Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-07-05

Avskaffa fastighetsskatten

Idag presenterade Alliansen en överenskommelse om en utfasning av den statliga fastighetsskatten och istället införa en lägre fast kommunal avgift.

Näst efter dödsskatten som avskaffades 2005 är fastighetsditon den mest absurda av statliga pålagor. Den driver människor från sina hem, straffar dem som råkar bo i områden vilka ökar i popularitet, baseras på ett godtyckligt bestämt taxeringsvärde och - framförallt - beskattar en tillgång man inte har. En ytterligare börda för en del villaägare är förmögenhetsskatten. Ett hus eller lägenhet är inget man tjänar på förrän vid försäljning, att beskatta - ibland dubbelbeskatta - något man redan införskaffat med beskattade pengar och sen får betala en eventuell reavinstskatt vid försäljning tydliggör statens hänsynslösa girighet.

PJ Anders Linder på SvD lyfter upp en märklig formulering i Alliansens förslag.

"I förslagstexten talas om att det slutliga förslaget ska ta stor hänsyn till fördelningseffekter. Men vad ska det innebära? Är det en negativ eller positiv fördelningseffekt när någon som drabbats hårt av en orättvis skatt plötsligt får uppleva lindring? De borgerliga måste akta sig noga för att betrakta just dagens fördelning som något som till varje pris ska bevaras."

Linder sammanfattar (s) reaktion på Alliansens utspel.

"'Panik', säger Pär Nuder. Kanske det. Men gissa hos vem."

1 Comments:

Blogger Johan J said...

Möjligt - i synnerhet med tanke på att medierna idag är fyllda av "oroade" ekonomer (här & här t.ex). Dock - som princip är fastighetsskatten förkastlig.
Men principfasthet vinner tyvärr sällan val i Sverige, landet där propagerande för höjd skatt ses som det bästa tecknet på omtanke och ansvarstagande.

05 juli, 2006 17:34

 

Skicka en kommentar

<< Home