg Henrik Alexandersson, 6/7 2006

2006-07-06

PTS: Stoppa "skadlig internettrafik"

Post och telestyrelsen vill nu ändra lagen och göra det enklare för internetoperatörer att stänga av kunder för att stoppa vad man kallar "skadlig internettrafik".

Vad som kan anses vara skadligt lär vi väl märka så småningom. UD har ju sin åsikt klar iallafall.

När folkrörelsen är arbetsgivare

När Rörelsen själv är arbetsgivare är fackets principer inte lika benhårda längre. Lönesänkning för att få behålla jobbet är alltid fel - en regel med undantag tydligen. När Stokab för två år sedan ville sänka lönerna för sina tjänstemän blev det stor uppståndelse med hot om AD. Nu när konsumentkooperationen vill sänka månadslönen för 30 tjänstemän med 5.000 kronor godkänner facket det utan tvekan.

"Alla har kvar sina jobb, men till lägre lön. Det hade varit värre om folk fått gå till arbetslöshet."

Flygskatten stoppas?

Mycket tyder nu på att regeringens flygskatt försenas, eller - i bästa fall - att stoppas helt. Det är EU-kommissionen som under sin pågående granskning ställt ett stort antal mycket kritiska frågor till regeringen.

- Det är pinsamt för regeringen att få den här typen av frågor där man ber att få förklarat en väldig massa inkonsekvenser - man skriver ut ordet inkonsekvens på sida efter sida, säger riksdagsledamoten Mats Odell (kd) till SVT.

Kommissionen undrar bl.a. varför Visby ska få en skattelindring trots att flygplatsen har en lönsam trafik. Man finner det även märkligt att flygplatser som ligger mindre än tio mil från varandra behandlas olika (Hagfors/Karlstad t.ex.).

"Tonen i bilagan från EU-kommissionen är mycket kritisk, i vissa stycken närmast raljerande."

Nu är det förvisso bara detaljfrågor kommissionen ifrågasätter, men skatteundantaget för glesbygden krävs för att Vänsterkartellen ska våga driva igenom flygskatten - så håller kritiken från kommissionen i sig bör man kunna förvänta sig ett svenskt flyg utan straffbeskattning även i framtiden.

Mer att läsa på Friedmans epistlar

Etiketter:

2006-07-05

Bodströms musik & film

Han må ha ett utseende lämpligt för televisionen, men i musik- och filmbranschen har han ta mej tusan inget att göra.

Det senaste förslaget från Bodström är så vrickat att jag inte orkar skriva mer om det. Läs istället Anders Gardebrings utmärkta text.

Pirate Bay-inkomster skärper straff

Männen bakom Pirate Bay (PB) erkänner nu att de tjänar pengar på sin sajt. Att de har stora inkomster är dock ingen nyhet (se här), men tidigare har de försökt framställa PB som nåt sorts hobbyprojekt utan egen vinning.

– Är det så att sajten är kommersiell, och det är den om den är reklamfinansierad, så har det en stor påverkan på straffvärdet. Det kommer att bli helt andra straff om det visar sig att de tjänar pengar på verksamheten, säger kammaråklagare Håkan Roswall till SvD.


Uppdatering 8/7: Svenskan skriver idag mer om hur männen bakom Pirate Bay tjänar stora pengar på fildelningen. Varje månad förs miljonbelopp över till ett bolag i banksekretessens Schweiz. I Sverige säljs annonser för 600.000 kronor varje månad, men PB finns på 25 språk och har besökare från hela världen.

Genom att föra över pengarna till ett bolag i Schweiz minskar PB möjligheterna till insyn från myndigheter, rättsväsende samt medier och allmänhet.

  • Sänker skatten maximalt.
  • Om domstolen finner att sajten haft kommersiellt syfte blir straffet hårdare.
  • Miljoninkomster rimmar illa med piratrörselsens image som idealistiska utmanare till den superkommersiella nöjesindustrin.

Etiketter:

Avskaffa fastighetsskatten

Idag presenterade Alliansen en överenskommelse om en utfasning av den statliga fastighetsskatten och istället införa en lägre fast kommunal avgift.

Näst efter dödsskatten som avskaffades 2005 är fastighetsditon den mest absurda av statliga pålagor. Den driver människor från sina hem, straffar dem som råkar bo i områden vilka ökar i popularitet, baseras på ett godtyckligt bestämt taxeringsvärde och - framförallt - beskattar en tillgång man inte har. En ytterligare börda för en del villaägare är förmögenhetsskatten. Ett hus eller lägenhet är inget man tjänar på förrän vid försäljning, att beskatta - ibland dubbelbeskatta - något man redan införskaffat med beskattade pengar och sen får betala en eventuell reavinstskatt vid försäljning tydliggör statens hänsynslösa girighet.

PJ Anders Linder på SvD lyfter upp en märklig formulering i Alliansens förslag.

"I förslagstexten talas om att det slutliga förslaget ska ta stor hänsyn till fördelningseffekter. Men vad ska det innebära? Är det en negativ eller positiv fördelningseffekt när någon som drabbats hårt av en orättvis skatt plötsligt får uppleva lindring? De borgerliga måste akta sig noga för att betrakta just dagens fördelning som något som till varje pris ska bevaras."

Linder sammanfattar (s) reaktion på Alliansens utspel.

"'Panik', säger Pär Nuder. Kanske det. Men gissa hos vem."

Muslimska Brödraskapet i Visby

Al Hamatzav uppmärksammar att de socialdemokratiska Broderskapsrörelsen återigen beblandar sig med tämligen extrema islamister för att värva röster. Portad från både USA och Frankrike anländer Tariq Ramadan till Almedalen under onsdagen. Vet för lite om Ramadan ska jag erkänna, men han verkar vara av samma typ som de islamister Broderskaparna tidigare haft samröre med.

2006-07-04

Lobbyister inte bara av ondo

SVT avslöjade igår att många riksdagsledamöter kopierar lobbyisters texter rakt av. Ibland kan uppemot halva motionen utgöras av text från någon annan, exempelvis branschförbund, fack eller miljöorganisationer. Det mesta av de kopierade texterna SVT funnit var rent faktaunderlag, såsom följande från Bil Sweden:

"Av dagens bensinpris är ungefär 70 % skatt. Skulle principen om att kostnaderna skulle täckas av skatten följas borde inte bensinen kosta mer än 9 kr/liter."

Upprörande? Nej, det tycker inte jag. Så länge faktauppgifterna är korrekta har alla motioner oavsett upphovsmän vinklade texter, som ensidigt beskriver ett problem och förespråkar en lösning. Förvisso är det dålig stil att kopiera andras texter utan att ange upphovsman, men så länge vi talar om motioner och andra förslag tycker jag att lobbyister berikar snarare än förstör politiken.

Problematiskt blir det först när lobbyisterna får direktaccess till regeringen eller statliga verk och/eller får pengar från skattebetalarna. Har tidigare nämnt Gröna Bilister som får stora summor från Vägverket till både drift och enskilda projekt, bidrar till att centrera miljöbilsdebatten kring vissa punkter och lyckas därigenom få ännu mera pengar från fler statliga organ. Lobbyistens åsikter tas då aldrig upp till öppen diskussion, de bryts inte mot andra idéer och kan inte heller röstas bort - de sitter vid köttgrytorna så länge Partiet gör det.

Uppdatering: Ett annat exempel på dålig lobbyism är när myndigheter själva agerar på åsiktsmarknaden. Som att "propagera för politiskt kontroversiella frågor eller bedriva lobbying mot politiker för att få sina anslag höjda" som Skattebetalarna formulerar det. Man uppskattar att minst 2,2 miljoner skattekronor används till sådan verksamhet under Almedalsveckan.

Vinst i vården bra

Det är en fåfäng förhoppning, men det vore bra om detta blir starten på en omsvängning av Vänsterkartellens destruktiva sjukvårdspolitik. Den förre fp-ledaren Bengt Westerberg tillsammans med tidigare socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt skriver idag på DN Debatt att det är bra om kommuner och landsting utsätts för konkurrens från vinstdrivande företag. Trist bara att Feldt inte drev den linjen när han fortfarande hade något att säga till om.

"Välfärdsstaten fungerar bättre när det finns privata aktörer som konkurrerar med offentliga. Ja, en förutsättning för att välfärden ska kunna bevaras och utvecklas är faktiskt att företag inom välfärdssektorn ska kunna gå med vinst. Och det finns ingen principiellt hållbar invändning mot att låta vins­terna hamna i fickorna hos privatpersoner. Den största vinnaren är ändå alltid den som får en bättre välfärd."

Proffs och amatörer i Visby

Det har sagts förr, övriga partier framstår som taffliga amatörer när Socialdemokraterna får igång sitt vallokomotiv. Göran Persson dominerade totalt under sin egen dag i Almedalen, trots att talet inte innehöll mer än femtiotalsnostalgi och lite allmänna fraser om miljö, pensionärer och utveckling.

Under måndagen höll Göran Hägglund (kd) sitt anförande. Han talade om politikernas uppgifter, näringslivets girighet och moralens förfall samt lanserade två vallöften. En liten justering av utbetalningen av miljardstödet till idrottsrörelsen samt att förbjuda deltagare under 18 år i dokusåpor i TV. Mer konkret än så blev Hägglund inte, vilket tyvärr krävs ett valår om man önskar "gå hem i stugorna". Fick en känsla av att (kd) är Alliansens pensionärsparti, utan några egna vassa åsikter ska man i största allmänhet locka de som tycker att allt nog var bättre förr. Det han sa var bitvis intressant, t.ex. om vikten av att inte civilsamhället detaljstyrs av politiker. Men det lyftes naturligtvis inte fram av reportrarna.

För att inte hamna i medieskugga passade G. Persson på att idag presentera en ny bok, "Se dig själv i andra", i vilken han förutspår att USA:s dominerande ställning i världen snart är slut samt ett resonemang om pensionssystemet, vilket enligt Persson lider av en "klassorättvisa". Han tycker att människor som "slitit ut sig" bör kunna gå i deltidspension från 60 års ålder utan att få lägre pension senare. Kanske tänkte han sig ett återinförande av delpensionen som avskaffades för tiotalet år sedan. Orsaken var då att det dels blev alltför dyrt, dels användes det inte av utslitna lågavlönade utan främst tjänstemän: män som tjänade bra och såg förmånen som en möjlighet att få mer ledigt på andras bekostnad.

Valet närmar sig och Persson har insett vad som säljer. (S) fick nästintill allt medieutrymme i söndags, under måndagen vädrade Persson lösa funderingar kring ett delpensionssystem och fick runt hälften av SVT Aktuellts Almedals-bevakning. Så jobbar proffsen - Alliansen är bara amatörer.

Ny bok om Persson

En samling lustiga citat av Göran Persson har släppts i bokform.

"Jag leder inte världens mest briljanta regering. Statsråden tillhör inte den yppersta intellektuella eliten och särskilt vackra är vi inte heller."

"Jag är inte ekonom, långt därifrån - jag har bara sysslat med statsfinanser."

"Jag har sagt väldigt många konstiga saker de senaste åren och det har fungerat utmärkt."

Etiketter:

4th of July


Idag för 230 år sedan ratificerade den kontintentala kongressen "the Declaration of Independence" och de 13 nordamerikanska kolonierna förklarade sig fristående från Storbritannien. Huvudförfattare till deklarationen var Thomas Jefferson - sedermera USA:s tredje president - som inspirerades av John Locke i sitt engagemang för individens frihet. En symbol för denna frihet och de principer det amerikanska samhället står för är rätten till liv, frihet och strävan efter lycka.

2006-07-02

Om vänsterns fagra löften

Enligt riksdagens utredningstjänst (RUT) kommer Vänsterpartiets krav i sitt manifest kosta skattebetalarna ca 160 miljarder kronor och mp:s krav ca 75 miljarder. Om (v) och (mp) samt (s) får genomslag för sina förslag i proportion till respektive partis storlek skulle kostnaden bli ca 50 miljarder per år.

Medierna talar ofta om moderaternas förflutna som skattesänkarparti, men varför diskuterar man så sällan Vänsterkartellens fagra löften? Att lägga krav som kostar uppåt 160 miljarder per år duger väl för ett litet missnöjesparti i periferin - men ett riksdagsparti med ministerposter som mål?

2006-07-01

47 nya lagar träder i kraft

Det är tur att vi har så fina politiker som av omtänksamhet vill reglera vårt liv till det bästa. 47 nya lagar och 39 nya förordningar träder i kraft idag. Bland annat följande:

  • En tredubbling av ersättningen för de sista 90 lägstanivådagarna i föräldraförsäkringen.
  • Ökat skydd för anställda som är föräldralediga.
  • Höjt grundavdrag för boende i sosse-trogna områden (norra Sverige alltså).
  • Förbud mot bromerade flamskyddsmedel i hushållsmaskiner. En ändring av lagtexten så sent som 21 juni har orsakat stora problem för tillverkarna.

Lästips: Om vänsterns ny(s)pråk

Lars Jonung skriver om hur socialdemokraternas långa maktinnehav och arbetarrörelsens dominans i samhället skapat ett slags nyspråk, med nya ord och begrepp i syfte att vrida debatten till fördel för sin egen ekonomiska politik.

"Det rör sig om medvetet vilseledande marknadsföring. Inom näringslivet riskerar sådana knep att leda till böter eller fängelse. Inom politiken finns inte denna korrigeringsmekanism. Tvärtom, fusket kan bidra till val(s)eger i höst."

Etiketter:

DN om Mellanöstern-konflikten

När DN:s nätupplaga ska illustrera Mellanöstern-konflikten visar man bilderna ovan - de oskyldiga stackars palestinierna och de blodtörstiga israelerna.

Rättvist och balanserat. Jovisst...

Video med Friedman

På Google Video finns en längre intervju med Milton Friedman från 1970-talet. Har tyvärr inte hunnit se hela ännu, men det verkar intressant. (Via Dick Erixon)

”Det stora problemet med rådande politiska tänkande är att medborgarna ses som barn som måste tas omhand av intellektuella och tjänstemän i staten. Storebror i Washington ska ta hand om folk. Jag menar att det är storebror som måste tas omhand, inte folket.” (Översättning D. Erixon)