Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-07-11

Spektaklet i Visby över

Den politiska motsvarigheten till Kiviks marknad - Almedalen - är som bekant över för denna gång. Alliansens uppgörelse om att ha som målsättning att på lång sikt ersätta fastighetsskatten med en fastighetsavgift får väl anses vara den största händelsen under veckan. Det säger ganska mycket om den låga nivån på de politiska händelserna - särskilt med tanke på att det är valår. Istället var det ett par andra företeelser som fångade mitt intresse.

  • Mediefokus. Mycket handlade om att "nå fram", "sätta agendan" och "väcka debatt". Politikerna fokuserade på medierna, organisationerna på makten (politiker & medier) och journalisterna flöt med i floden av floskler, B-kändisar och champagne.
  • Politiska event/happenings. Det mesta förvandlades till välregisserade mediehändelser. Vältajmade debattartiklar och rapportsläpp, demonstrationer, hyllningskörer och debatter - allt planerat in i minsta detalj. Det blev också många riggade event som vanligt, exempelvis hade målarförbundet en del på gång och så naturligtvis MUF-monstret som jag skrivit om tidigare. Monstret har förresten en egen blogg.
  • Pladder. Under hela veckan har bloggosfären nedlusats av ointressanta observationer på damtidningsnivå: vem har pratat/supit/haft sex med vem. Sanningar blandas med skrönor och skryt, här gäller det att synas och "vara där det händer när det händer". Men i Visby hände inget omtumlande - och det som hände krävde knappast uppdateringar minut för minut.

Exempelvis Expressens blogg är en provkarta för detta pladder. Rubriker som "Viggo hånglar i parken", "Anders E Borg skrattar", "Therese delar ut ballonger" och "Jöran sitter längst fram" berättar inte bara att skribenten är där, han vet också vem alla i flocken är och säger till oss - men främst sig själv och sina kompisar - "Titta på mig, jag tillhör dem!". Under någon timme i lördags skrev man om Maud:s tal, 15 poster blev det med "'Statsministern väljer att blunda', säger Maud Olofsson nu." klockan 14:17:26 som en faktaspäckad höjdare.

Folkpartiets tidning NU ger följande råd inför nästa år. (Via Almedalsbloggen)

Ta inte med datorn om du inte måste. Det är verkligen väldigt kufigt med alla dessa låtsas-analytiker som tar med den bärbara för att sitta i parken och analysera talen på sina bloggar. Dessutom är alla deras kompisar på typ samma ställe, som vem de skriver för är outgrundligt.

Självfallet fanns det en del intressanta händelser och bra analyser, kolla in bloggar och tidningarna i länklistan till höger.